شعارسال: عبدالله بهرامی رئیس کمیسیون گردشگری، فرش و صنایع دستی اتاق تعاون ایران بر لزوم سرمایهگذاری در صنعت نساجی و فرآوری پشم در کشور تاکید کرد و گفت: اگر در بخش نساجی سرمایه گذاری شود، دیگر نیازی به واردات پشم با ارز آزاد نداریم و به دلارهای نفتی وابسته نخواهیم بود. متاسفانه به دلیل عدم فراوری، ناچاریم که با ارز آزاد پشم را بخریم و مجدد وارد کنیم، اما اگر در این بخش سرمایهگذاری صورت بگیرد، صنعت نساجی کشور متحول میشود و تحول صنعت نساجی یعنی رقیب بسیاری از کشورها مثل ترکیه بودن.
مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف با بیان اینکه همه زیرساختها برای فرآوری پشم در کشور موجود است، افزود: درحال حاضر شبکههای تولید و دامداری وجود دارد و مراکز نساجی زیادی داریم که میتوان از ظرفیت آنها استفاده کرد، ولی متاسفانه به روز نمیشوند، زیرا این مسأله در اولویت نبوده و دلارهای نفتی راحتتر به دست آمده است، به همین دلیل صنعت داخلی به فراموشی سپرده و مورد غفلت واقع شده است.
سالانه نزدیک به ۶۰ هزار تن پشم در کشور تولید میشود، بدین صورت که درحال حاضر ۶۰ میلیون رأس دام کوچک داریم و در بدترین شرایط دستکم هر دام یک کیلو پشم تولید کند، ۶۰ هزار تن پشم تولید میکنیم، ولی چون فراوری نمیشود به هدر میرود. در ۱۱ماهه سال ۱۴۰۰ بیش از ۲ هزار و ۶۲۳ تن انواع پشم و فتیله پشم از کشورهای مختلف ازجمله آلمان، استرالیا، اروگوئه، نیوزلند، فرانسه، امارات و ... وارد ایران شده است. ارزش این مقدار واردات پشم نزدیک به ۱۶ میلیون دلار بوده است.
براساس آمارهای گمرک ایران، طی سالهای اخیر سالانه بین ۲/۵ تا ۲/۷ هزار تن کرک و پشم وارد کشورمان شده و بیشترین مقدار آن مربوط به سال ۱۴۰۰ با حدود ۴/۵ هزار تن بوده است. بنا بر نظر کارشناسان؛ واردات گسترده کرک و پشم درحالی است که براساس دادههای رسمی مرکز آمار ایران، تعداد دام سبک کشورمان تا بهار امسال به ۷۰ میلیون راس (شامل ۵۳ میلیون گوسفند و بره و ۱۷ میلیون راس بز و بزغاله) رسیده که گفته میشود پشم و کُرک بخش زیادی از این دامها به دلایل مختلف ازجمله واردات کرک و پشم و قیمت نازل دور ریخته میشود.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون