شعار سال: صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نشست علنی روز سه شنبه - ۲۰ دی - مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد ارزیابی ابعاد چالشی صندوقهای بازنشستگی و عملکرد دستگاههای اجرایی گفت: عزم دولت برای ساماندهی صندوقهای بازنشستگی با همراهی مجلس شورای اسلامی عزمی بسیار جدی است، من بسیار خرسند هستم که گزارش اینجانب و گزارش کمیسیون اجتماعی از فهم مشترکی در موضوع صندوقها برخوردار است.
وزیر کار بیان داشت: بنای ادامه کار ما در ساماندهی صندوق ها، توجه به سیاستهای کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در حوزه تامین اجتماعی است، اساس بر استقرار نظام تامین اجتماعی جامع، یکپارچه و چند لایه است. بسط تامین اجتماعی و کاهش فاصله طبقاتی، یکسان سازی قواعد و مقررات بیمهای در دستور کار ما قرار گرفته است.
مرتضوی صریح کرد: اگر بخواهیم به اختصار از وضعیت صندوقها گزارشی را تقدیم کنم صندوقهای ۱۸ گانه کشور را باید به دو دسته تقسیم کرد صندوقهای تابعه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و سایر صندوقهای تخصصی و صنفی.
وی افزود: تقریباً ۹۴ درصد جامعه هدف مشمول دریافتی و بیمه گذاری از سوی سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق روستایی و عشایر میباشد و حدود ۶ درصد از مابقی جمعیت هدف از سایر صندوقها تامین منابع و همکاری مینمایند.
مرتضوی تصریح کرد: مشکلاتی که در گزارش کمیسیون اجتماعی مجلس بود ناشی از بسیاری از ناترازی هاست، یکی از ناترازیها نسبت پشتیبانی است نسبت تعداد بیمه پردازان به مستمری بگیران در صندوقهای مختلف کشوری و لشکری و تامین اجتماعی خصوصاً در تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری سیر شدید نزولی را طی میکند.
وی اضافه کرد: تا جایی که در سال ۱۳۶۰ تقریباً نسبت پشتیبانی ۱۱/۴ دهم به یک بوده گزارشها حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۰ نسبت پشتیبانی صندوق تامین اجتماعی به ۳/۲ دهم نفر کاهش پیدا کرده است و صندوق کشوری هم وضعیتی نامناسبتر از این دارد.
وی افزود: مباحثی که سبب شده به ناترازی برسیم بحث کاهش سن بازنشستگی و خوشبختانه افزایش امید به زندگی است. در سال ۱۳۳۰ سن بازنشستگی ۵۶ سال بوده و هم اکنون به ۵۱ سال رسیده و نرخ سن امید به زندگی ۴۷ سال بوده و هم اکنون ۷۶ سال است. همچنین نسبت پشتیبانی ما به لحاظ کاهش نرخ باروری هم به شدت رو به کاهش است به نحوی که ۶.۹۱ در سال ۱۳۳۸ به ۱.۶۲ رسیده است.
مرتضوی تصرح کرد: مشکل دیگر شکاف منابع و مصارف صندوقهای بازنشستگی است. وضعیت بسیار نامناسبی در این حوزه وجود دارد تا جایی که منابع ما در سال ۹۴، ۵۶ همت بوده و مصارف ۷۳ همت و ۱۳۱ درصد مصارف نسبت به منابع افزایش داشته است همچنین در سال ۱۴۰۰، تقریبا ۲۵۳ همت جمع منابع نقدی ما بوده و ۳۷۵ همت مصارف و ۱۴۸ درصد ضریب عملکرد ماست.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: مشکل دیگری که در حوزه منابع و مصارف وجود دارد در افق ۱۴۰۵ متاسفانه با مشکل بسیار جدی مواجه هستیم، اگر با همین دست فرمان پیش برویم ۷۵۹ همت در افق ۱۴۰۵ کسری منابع صندوق تامین اجتماعی و صندوق کشوری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: چرا به این وضعیت رسیده ایم؟ برخی از قوانین سبب شده منابع مان نسبت به مصارفمان پاسخگو نباشد و دخل و خرجمان با یکدیگر سازگاری نداشته باشد. متناسب سازی حقوق بازنشستگان که تقریبا ۷۸ همت بار مالی دارد و دوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق کشوری و تامین اجتماعی بار مالی نزدیک به ۸۶ همت داشته است.
صولت مرتضوی در بخش دوم سخنان خود گفت: سوالات مطرح شده نمایندگان و دغدغه مجلس مشترکات ما و شماست اشتراکات در این حوزه با نمایندگان حداکثری است انشاالله با تعامل مشکلات جامعه هدف را در کمترین فرصت برطرف خواهیم کرد.
وزیر تعاون با بیان اینکه به منظور ایفای وظایف و در راستای برنامههای اعلامی نمایندگان مجلس مختصر گزارشی از اقدامات اصلاحی را تقدیم حضورتان میکنم، گفت: تسویه مطالبات صندوقها از دولت سیزدهم، برقراری تامین اجتماعی چند لایه، پایداری مالی و مقرراتی، افزایش ضریب پشتیبانی ایجاد نهاد تنظیمگر در حوزه بیمههای بازنشستگی، یکپارچگی سیاست گذاری در صندوق، کاهش مداخلات تکمیلی و کاهش هزینههای اقتصادی از جمله اقداماتی است که در دستور کار قرار داده ایم.
وی با اشاره به اقدامات دولت در حوزه پرداخت بدهی تامین اجتماعی گفت: بزرگترین تسویه بدهی تاریخ نظام بانکی در این دولت انجام گرفت وقتی که برای اولین بار بانک مرکزی فهرست ابر بدهکاران را به نظام بانکی را اعلام کرد یکی از بزرگترین بدهکاران بانکی سازمان تامین اجتماعی بود حسب دستور ریاست جمهور آیت الله رئیسی ۸۸ هزار میلیارد تومان بدهی بزرگ بانکی این سازمان تسویه شد.
در پایان علی نیک زاد ثمرین در جمع بندی رسیدگی به گزارش کمیسیون اجتماعی مجلس در خصوص ارزیابی ابعاد چالشی صندوقهای بازنشستگی و عملکرد دستگاههای اجرایی مربوط، گفت: در مجموع ۲۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مستمری بگیر صندوقهای بازنشستگی هستند و میزان مطالبات بازنشستهها و صندوقهای آنها تا پایان سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیارد تومان میباشد بنابراین این موضوع اهمیت و اهتمام برای رفع مشکل صندوقهای بازنشستگی را چند برابر میکند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از دلایل مشکلات صندوقهای بازنشستگی وابستگی آنها به بودجه عمومی دولت است از سوی دیگر شیوه مدیریت دارایی و مولدسازی سرمایههای صندوق، تقویت فعالیتهای اقتصادی، سرمایه گذاری سودآور با اولویت سرمایه گذاری در بازار پول و سرمایه نکته کلیدی است و نباید سرمایه گذاری صندوقها کمتر از سود اوراق مشارکت بانکی باشد.
وی ادامه داد: ثبات، پایداری و تعادل بین منابع و مصارف در صندوقهای بیمهای و بازنشستگی باید مدنظر قرار بگیرد، انتظار نسل آینده از شما با توجه به اینکه صندوق بین نسلی میباشد این است که در انتصاب افراد در سطوح مدیریت موسسات و بنگاهها و شرکتهای وابسته به صندوقها را بازنگری کنید و بر تعیین سقف قانونی برای پرداخت حقوق و مزایا و نه برای اعضای هیات مدیره بلکه برای کل کارکنان این صندوق نظارت جدی داشته باشید.
نیکزاد با اشاره به اینکه فرمولی را مدنظر قرار دهید تا دارایی که در اختیار افراد قرار میگیرد کمتر از سود بانکی آورده نداشته باشد، ادامه داد: مقام معظم رهبری در خصوص استقرار نظام چند لایه تامین اجتماعی تاکید داشتند و در سیاستهای ابلاغی این موضوع مورد تاکید قرار گرفته شده است، این موضوع باید در لایههای مختلف در کنار محاسبات کسورات بازنشستگی و ترکیب بهینه مزایا مورد توجه قرار بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه در برنامه هفتم توسعه نیز اتخاذ هرگونه تصمیم در خصوص بیمههای اجتماعی باید منوط به تامین منابع باشد، ادامه داد: محاسبات بیمه ای، تعهدات بین نسلی و رعایت حقوق مکتسبه بیمه شدگان و مستمری بگیران باید مدنظر قرار گرفته شود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: مباحث باید به جد پیگیری شوند، کمیسیون اجتماعی، نمایندگان مجلس و دولت دست به دست یکدیگر دهیم تا شرمنده نسل آینده نباشیم.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایرنا، تاریخ انتشار:۲۰ دی ۱۴۰۱، کدخبر: ۸۴۹۹۴۲۰۹، www.irna.ir