پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۲۰۱۰۸
تعداد نظرات: ۵ نظر
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۳۹۹ - ۱۸:۴۹
معاون مرکز ملی فضای مجازی از شناسایی مشکلات حقوقی و دعاوی مربوط به پیام‌رسان‌های بومی با مشارکت قوه قضاییه خبر داد و گفت: دستورالعمل شفاف سازی مباحث حقوقی این کسب و کار‌ها به زودی ارائه می‌شود.
شعار سال: امیر خوراکیان با بیان اینکه بخشی از اهداف مدنظر در حوزه توسعه پیام‌رسان‌های بومی محقق شده است و شواهد نشان می‌دهد که با پیشرفت‌هایی در این حوزه روبرو هستیم، گفت: فاز نخست حمایت از پیام‌رسان‌های بومی به اتمام رسیده است و هم اکنون شاهد هستیم که پیام‌رسان‌های بومی در کشور، مشکلات فنی را پشت سر گذاشته‌اند. به این ترتیب بخشی از اهداف ما محقق شده است.

وی گفت: در طراحی فاز دوم حمایتی از پیام‌رسان‌های بومی، وارد یک برنامه مدون شده‌ایم و مشکلات مربوط به این کسب و کار‌ها را شناسایی و پیگیری می‌کنیم تا اهداف مدنظر در این حوزه به صورت کامل محقق شود.

معاون مرکز ملی فضای مجازی خاطرنشان کرد: مشکلات حقوقی و دعاوی مرتبط با پیام‌رسان‌ها و پلتفرم‌های بومی در کارگروهی که با مشارکت قوه قضاییه تشکیل شده است، در دست شناسایی و پیگیری است و امیدواریم به زودی به نتیجه برسد.

خوراکیان افزود: با وجودی که تاکنون مسئولیت پلتفرم، مسئولیت تولیدکننده محتوا و مسئولیت کاربر تفکیک نشده و دقیق و شفاف نبوده است، در این کارگروه به دنبال دقیق سازی موضوعات هستیم. چرا که به صورت یک جانبه نمی‌توان مسئولیت کل یک پلتفرم را متوجه یک نفر کرد. بر این اساس باید هم کاربر و هم صاحبان پلتفرم و محتوا در این زمینه مسئولیت پذیر باشند.

وی ادامه داد: از این رو در حال دقیق سازی موضوعات هستیم و به زودی دستورالعمل شفافی در این زمینه تدوین کرده و ارائه خواهیم کرد.

معاون مرکز ملی فضای مجازی، ظرفیت ایجاد شده در مرکز داده وزارت ارتباطات را از دیگر اقدامات حمایتی برای پیام‌رسان‌های بومی در جهت افزایش زیرساخت‌ها عنوان کرد و در پاسخ به انتقاداتی که نسبت به ظرفیت این مرکز وجود دارد، گفت: این مرکز به تازگی ایجاد شده و قطعاً ارتقا پیدا می‌کند. با وجود فضای بزرگی که تدارک دیده شده است، این مرکز داده تا ۴ برابر نسبت به فاز اول افزایش ظرفیت خواهد داشت.

خوراکیان تاکید کرد: در فاز دوم طرح حمایت از پیام‌رسان‌های بومی، با توجه به ارزیابی‌های انجام شده از عملکرد پیام‌رسان‌ها با استفاده از شاخص‌های کمی و کیفی، به طور مشخص حمایت از ۶ پیام‌رسان بومی را برنامه‌ریزی کرده و دنبال می‌کنیم.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از ایستنا، تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۹، کد خبر: ۱۱۹۶۹۶، ictna.ir
اخبار مرتبط
برگزیده ها
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Netherlands
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
0
0
همین که شناسایی شد میشه به ایندشون امیدوار بود
ناشناس
Netherlands
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
0
0
پیام رسان های بومی هم در ایران نتونستن اون حایگاه خودشون رو پیدا کنن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
0
0
بازم خداروئشكر ايشالله در دستور اقدام قرار بگيره تا اين مشكلات هرچي زودتر حل بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
0
0
اينكه داريم با تموم وجئد از اين پيام رسان ها حمايت ميكنيم خوبه اما خب جوابگو نيستن ديگه قبول كنيد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
0
0
اپليكيشن بله در ايران ميتونست خيلي بهتر از اين ها با تبليغات رشد كنه
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین