شعارسال: سبحان نظری، رئیس هیات مدیره انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی اظهار کرد: مدیریت فعلی راه آهن سر ستیز با بخش خصوصی دارد. به دفعات درخواست نشست مشترک با مدیرعامل راه آهن داشتیم، ولی میعاد صالحی همه درخواستهای ما را رد کرد.
نامه تشکلهای صنعت حمل و نقل ریلی به رئیسجمهور و انتقاد شدید از مدیریت راه آهن؛ ماجرا چیست؟
پنج تشکل اصلی صنعت حمل و نقل ریلی شامل «انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته، انجمن مهندسی حمل و نقل ریلی، انجمن تولیدکنندگان واگن و لوکوموتیو، کانون دانش، صنعت و بازار حمل و نقل ریلی و انجمن مهندسی حمل و نقل ایران به همراه، پنج کارشناس برجسته این حوزه» در نامهای ۷ صفحهای خطاب به رئیسجمهور اعتراض شدید خود را نسبت به نحوه مدیریت مدیرعامل راه آهن ج. ا ابراز کرده و خواستار تحول در این حوزه شدهاند.
سید میعاد صالحی که در دولت روحانی نیز مسئولیتهایی در صندوق بازنشستگی داشت، قاری و مدیر سابق رادیو قرآن نیز بوده و در حال حاضر مدیریت راه آهن را برعهده دارد. او از جمله جوانهای بود که خیلی سریع رشد کرد و به مناسب سیاسی بالا دست یافت.
در این نامه اعتراضی نسبت به آنچه «رهاشدگی راه آهن، ۳۷۰ میلیون دلار زیان گازوئیل و ۶۰۰۰ میلیارد تومان عدم النفع» مطرح گردیده، اعتراض شده است. همچنین امضاءکنندگان مراتب اعتراض خود را نسبت به آنچه «جلسات نمایشی، تلاشهای تبلیغاتی برای نمایش رکوردشکنیهای گمراهکننده و کذب و دستاوردسازی از بخش خصوصی» خواندهاند، ابراز کردهاند.
سبحان نظری رئیس هیئت مدیره و دبیر انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی کشور در اینباره گفت: ما به عنوان جامعه ریلی کشور از روز اولی که ایشان به این سمت منصوب شد، نگران شدیم، چون ایشان تخصص و تجربه و سابقه تصدی این سمت را نداشتند، راه آهن یک مجموعه فنی و پیچیده است که سطح تصدیگری دولتی در آن بالا است و خود شرکت بخش زیادی از حمل و نقل مسافری و باری را مدیریت میکند، این مسئله ضرورت یک مدیر مطلع و با تجربه در حوزه ریلی را گوشزد مینماید، شخصی که در راس این سازمان قرار میگیرد، باید هم از نظر فنی و هم اقتصادی دارای تجربه و دانش کافی باشد که وی (سید میعاد صالحی) این شرایط را ندارد، انتصاب آقای صالحی سیاسی بود و با توجه به اینکه از نزدیک در جریان بودیم در اصل معتقدیم که مرحوم رستم قاسمی وزیر سابق راه هم گزینه اصلیشان برای این سمت ایشان نبود و مدیر فعلی راه آهن به وی تحمیل شد. با این همه با توجه به اینکه باید به تصمیم دولت احترام بگذاریم صبر کردیم، اما اکنون بعد از ۲ سال متاسفانه ثابت شد که حق داشتیم که نگران باشیم، تشکلهای ریلی صبر کردند تا مقداری شرایط آرامتر شود، برای همین در شرایط مناصبی مسائل و مشکلات بغرنج پیش آمده را طی نامهای به استحضار ریاست محترم جمهوری رساندیم، البته قبل از آن هم نامههای مختلفی را اول خطاب به ایشان، رئیس کمیسیون عمران مجلس، وزیر محترم راه و سازمان بازرسی و دیگر نهادها ارسال نمودیم، متاسفانه نتیجهای نگرفتیم.
وی در ادامه افزود: امضاکنندگان نیز نگاههای سیاسی مختلفی دارند و متن مفصل نامه صرفاً بر مسائل فنی و اقتصادی متمرکز است. با دهها فکت و عدد و رقم وضعیت بغرنج کنونی مدیریت در راهآهن را گزارش کردیم، دلیل اساسی این وضعیت را نابلدی مدیر راهآهن میدانیم. در میان مدیران کشور چنین شخصی انصافاً ندیدیم، کوچکترین انتقادی از سوی فعالان و شرکتها را با برخورد خشن مالی پاسخ میدهند، فاکتورهای عجیب برای شرکتها ارسال میکنند و یا واگنها را به بهانههای مختلف میخوابانند. در حال حاضر عملکرد حمل بار و مسافر در راه آهن افت شدیدی داشته است. یک واگن باری در سال ۱۴۰۱ معادل ۳ چهارم یک واگن در سال ۹۹ بارحمل کرده است که این خود یک شاخص مهم برای سطح بهرهوری است. نتیجه این شده است که ضمن اینکه سرمایهگذاران قدیم زیان کردهاند، سرمایهگذاران جدید هم ترسیدهاند و ورود نکردهاند، هرچه لوکوموتیو جدید اضافه میشود، تعداد بیشتری در سوانح و تعمیرات از فرایند عملیات خارج میشود. در راه آهن یک ارادهای حاکم شده است که آمار سوانح زیاد درز نکند، البته منظور بیشتر سوانح باری است، در فرار قطار در بندرعباس تصادفی رخ داد که از جنازه راننده بنده خدا تنها تکههای باقی مانده بود و بین سازههای فلزی پرس شده بود، آن سانحه حداقل ۱۰۰_۱۵۰ میلیارد تومان خسارت به بار آمد، متاسفانه سازمان درونی راهآهن دچار رهاشدگی شده است و گزارش کمیسیون عمران مجلس تایید نمود که راه آهن در سانحه مسافری قطار مشهد سوء مدیریت داشته است.
رئیس هیئت مدیره و دبیر انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی کشور بیان کرد: رئیس راهآهن چند نفری را با خودشان آورده و منصوب کرده اند و طبق اخباری که ما داریم تصمیمگیریها در همین حلقه سه چهار نفری انجام میشود و بدنه مجرب راه آهن با برچسبهای مختلف تقریباً کنار گذاشته شدهاند، مدیران قدیمی راهآهن اگر کاری با ایشان داشته باشند باید با همین چند نفر درد دل کنند و اگر این حلقه فرصت کنند به رئیس راهآهن منتقل نمایند. این حلقه نیز تخصص این حوزه را ندارند و بعد از ۲ سال کار برخی مفاهیم پایه راهآهن را یاد گرفتهاند. همانگونه که در نامه اشاره شد، افت عملکرد به عدمالنفع منتهی شده که رقم قابل توجهی است. از وزیر محترم راه درخواست داریم که با تشکیل جلسهای با تشکلهای بخش ریلی به مشلات این حوزه و نحوه مدیریت رئیس راه آهن رسیدگی فرمایند. متاسفانه از برخی شرکتها که از راهآهن طلب دارند خواسته شده که علیه تشکل خودشان و نامههای انتقادی موضع بگیرند، این روش خوبی برای مدیریت محسوب نمیشود. شوربختانه انتقادات دلسوزانه انجمنها خشونت ایشان را بیشتر کرده است، نمیدانم خیالشان راحت است که کسی برخورد نمیکند یا چه، صورتهای بیسابقه برای شرکتها ارسال شده که مشکلات عدیدهای برای شرکتها ایجاد کرده است. در نهایت امیدوار هستیم که رئیس راه آهن نظرات بخش خصوصی و بدنه کارشناسی را در نظر بگیرند و عملکردشان را اصلاح نمایند.
شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت نوداقتصادی، تاریخ انتشار: 17آبان1402، کدخبر: 2153529، www.90eghtesadi.com