شعار سال: آب، منشاء حیات انسانی و رکن اصلی آبادانی و توسعه است است. بدون آب، نه حیاتی استمرار می یابد و نه آبادانی! در طول تاریخ بشر، هیچگاه کمبود آب مانند نیمه دوم قرن اخیر شدت نیافته است.
در حالی که مشکل کم آبی در کشور همه گیر شده است، این وضعیت در استان قزوین که به لحاظ اقلیمی، در منطقه نیمه خشک قرار دارد از وضعیت هشدار نیز عبور کرده و به شرایط بحرانی رسیده است.
عمق فاجعه آنجاست که مسوولان استان، پنج سال قبل، بروز این وضعیت را پیش بینی کرده بودند، اما عدم اتخاذ یک راهبرد اساسی به منظور مهار مشکل، کار را به جایی رسانده است که امروز در برخی از مناطق استان، آب نه تنها دغدغه کشاورزان، بلکه تامین آب شرب مورد نیاز مردم نیز به یکی از دغدغههای مسئولین تبدیل شده است.
با این وجود، پروژه انتقال آب سد طالقان به قزوین همچنان در ابهام است و نمیدانیم آیا قول مسئولان قزوین با سفر رئیس جمهور محقق میشود؟
حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین آبیک و البرز در مجلس در زور ۲۳ شهریور سال جاری در جمع اعضای شورای شهر آبیک با اشاره به اینکه یکی دیگر از خواستههای مردم آبیک رفع مشکل آب این شهر است، بیان کرد: با وجود فراهم بودن زمینه آغاز به کار وجود پیمانکار جهت آغاز پروژه انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین، به دلیل عدم تخصیص ماده ۲۱۵ به استان قزوین این طرح توانایی اجرایی ندارد.
این مسئول مطرح کرد: امید است در سفر ریاست جمهوری به استان قزوین بتوانیم تأییدیه ردیف اعتباری ماده ۲۱۵ را گرفته تا بتوانیم روزی شاهد گلنگ زنی پروژه انتقال خط آب از سد طالقان به استان قزوین باشیم.
۱۶ فروردین سال ۹۴ داوود محمدی در نشستی با شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر آبیک، گفت: برای بهبود کیفیت آب آشامیدنی شهر آبیک و چند شهر دیگر، ۶۰ میلیون مترمکعب آب از سد طالقان انتقال داده میشود .
وی از تکمیل مقدمات این طرح گفت و افزود: انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین یکی از مصوبات نشست نمایندگان استان قزوین و رئیس مجلس با وزیر نیرو بوده است.
نماینده مردم قزوین، در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برای این انتقال رایزنیهایی صورت گرفته و پیگیریهایی هم در این زمینه انجام شده است.
۲۸ اردیبهشت ۹۴ عبدالحسین داداشی فرماندار اسبق آبیک اظهار کرد: در سال ۹۲ با مشکل و بحران قطعی آب در شهر آبیک مواجه بودیم که با تدابیر لازم و حفر چاههای جدید، این مشکل برطرف شد و در سال گذشته هیچ گونه قطعی آب در شهر آبیک نداشتیم.
وی افزود: از نظر کمیت مشکل آب شرب شهر برطرف شده و از استاندارد لازم برخوردار است و کسی هم نمیتواند این موضوع را انکار کند.
این مسئول ادامه داد: طی آخرین نشست با مسئولان آب منطقهای استان قزوین که امروز صورت گرفت، مصوب شد از اواخر امسال عملیات اجرایی انتقال آب از سد طالقان به ۹ شهر قزوین و ۲۰۰ روستای این استان آغاز شود که آبیک به دلیل نزدیکی به این سد، در اولویت بهرهمندی از آب این سد قرار گرفته است.
فرماندار اسبق شهرستان آبیک تصریح کرد: انتقال آب از سد طالقان به قزوین کار بسیار بزرگی است و با توجه به پیگیریهای استاندار قزوین، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و وزیر نیرو تحقق این امر سه سال به طور میانجامد که آبیک در فاز نخست این انتقال قرار دارد.
علی رحمانی فرماندار آبیک در جلسه شورای اداری شهرستان آبیک که ۲۳ خرداد ماه سال جاری در سالن اجتماعات فرمانداری این شهرستان برگزار شد، از آغاز عملیات اجرایی انتقال آب سد طالقان به دستور استاندار قزوین خبر داد و گفت: استاندار قزوین با أخذ اعتبار به مسؤولان آب منطقهای استان قزوین دستور داده است که نسبت به آغاز عملیات اجرایی انتقال آب سد طالقان اقدام کنند.
رحمانی اظهار کرد: در ششمین جلسه اقتصاد مقاومتی استان قزوین موضوع انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین و در رأس شهرستان آبیک تا تاکستان مطرح شد که جزء مطالبات مردم نیز است.
وی افزود: گرچه ردیف اعتبار برای انتقال آب سد طالقان به استان قزوین تعیین نشده ولی در سفر معاون اول رئیس جمهور یا شخص رئیس جمهور این ردیف اعتبار اختصاص مییابد.
فرماندار آبیک ادامه داد: شخص استاندار قزوین حتی به تعیین ردیف بودجه قانع نشده و با أخذ اعتباری به مسؤولان آب منطقهای استان قزوین دستور موکد داده نسبت به آغاز عملیات اجرایی انتقال آب سد طالقان اقدام کنند.
رحمانی اضافه کرد: با اختصاص آب سد طالقان مردم شهر آبیک در مرحله نخست اتصال از آب این سد بهرهمند میشوند و از بحران آب به صورت کامل رها میشود
۴ مرداد سال جاری فرماندار قزوین با بیان اینکه سهم آب استان قزوین از سد طالقان باید به صورت کامل اختصاص یابد تصریح کرد: سهم آب استان قزوین از سد طالقان ۲۹۷ میلیون متر مکعب است که از این مقدار تنها ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب اختصاص مییابد.
موسوی تأسیس زیرساختهای انتقال آب سد طالقان را بسیار مهم دانست و تأکید کرد: باید به سرعت روند احداث خط انتقال آب سد طالقان به استان قزوین پیگیری و تسریع شود تا بتوانیم آب شرب مناسب برای جمعیت ۴۵۰ هزار نفری شهر قزوین و روستاهای اطراف را تأمین کنیم.
فرماندار قزوین با تأکید بر ضرورت تأمین اعتبار مورد نیاز برای این کار از نهادهای اجرایی خواست تا موضوعات و پروژههای مربوط به حوزه آب را در اولویت قرار دهند و پروژههای خود را برای جذب و تخصیص اعتبار معرفی کنند.
وی با اشاره به افزایش ۵۰ میلیون متر مکعبی سهم آب قزوین از سد طالقان تأکید کرد: آب سد طالقان باید به صورت عادلانه در بخش شرب و کشاورزی تقسیم شود.
۷ مرداد سال جاری داوود محمدی نماینده مردم قزوین آبیک و البرز در نشست هماندیشی فرهیختگان آبیکی مقیم تهران، کرج و قزوین که بعد از ظهر روز ۷ مرداد در مجتمع خدماتی و رفاهی باران شهرستان آبیک برگزار شد، اظهار کرد: برای رفع مشکل آب استان قزوین حدود هفت جلسه با وزیر نیرو و دو جلسه با رئیس مجلس برگزار شد که طی جلسه یک ساعته با وزیر نیرو، مجوز تخصیص ۶۰ میلیمتر مکعب آب از سد طالقان به استان قزوین أخذ شد.
وی خاطرنشان کرد: گرچه در شهرستان آبیک مسائل مختلفی مفروض بوده ولی مهمترین مسأله اولویتدار شهرستان آبیک آب است که در دو زمینه شرب و کشاورزی مشکل وجود دارد.
محمدی افزود: برای واگذاری پروژه انتقال آب از سد طالقان بخش خصوصی تعیین شده و یک شرکت ترکیهای با ۷۰۰ میلیارد تومان مقرر شده پروژه را برعهده گرفته و اجرایی کند.
وی ادامه داد: شرکت آب منطقهای قزوین در تحقق عملیاتی شدن پروژه انتقال آب اهتمام جدی را نداشته و نظر ماده ۲۱۵ در این طرح را پیگیری نکرده است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ اضافه کرد: تا زمانی که از سازمان مدیریت و برنامهریزی ماده ۲۱۵ برای اجرای پروژه انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین أخذ نشود بخش خصوصی هم نمیتواند فعالیتی انجام دهد.
محمدی خاطرنشان کرد: از بودجه دولتی هم نمیتوانیم برای اجرای طرح انتقال آب از سد طالقان استفاده کنیم چراکه ۷۰۰ میلیارد تومان بودجه هنگفتی است که معادل ۲۰ سال بودجه عمرانی استان قزوین محسوب میشود.
وی تصریح کرد: اگر ماده ۲۱۵ برای اجرای طرح انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین أخذ شود آب شرب از این سد برای مردم تأمین شده و از چاههای موجود برای ذخیره و استفاده آب کشاورزی استفاده میشود.
وی افزود: موضوع اخذ مجوز ماده ۲۱۵ به اطلاع وزیر نیرو رسیده و ایشان قول داده که در جلسه هیأت وزیران نامه مکتوب بنده را تقدیم نوبخت کند تا در سازمان مدیریت و برنامه ماده ۲۱۵ پروژه انتقال آب سد طالقان به استان قزوین به تصویب برسد.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ ادامه داد: اگر شرکت آب منطقهای قزوین همزمان با پیگیری تخصیص ۶۰ میلیون متر مکعب رأی کمیسیون ماده ۲۱۵ را پیگیری میکرد، پروژه به بخش خصوصی واگذار میشد ولی در حال حاضر مجوز تخصیص آب أخذ شده و صدور مجوز و رأی کمیسیون ماده ۲۱۵ صورت نگرفته است.
۵ شهریور سال جاری فریدون همتی در حاشیه مراسم تجلیل از کارمندان شهرستان آبیک که در سالن آمفی تئاتر شهید آوینی فرهنگسرای باران این شهرستان برگزار شد، اظهار داشت: برای انتقال آب از سد طالقان به ۱۴ شهر و ۱۹۳ روستای استان قزوین حدود ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با بودجههای دولتی امکان اجرای این پروژه امکانپذیر نیست و ۵۰ سال با بودجه دولتی نیز قابل تحقق نیست.
وی با تأکید بر لزوم سرمایهگذاری بخش خصوصی در تمامی پروژهها، افزود: با بخش خصوصی و سرمایهگذار خارجی باید عملیات اجرایی آبرسانی از سد طالقان به استان قزوین را اجرا کرد.
استاندار قزوین ادامه داد: مجوزهای لازم برای اجرای انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین در حال انجام است و در سفر هیأت دولت به احتمال قوی در مهر ماه، کلنگ این پروژه به طور رسمی به زمین زده میشود.
همتی در پایان با تأکید بر اینکه عملیات اجرایی انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین، قطعهبندی شده احداث و به بهرهبرداری میرسد، تصریح کرد: با کلنگزنی پروژه انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین، ظرف مدت دو سال به نقطه مطلوب میرسیم.
با اندكي تلخيص و اضافات برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی راه دانا، تاریخ انتشار: 23 شهریور 1395، کد مطلب: 677176:www. dana.ir