شعارسال: با کاهش فرصتهای شغلی در بریتانیا طی چند سال گذشته، جویندگان کار مجبور شده اند روشهای بدیعی برای برجسته کردن خود در میان انبوه متقاضیان پیدا کنند. تکنولوژیهای جدیدی همچون هوش مصنوعی مولد و ابزارهای دیجیتال پیشرفته، تولید رزومه و معرفی نامه را بسیار سادهتر و سریعتر کرده اند. خروجی قوی و حرفهای این ابزارها قابل مقایسه با روزگار صفحه A ۴ سفید و فونت کسل کننده «تایمز نیو رومن» نیست.
«گوویند بالاکریشنان»، معاون اول پلتفرم تولید محتوای خلاقانه ادوبی اکسپرس میگوید: «اما این جریان یک نکته منفی هم دارد و آن این است که همه با «دریایی از شباهت» دست به گریبانند، چون محتواهای تولیدی بسیار مشابه یکدیگرند.» یعنی اغلب سی ویها و معرفی نامهها از فرمت مشابهی پیروی میکنند و اغلب فاقد ویژگیهای فردی هستند. یکی از دلایل این اتفاق این است که بسیاری از متقاضیان صرفا یکی از قالبهای از پیش تعیینشده رزومهای را انتخاب میکنند که نرم افزار مصرفی شان ارائه میدهد. درست است که میتوان این قالبها را با متن و تصاویر شخصی سازی کرد، اما معمولا شبیه هم هستند. با این حال اخیرا بالاکریشنان گفته که شاهد افزایش تعداد کاربرانی است که کارهای تازهای انجام میدهند؛ مثلا به رزومه خود انیمیشن اضافه میکنند یا کلا رزومهای ویدئویی تهیه میکنند. بالاکریشنان میگوید: «همه ما میدانیم متمایز شدن و جلب توجه افراد چقدر سخت است، بهخصوص زمانی که تیم استخدامی زمان محدودی دارد و با دریایی از رزومههای مشابه روبه روست. با این حال برای آزمون و خطای قالبهای جدید رزومه محتاط باشید و دست به عصا حرکت کنید. اگر انتخاب معقول و متعادلی نداشته باشید ممکن است بیش از حد مصنوعی شود و نتیجه عکس بدهد.»
کانوای سیدنی، یکی از رقبای ادوبی است که ابزارهای طراحی مشابهی ارائه میدهد و سال گذشته بیش از ۹۰۰ میلیون کاربر در پلتفرمش رزومه ساختند. در نظرسنجی که کانوا از بیش از پنجهزار مدیر استخدامی به عمل آورد، ۳۹درصد از مدیران بزرگترین مشکلشان با این رزومهها را حجم زیاد متن عنوان کردند.
دانکن کلارک، رئیس بخش اروپای شرکت میگوید: «روند تازهای در حال ظهور است. به این صورت که افراد در رزومه خود لینک قرار میدهند که به اطلاعات بیشتری منتهی میشود یا پرتفوی کاری جداگانهای را ضمیمه میکنند. به این ترتیب رزومه خود را به شکل سندی مختصر و مفید و جذاب درمی آورند که نکات اصلی را به صورت بسیار خوانا و خلاصه ارائه میدهد. چیزی که این اواخر شاهدش بوده ایم، عطش فزایندهای نسبت به ارتباطات بصری است و ابزارهای دیجیتال این امکان را برای جویندگان کار فراهم کرده اند که بدون هیچ تخصص یا آموزشی بتوانند رزومه خود را با فرمت بصری جذابی ارائه دهند.»
متقاضیان میتوانند با تغییر ویژگیهای طراحی همچون رنگ و ساختار و گرافیک، جذابیت بصری محتواهای ارسالی خود را افزایش دهند. همچنین تحقیقات کانوا نشان داده که ۴۵درصد از جویندگان کار برای ساخت، بهروزرسانی و بهبود رزومه خود از هوش مصنوعی مولد استفاده کردند که نتایج مثبتی را به همراه داشته است. در سال گذشته چت باتهای هوش مصنوعی همچون چت جی پی تی و بارد تولید متنهای عریض و طویلی را آسان کرده اند که از نظر کیفیت قابل قیاس با کیفیت نوشتار انسانی هستند. از آنجا که این تکنولوژی با انبوهی از دادههای متنی تعلیم دیده، به خوبی به زبان طبیعی مسلط است. به همین دلیل متقاضیان کار به راحتی میتوانند شرح شغلی را در یک چت بات وارد کنند و از آن بخواهند توصیه نامه مناسب را بنویسد یا به سوالات مشخصی پاسخ دهد. همچنین میتوانند سی وی خود را در سیستم بارگیری کنند و از چت بات بخواهند که بازخورد بدهد یا اصلاحات لازم را اعمال کند تا متن، تناسب بیشتری با الزامات آن شغل داشته باشد. با تمام اینها، هوش مصنوعی مولد به ارائه پاسخهای تکراری و سرقت ادبی اش مشهور است که به ارائه نتایجی منجر میشود که از نظر محتوایی یکسان اند.
«کیاتی سوندارام»، مدیرعامل پلتفرم استخدامی اپلاید میگوید: «پدیدهای که ما شاهدش هستیم این است که بسیاری از افراد صرفا فرم درخواست کار را در چت جی پی تی کپی پیست میکنند. نتیجه خروجیهای خالی از خلاقیت و بسیار مشابهی هستند که میبینیم. در بدترین موارد با سرقت ادبی هم مواجه هستیم، چون کاربر بدون کنترل این مساله صرفا پاسخ چت بات را کپی پیست کرده است.»
متقاضیانی که از هوش مصنوعی به این شیوه حاضر و آماده استفاده میکنند به سرعت رد میشوند و به این دلیل خیلی زود مستاصل و دلسرد میشوند. از آن طرف هم برخی از کارفرمایان به خاطر حجم نفس گیر درخواستهای تولیدشده با هوش مصنوعی مستاصل شده اند.
شرکت مشاوره منابع انسانی نئوروسایت در کنت با شرکتهایی همچون ویرجین مدیا، ان اچ اس و آوتو تریدر همکاری میکند تا ارزیابیهای پیش از استخدام آنلاین تولید کند و برای حذف تبعیضهای موجود در آزمونها پیشنهادهایی را ارائه دهد. جیمی بتس، بنیانگذار و مدیر محصول نئوروسایت میگوید: «این نگرانی وجود دارد که مردم از هوش مصنوعی استفاده کنند تا نسخهای غیرواقعی از خود را به نمایش بگذارند و شرکتها میترسند این خطر به استخدامهای نامناسبی منجر شود.»
او توضیح میدهد: «در حال حاضر، افراد ساده لوحانه از این تکنولوژی استفاده میکنند و مستقیما پاسخ چت جی پی تی را در متن ارسالی خود میآورند، اما من فکر میکنم ده دوازده بار که رد شوند یاد میگیرند چگونه از دستورات درستی استفاده کنند که به سادگی قابل شناسایی نباشد.»
نیکی هاچینسون، مشاور شغلی و کاریابی در دانشگاه اکستر، میگوید با دانشجویانی برخورد کرده که برای نوشتن رزومه و سی وی خود از هوش مصنوعی مولد استفاده کرده اند و نقشهای متعددی را از دست داده اند. او میگوید: «وقتی همه از یک چت بات استفاده کنند، طبیعتا جملات یکسان و کلیشهای میشوند. هوش مصنوعی ابزار بسیار مفیدی است، اما به نظرم وقتی تلاش میکند بیش از حد به شما خدمات بدهد شخصیت منحصربه فرد شما را از بین میبرد.»
به اعتقاد هاچینسون بهتر است ابزارهای هوش مصنوعی برای تولید سوالات احتمالی آزمونهای استخدامی یا کمک به ساختاربندی درخواستها استفاده شوند تا متقاضیان بتوانند با ویژگیهای مختص شخصیت خود آن را کامل کنند. او هشدار میدهد که استفاده از هوش مصنوعی مولد یا قالبهای آماده برای رزومهها بدون توجه کافی یا شخصی سازی مناسب، میتواند به نتایج «بسیار بی روحی» منجر شود. توصیه او به کسانی که میخواهند رزومه شان ظاهر جذاب تری داشته باشد این است که مراقب باشید ویژگیهای بصری جذابتر به قیمت محتوای رزومه تمام نشود، چون گاهی اوقات طراحی ها، یک سری محدودیتهای فضایی به وجود میآورند.
شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از دنیای اقتصاد، تاریخ انتشار: 27شهریور1403، کدخبر:4104627، donya-e-eqtesad.com