شعارسال: رسانههای غربی در گزارشهای چند روز اخیر خود از سفر سرگئی شویگو دبیر شورای امنیت روسیه به تهران مدعی شدند که محوریت اصلی این سفر علاوه بر تبادل نظر درخصوص شیوه برخورد ایران با اسرائیل، برای تحویل سامانههای راداری و پدافند هوایی S-۴۰۰ مورد درخواست ایران انجام شده است. لازم به توضیح است که، پس از تحویل اولین محموله سامانه دفاعی اس ۳۰۰ به ایران در سال ۱۳۹۵، گزارشهای غیررسمی متعددی مدعی درخواست ایران برای سامانههای اس ۴۰۰ روسیه شده بودند. این گمانهزنیها مدعی بودند روسیه تاکنون با تحویل این سامانهها به ایران موافقت نکرده و هیچگاه صحبتی از انعقاد قرارداد مشخص دفاعی میان ایران و روسیه برای خریداری سامانههای اس ۴۰۰ روسیه مطرح نیست. ایران و روسیه از سال ۱۳۸۶ در موضوع سامانههای پدافندی اس ۳۰۰ قرارداد نظامی داشتند. این سامانه پس از ۹ سال در سال ۱۳۹۵ به ایران تحویل شد.
در مقابل، تایمز اسرائیل مدعی شده است که در حالی که رسانههای محلی ایران گزارش دادند که تهران این تجهیزات را درخواست کرده، یکی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یک مقام دیگر در گفتگو با (نیویورک) تایمز تأیید کردند که نه تنها این درخواست انجام شده، بلکه تحویلها نیز آغاز شده است. اما در گزارش تایمز اشارهای نشده که ایران چه تجهیزاتی از روسیه درخواست کرده یا چه تجهیزاتی، تحویل داده است.
رسانههای آمریکایی فروردینماه امسال مدعی شده بودند اسرائیل در حمله به محلی نزدیک تاسیسات اتمی نطنز و پایگاه هشتم شکاری اصفهان، یکی از سامانههای پدافندی اس ۳۰۰ را از بین برده است. گزارشهای جدید تداعی کننده جایگزینی سامانههای جدیدتر اس ۴۰۰ است که ضعف سامانههای اس ۳۰۰ را نیز جبران کرده است. شویگو قبل از اینکه در ماه مه به شورای امنیت منتقل شود، وزیر دفاع روسیه بود. او اخیرا در نشست تلویزیونی شبکه ازوزدا روسیه در کنار دریادار علیاکبر احمدیان فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که بهعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی فعالیت میکند نشان داده شد.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
از سال پیش تاکنون، جمهوری اسلامی ایران، ادعای ساخت سامانه مهران با قابلیت خدمات رسانی مشابه با S-۴۰۰ روسی را دارد. روند توسعه بُرد در سامانههای سوم خرداد به بردهای بالاتر و تثبیت در سطح اثرگذاری راهبردی که با رسیدن به برد ۲۰۰ کیلومتر شروع شده بود، در بازدید فرماندهیکل قوا از نمایشگاه نیروی هوافضا در آبان ۱۴۰۲ و با سامانهای بهنام مهران وارد فاز جدیدی گردیده و برند موشکی ۳۲۰ کیلومتری حاصل شده است. مهران سامانهای بردبلند است که هسته مرکزی آتشبار آن شامل چهار موشک مستقر در پرتابگر جعبهای و رادار آرایه فازی و یک سامانه برد بلند اپتیکی روی یک خودروی تاکتیکی است.
ادعا میشود که سامانه موشکی مهران با استقرار احتمالی در نزدیکی مرزهای هوایی کشورمان جنگندههای دشمن را ناچار به حفظ فاصلهای حداقل ۳۰۰ کیلومتری از حریم هوایی ایران اسلامی خواهد کرد که ضمن محدود کردن دسترسی آنها به عمق خاک کشورمان، طیف گستردهای از بمبهای هواپرتاب آنها نظیر مهمات SDB یا JDAM با بردی حدود ۱۰۰ کیلومتر را از دور خارج نموده و آنها را ناچار به استفاده از ذخایر محدودتر موشکهای کروز تهاجمی میکند.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون