شعار سال: رباتهای انساننما نمادهای فناوری کشورها هستند و کشورهای محدودی در جهان به فناوری ساخت و تولید آنها دست پیدا کردهاند؛ این رباتهای انساننما میتوانند در محیطهای شهری و ساختمانی فعالیت کنند و به عنوان ربات همدم در آسایشگاهها فعالیت داشته باشند یا در اندامهای مصنوعی از آنها استفاده کرد.
تیم مرکز سیستمها و فناوریهای پیشرفته دانشکده مهندسی مکانیک پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران، با همکاری انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن و با دستیابی به دانش و فناوری طراحی، ساخت و برنامهریزی رباتهای انساننما، اقدام به طراحی و ساخت ربات انساننمای سورنا ۱ نمود.
سورنا ۱ تنها به عنوان نمادی برای اعلام آغاز پروژه طراحی، ساخت و هوشمندسازی ربات انساننما، در سال ۱۳۸۷ ارائه شد. این ربات ۱۶۵ سانتیمتر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن دارد و از قابلیت حرکت بر روی مسیر از قبل تعیین شده توسط موتورهای DC و سیستم مسیریاب و همچنین، حرکت و فعالیت به صورت دستی از طریق اپراتور برخوردار بودهاست. علاوه بر این، سورنا۱ قابلیت تکلم متنهای از پیش تعیین شده (در تمامی مراحل فعالیت) را نیز دارا بودهاست. سورنا ۱ در روز ۲۴ آذر ماه ۱۳۸۷ در همایش انتخاب نوآوران برتر کشور رونمایی شد.
در راستای تکمیل و توسعه ربات انساننمای سورنا ۱، مراحل طراحی و ساخت نسل دوم ربات سورنا مجدداً در مرکز سیستمهای پیشرفته دانشگاه تهران آغاز گردید. این ربات که در ابعاد و وزن مشابه انسان ساخته شدهاست قادر است همانند یک انسان، ولی با سرعتی آهستهتر و با ترکیبی از حرکات دست، سر و پا گام بردارد. داشتن مجموعاً ۲۲ درجه آزادی در بالاتنه و پایینتنه و گام برداشتن با حفظ تعادل از ویژگیهای بارز این نسل از ربات سورنا محسوب میشود. سورنا۲ محصول بیش از ۱۰۰۰۰ نفر ساعت کار فشرده میباشد. مشخصات فنی سورنا ۲ در جدول زیر آورده شدهاست.
سورنا یک در کنار سورنا ۲
پروژه ربات سورنا ۳ با هدف توسعه و ساخت ربات انساننما با قابلیتهای واقعیتر و طبیعیتر نسبت به نسلهای پیشین خود و همچنین بسترسازی به منظور کاربرد فنآوریهای گسترشیافته آن در حوزهها وقالبهایی نظیر رباتهای امدادگر و بهتوان به ویژه در کاربردهای پزشکی تعریف گردید.
در هفته پایانی آبان ۱۳۹۴ از ربات انساننمای سورنا ۳ رونمایی شد. این ربات توسط تیمی از پژوهشگران ایرانی دانشگاه تهران تحت عنوان مرکز سیستمها و فنآوریهای پیشرفته (Center of Advanced Systems and Technologies) یا همان CAST ساخته شدهاست. از تواناییهای ویژه آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
ربات انساننمای سورنا ۴ با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و پیروز حناچی شهردار تهران در دانشکده فنی دانشگاه تهران رونمایی شد. پیمان صالحی، معاون وقت نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی، این طرح را در دسته طرحهای کلان ملی معرفی کرده بود و بیان داشته بود که، مرکز نوآوری و تجاریسازی در راستای حمایت از طرحهای کلان ملی فعالیتهای زیادی داشته که تولید رباتهای انساننما یکی از همین دسته طرحهاست و سورنا ۴ در راستای همین سیاستها تولید شده و ۹۰ درصد بودجه ساخت آن توسط معاونت علمی ریاست جمهوری تامین شده است.
حال افکار عمومی میپرسد که با رفتن سورنا ستاری، نام ربات عوض خواهد شد؟ آیا سورنا ۵ در سال ۱۴۰۱ رونمایی میشود؟
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون