شعار سال: نشریه محافظه کاران آمریکایی نوشت ایران با وجود ارتباطات دیرینه خود با جمهوری آذربایجان و ارمنستان، به دلیل سیاستهای آمریکا از روند حل بحران قره باغ کنار گذاشته شده و این امر بحران موجود را تشدید کرده است.
این مقاله به قلم "الدار محمداف" مشاور سیاسی ائتلاف ترقی خواه سوسیالیستها و دمکراتها در پارلمان اروپا نوشته شده است.
جنگ بین ارمنسستان و آذربایجان در قره باغ ادامه دارد، و آمریکا را باید بیش از آن چه که تصور میشود، مقصر دانست. جمهوری آذربایجان و ارمنستان به خاطر اختلاف بر سر منطقه کوهستانی قره باغ با یکدیگر در حال جنگ هستند. این منطقه از منظر بین المللی بخشی از آذربایجان است، اما از اوایل دهه ۱۹۹۰ تاکنون در کنترل ارمنستان بوده است. در روزهای پایانی اتحاد جماهیر شوروی، دو طرف درگیر جنگی خونین شدند. اما از زمان آتش بس سال ۱۹۹۴ که به میانجیگری روسیه صورت گرفت، درگیریهای معلق شده گرچه بحران همچنان تاکنون ادامه داشته است.
عوامل محلی، پشت این مناقشه قرار دارند و بدون تردید نخبگان سیاسی مسئول اصلی تداوم آن بوده اند. اما آمریکا در اوج کامیابی ناشی از تک قطبی گری در دوران پس از جنگ سرد، زمانی که برای راه اندازی مناقشه در هر نقطه از جهان احساس قدرت میکرد، به سراغ گزینههایی رفت که حل بحران قره باغ را دشوارتر کرد.
به دنبال فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ و ظهور کشورهای مستقل در جنوب قفقاز، بخشی از اولویتهای سیاسی واشنگتن ادغام سریع این کشورها در نظم نوین جهانی لیبرال به رهبری آمریکا بود که ثروتِ ناشی از انرژی آنها را وارد بازارهای جهانی کرد، ترکیه را به مدلی از کشور سکولار و طرفدار غرب تبدیل کرد، آن هم با نادیده گرفتن روسیه پس از شوروی، و همچنین به ویژه ایران، در طرحهای یکپارچگی.
در این گزینه ها، واقعیتهای تاریخی و فرهنگی منطقه و همچنین تاثیر احتمالی آنها بر مناقشه قره باغ نادیده گرفته شد. نتیجه چنین غفلتی تصمیم به حاشیه بردن ایران بود، آن هم با وجود روابط دیرینه اش با ارمنستان و آذربایجان. این مساله بیانگر یک ویژگی در سیاست خارجی آمریکا بود: تصمیم یک طرفه به نادیده گرفتن و به حاشیه راندن ایران در تمام سناریوهای ممکن...
ایران خود را از هم کیشان آذربایجانی اش در مناقشه قره باغ جدا نکرد، بلکه تلاش کرد میان آذربایجان و ارمنستان میانجیگری کند. با این وجود ایران به گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای حل و فصل مناقشه دعوت نشد و این مساله به پیچیدهتر شدن این مناقشه انجامید...
نویسنده با اشاره به تشویق آمریکا به مداخله در جنوب قفقاز افزود: برخلاف ایران، ترکیه از همان ابتدا آشکارا با برادران آذری خود هم سو شد؛ و به استثناء اقدامی ناچیز در سال ۲۰۰۹، هرگز تلاش نکرد با ارمنستان روابط دیپلماتیک برقرار کند و در همدردی با جمهوری آذربایجان، مرزهای خود را با ارمنستان بسته نگه داشت..
بدتر از آن، این تقارب ترکیه-آذربایجان تاثیر درازمدت بر جامعه آذربایجانی داشته و حل و فصل بحران را از طرق ساز و کار منطقه ای، دشوارتر خواهد کرد. در اوایل دهه ۲۰۱۰، مقامات باکو زمینه ساز طرحی شدند که بر اساس آن تمام اقوام ارمنی، علاوه بر ارامنه در قره باغ، دشمنان "ملل ترک" خوانده میشدند. آنکارا نه تنها برای متقاعد کردن متحد خود به دست برداشتن از این لفاظی تنش آفرین کاری نکرد، بلکه با حمایت بی قید و شرط از باکو، آن را تشویق کرد. گزارشهای موثق حاکی است ترکیه پیکارجویان تندرو سنی را از سوریه، به نفع آذربایجان بسیج کرده است، اقدامی که خطر تعمیق اختلافات در جامعه آذربایجان را درپی دارد؛ کشوری که اکثریت آن شیعه هستند. عجیب آن که، آمریکا با حمایت گسترده از ترکیه تلاش کرده است با آن چه که تهدید اسلامی از جانب ایران میخواند، مقابله کند. در حالی که احتمالا با این کار زمینه ساز خشونتهای شدید بین مسلمانان خواهد شد.
میتوان بدون ارائه اسناد موثق حدس زد اگر آمریکا در آن زمان به گزینههایی دیگر روی آورده بود، تاریخ قفقاز جنوبی در ۳۰ سال گذشته چگونه رقم میخورد؛ اما مسلما اولویتهای واشنگتن در منطقه به ثبات و امنیت بیشترمنجر نشده است و شاید حتی دخالت ایران و حضور متعادلتر ترکیه نیز همچنان نتایج غیرقطعی به همراه داشت و به بروز هر از گاهِ خشونتهای شدید منجر میشد.
بدیهی است تنها راه عاقلانه برای آمریکا آن است که خود را کاملا از تحولات منطقه دور کند، مسالهای که به نظر میرسد دولت ترامپ انجام میدهد. در میان تمام بازیگران اصلی، آمریکا آخرین کشوری بود که درباره جنگ در قره باغ ابراز نگرانی کرد، گرچه آمریکا همچنان همراه فرانسه و روسیه در قالب سازمان امنیت و همکاری اروپا، نقش میانجی دارد. با این وجود واشنگتن باید در اولویت هایش تجدید نظر کند... آمریکا باید مشغولیتهای ضد ایرانی خود را کنار بگذارد و تلاشی گسترده و چند جانبه را برای توقف مناقشه در منطقه سازماندهی کند، پیش از آن که بحران از کنترل خارج شود.
شعار سال با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از جامعه خبری تحلیلی الف، تاریخ انتشار خبر: 13 مهر 1399، کد خبر: 3990713026، www.alef.ir