شعار سال: «حجب» نمایشگاهی گروهی است که با محوریت حجاب تا ۱۴ بهمن در خانه عکاسان جوان بر پا شده است. در این رویداد هنری ۴۰ عکس از عکاسان مطرح کشورمان به نمایش درآمده است.
در ابتدای این گزارش، رسول اولیازاده، عکاس و دبیر این نمایشگاه توضیح داد: اولین عکسی که در نمایشگاه قرار دارد. عکس من است. این عکس تنها یک تصویر نیست، بلکه یک تصویر از مجموعهای است که با محوریت حجاب خلق شده است. جالب است این مجموعه را پنج سال پیش تهیه کردم، ولی از آن به بعد هیچ نهاد و سازمان مرتبطی حاضر نشد روی این موضوع سرمایهگذاری کند! این بیتوجهی از دید اشتباهی که به عکاسی وجود دارد، منشا میگیرد.
وی افزود: متاسفانه عدهای متصورند عکس گرفتن یک لحظه است، درصورتیکه برخی مواقع من برای گرفتن یک عکس شاید چند ماه زمان صرف میکنم تا بتوانم آنچه را در ذهن دارم با بهترین کیفیت به دست آورم. درنهایت وقتی نتوانستم نظر مدیران و سازمانهای دولتی را برای برگزاری نمایشگاهی با محوریت حجاب به دست آورم. تصمیم گرفتم به صورت گروهی کاری در این رابطه انجام دهم. در ادامه راه، علی ربیعی؛ مدیرعامل موسسه تبلیغات محیطی صدرا رسانه پا پیش گذاشته و با حمایت وی توانستیم این نمایشگاه را برگزار کنیم. در این اتفاق هنری ۴۰ اثر به نمایش در آمده است. همچنین ۲۰ هنرمند خالق آثار به نمایش درآمده هستند. هنرمندانی که آثارشان در «حجب» به نمایش درآمده، تنها به تهران خلاصه نشدهاند بلکه از شهرستان نیز شرکتکننده داریم.

اولیازاده درباره جایگاه رنگ در بحث حجاب نیز گفت: برخی از مغرضان وقتی میخواهند نقدی بر حجاب داشته باشند به رنگ حجاب نقد میکنند، بنابراین در نمایشگاه «حجب»، تنوع رنگ در حجاب را به خوبی شاهد هستیم. برای مثال در عکسی دو زن شمالی را میبینیم که لباسهای رنگارنگی دارند، اما با حفظ حجاب مشغول سواد آموزی هستند یا در عکسی دیگر زنان کرد در مراسم شادمانی، حجاب خود را با رنگهای شاد حفظ کردهاند.
وی یکی دیگر از امتیازات عکسهای نمایشگاه را داستاندار بودن آنها ذکر کرد: وقتی برای عکسی سناریو در نظر و سپس با چینش صحنه عکس را میگیرند در حقیقت برای آن داستانی انتخاب میکنند. این ویژگی در کارهای حاضر در این نمایشگاه قابل مشاهده است.
این عکاس درباره تاثیرگذاری نمایشگاههای عکس چنین توضیح داد: چند سال پیش در یکی از فرهنگسراهای مرکزی پاریس، نمایشگاه عکسی با محوریت حجاب برگزار کردیم.
بازدیدکنندههای آن نمایشگاه بسیار علاقمند به تصاویر بودند و برای آنها جالب بود که میدیدند زنان با حفظ حجاب در تمامی مراحل اجتماعی و سیاسی کشورشان دخیل هستند. آنها میگفتند به دلیل اطلاعرسانی مغرضانه آنها تصوری درست از حجاب را در ذهنشان نداشتند، اما به مدد عکسهای نمایشگاه، باور غلظشان تغییر کرد.
این نکته به ما یادآور میشود هنر چه کارکرد بزرگی دارد، اما ما از آن به شکلی مناسب بهره نمیبریم!
در بخش دیگری از این گزارش، علیرضا عطاریانی گردآورنده آثار نمایشگاه «حجب» و رییس هیئت مدیره انجمن عکاسان خراسان رضوی در مشهد هم در سخنانی تصریح کرد: در نزدیک به ۵۰ مسابقه عکاسی کشوری و بینالمللی در سمت دبیر، دبیر اجرایی و داور حضور داشتهام.
وی افزود: نمایشگاه «حجب» که با موضوع حجاب و درروز میلاد بزرگ بانوی دو عالم حضرت زهرا سلام الله علیها و به مناسبت روز زن و مادر برگزار میشود شامل ۴۰ قطعه عکس با چاپ نفیس و از عکاسان حرفهای ایران است. در این نمایشگاه از همه نوع پوشش اسلامی و ایرانی از اقوام گوناگون؛ کرد، کرمانج، ترک، گیلک، عرب، ترکمن، قشقایی، بلوچ، سیستان، فارس و. در کشور عکس وجود دارد.

عطاریانی بیان کرد: در این نمایشگاه، خانه عکاسان جوان سعی دارد تا در کنار عکاسان جوان، تازه کار و مشتاق از اساتید و پیشکسوت عکاسی نیز استفاده کند. این نمایشگاه سعی دارد تا مسئله حجاب و عفاف را در جامعه به عنوان یک اصل فرهنگی نهادینه کرده و نشان دهد که یک بانوی محجبه با ححاب خود میتواند در تمام عرصههای زندگی نقش موثری داشته باشد.
حمیده جعفری، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب و عکاس نیز درباره این رویداد هنری چنین توضیح داد: مفتخر هستم که با یک قطعه عکس با موضوع این نمایشگاه که در امامزادهای در مشهد مقدس آن را ثبت کردهام در این نمایشگاه حضور دارم. در بدو ورود به این نمایشگاه با توجه به این که اسم نمایشگاه حجب و حیاست حس بکر بودن کاملاً عیان است. این نمایشگاه به دنبال بایدها و نبایدها در زمینه حجاب نیست بلکه بیشتر مقام شامخ زن را نشان میدهد.
وی تاکید کرد: تابلوی «بانوی بهشتی» استاد رسول اولیازاده که شکوفایی و کمال انسان را القا میکند و هم چنین تابلوی دیگری با نام «زنان سرزمینم» از علیرضا عطاریانی که شکوفایی، تجلی و زیبایی حجاب را در بین زنان اقوام گوناگون ایران زمین به شایستگی نشان میدهد. در پایان چیدمان عکسها و نورپردازی حرفهای و قاببندی عالی گالری به شایستگی توانسته بیش از آنکه حجاب را معرفی کند، زیباییشناسی حجب و حیا و پوشش را ارائه میدهد.
در بخش دیگری از این گزارش با حمزه اولیازاده یکی از هنرمندانی که با اثرشان در نمایشگاه «حجب» حضور دارند نیز درباره این رویداد چنین توضیح داد: بهواسطه چند عکسی که در این نمایشگاه دارم تلاش کردم گستردگی بومی و جغرافیایی را در کارهایم نشان دهم. درضمن سعی کردم حجاب را جزئی از زندگی نشان دهم که با زنان ما همراه بوده و هیچگونه سختی برای آنها ندارد. این قبیل عکسها نه تنها روی مخاطب، بلکه روی عکاس هم تاثیرات خود را خواهد گذاشت. برای همین در عکاسی اجتماعی به این موضوع میتوان به عنوان کاری پژوهشی نگاه کرد.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از ایکنا، تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۴۰۰، کد خبر: iqna.ir/۴۰۳۱۵۰۸