بیشتر برنجهای فعلی در بازار مختلط هستندقنبرعلی گلیدنگسرکی، سخنگو و قائممقام اتحادیه شالیکوبیداران استان مازندران، نیز در اینخصوص گفت: بدون هیچ شکی در هر قشر و هر صنفی که در بازار است، تخلفاتی وجود دارد و نمیتوان منکر آن بود؛ کما اینکه اختلاط برنج نیز توسط عدهای سودجو صورت میگیرد.
وی افزود: در همه شهرهای شمالی اختلاط برنج صورت میگیرد. از طرف دیگر برنج استان مازندران را به شهرهای استان گیلان برده و با برنج گیلانی اختلاط میکنند و به ادارات و مؤسسات مختلف میدهند.
قائممقام اتحادیه شالیکوبیداران استان مازندران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تنها کارشناسان خبره و افرادی که بهصورت دائم برنج شمال را مصرف کردهاند، قادر به تشخیص درست این امر هستند.
گلیدنگسرکی با انتقاد از عدم نظارت دولت بر بازار برنج افزود: دولت متأسفانه نتوانسته است نظارت خوبی روی این بازار انجام دهد، وقتی برنج از بنادر خارج و از پلیس راهها گذر میکند و در شهرستانها تخلیه میشود، مگر میشود گفت که دولت نمیتواند کنترل کند.
وی اظهار کرد: متأسفانه دلالان در استانهای شمالی و حتی در سراسر کشور برنج ایرانی را با برنج وارداتی اختلاط کرده و بهدست مصرفکننده میرسانند. بههمین دلیل تنها جاییکه در آن اختلاط برنج صورت نمیگیرد، کارخانهها هستند؛ چون بلافاصله بعد از کارخانه، برنج طارم را با برنجهای پاکستانی و نمونههای داخلی همچون فجر، خزر و شیرودی مخلوط میکنند.
قائممقام اتحادیه شالیکوبیداران استان مازندران با بیان اینکه هیچ نظارتی توسط نهادهای مسئول در بازار برنج وجود ندارد، گفت: بیشتر برنجهای فعلی که در بازارند مختلط بوده که دلالان با این کار هم به مصرفکننده و هم کشاورز و هم کارخانهدار ضرر میرسانند.
گلیدنگسرکی گفت: شرکت و نهادهای دولتی و فروشگاههای زنجیرهای برای خرید برنجهای مورد نیاز خود واسطهها و مسئولان خرید ناآشنا به کار را استخدام کردهاند، از طرف دیگر متأسفانه بیشترین برندهای مختلط درحالحاضر شیرودی و طارم هستند؛ بهطوریکه برنجهای هاشمی فریدونکناری که در سراسر کشور عرضه میشود، یک هزارم آن در فریدونکنار تولید نمیشود.
وی افزود: نیاز کشور آنقدری نیست که این همه برنج وارد کشور میشود و به جرأت میتوان گفت یکپنجم آن میزان هم ما نیاز به واردات نداریم و بهخاطر صرفاً باندبازی اجازه واردات میدهند و برنج روی دست کشاورزانی که هزینههای زیادی بابت کود و سم و کارگر گران میپردازند، میماند.
این مقام مسئول گفت: دولت باید خرید تضمینی برنج را در دستورکار خود قرار دهد تا کشاورزان با رغبت بسیار به کشت برنج در شالیزارهای خود بپردازد، برنج طارم و هاشمی درحالحاضر بهدلیل عدمنظارت دولت بر تمام بازارها و گرانیهای فراوان از 20هزار تومان به 27هزار تومان سر مزرعه افزایش یافته است.
گلیدنگسرکی در پایان گفت: اگر شخصی پایینتر از 27 هزارتومان برنج هاشمی یا طارم را خریداری کرد، مطمئن باشد که آن برنج خالص نیست.
فقط بستهبندی برنجهای وارداتی عوض میشودجعفریان، رئیس اتحادیه تعاونیداران شمال کشور، درخصوص اختلاط برنج ایرانی با برنج وارداتی گفت: متأسفانه چندین سال است که با ورود برنج پاکستانی به شهرهای شمال کشور برنج ایرانی به نابودی کشانده شده است.
وی افزود: هر روز بیش از 50کامیون برنج پاکستانی از مبادی قانونی و غیرقانونی به شمال کشور وارد شده و برنج خارجی را در این شهرها عرضه میکنند. رئیس اتحادیه کارخانهداران شالی کوبیداران مازندران اظهار کرد: برنجهای وارداتی عمدتاً در این شهرها با برنج درجه یک ایرانی مخلوط میشوند و حتی در برخی مواقع تنها کیسه آنها عوض میشود و به اسم برنج طارم و هاشمی به بازارهای سایر نقاط کشور عرضه میشود.
جعفریان گفت: اکثر برندهای فعلی برنج در کشور قلابی هستند و دیگر میتوانیم بگوییم برنج خوبی در ایران وجود ندارد، بههمین دلیل میتوان گفت 80درصد برنج موجود در کشور خارجی است، از طرف دیگر برنج طارم نیز با برنجهای ایرانی باکیفیت پایینتری مثل ندا، فجر و شیرودی مخلوط میشوند.
این فعال صنفی در ادامه گفت: برنج ششهزار تومانی در کشور به لطف عدمنظارت دستگاههای مسئول 20هزار تومان فروخته میشود، بههمین دلیل در شمال کشور اکثر فروشگاهها از برنج خارجی پر شده است.
وی تصریح کرد: میتوان خارجیبودن برنج فروشگاههای بزرگ را با یک آنالیز ساده تشخیص داد، بهمنظور رسیدگی با این امر مکاتباتی با استاندار مازندران، رئیس قوه قضائیه و سازمان بازرسی داشتهایم که این مسأله را پیگیری کنند.
دولت میتواند با خرید تضمینی محصولات کشاورزی خصوصاً برنج آن هم از محل ارز واردات این محصول و همچنین نظارت و کنترل جدی بازار برنج در شهرهای شمالی کشور مثل بابل، استان گیلان و تهران جلوی اختلاط برنج را بهراحتی بگیرد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 14 مهر 1399، کد خبر: 88989، www.sabzineh.org