پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۶۲۱۱
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۷
ولی داداشی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از لزوم پاسخگویی وزارتخانه‌های صمت و تعاون در حادثه تلخ معدن طبس سخن گفت. اگر چه هنوز بررسی‌های دقیقی به عمل نیامده و، ولی به نظر می‌رسد ابنیه‌ها و سازه‌های فنی به کارگیری شده در معدن استاندارد‌های لازم را نداشته است. وزارت کار هم باید در رابطه با ضوابط ایمنی حوزه کاری شخصی کارگران پاسخ بدهد. فتح اله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز پرسید که مگر در قانون معادن نیامده که یک درصد درآمد‌ها باید در همان محل هزینه شود؟! و یا در قانون نداریم که ۱۵ درصد حقوق دولتی هم باید همان‌جا هزینه شود. چرا این کار نشده است؟ اصلا چرا در معدن دستگاه تهویه مناسب نداشتند و چرا ایمن سازی نکردند؟ بازرسی وزارت کار وظیفه داشته که استاندارد‌های مربوط به معدن را بررسی کند. زهرا سعیدی مبارکه سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این باره چنین گفت: شنیدیم که معدن سیستم آژیر مرکزی نداشته یا خراب بوده است. دو نفر از کارشناسان ایمنی نیز گفتند افرادی متوجه حادثه شدند، ولی با سروصدا همدیگر را خبر می‌کردند. در حالی که اگر آژیر کار می‌کرد، این همه کشته روی دست کشور نمی‌ماند. وی در ادامه به قصور در آموزش استفاده از سیستم خودنجات روی کوله‌ها اشاره داشت و گفت: این امکان روی کوله‌ها بوده، ولی استفاده نشده است.

شعارسال: در پی حادثه ریزش معدن طبس و جان باختن ۳۸ کارگر و مفقودی ۱۴ نفر دیگر، کمیسیون‌های اجتماعی و نیز صنایع و معادن مجلس درصدد شناسایی مشکل و طلب توضیح از مسئولان دولتی برآمدند.
داداشی سخنگوی کمیسیون اجتماعی در این باره اظهار داشت: اگر چه هنوز بررسی‌های دقیقی به عمل نیامده و باید منتظر گزارش نهایی کارشناسان بود، ولی به نظر می‌رسد ابنیه‌ها و سازه‌های فنی به کارگیری شده در معدن استاندارد‌های لازم را نداشته است. وی افزود: حوزه معدن وزارت صمت که باید نظارت جدی بر معادن داشته باشد، باید در این مورد توضیح بدهد و بگوید که معدن استاندارد بوده است یا نه؟
داداشی در عین حال بحث ایمنی کار کارگران را مربوط به وزارت کار دانست و گفت: این وزارتخانه هم باید در رابطه با ضوابط ایمنی حوزه کاری شخصی کارگران پاسخ بدهد. اگر به این نتیجه رسیده بودند که محاسبات فنی به لحاظ ایمنی با استاندارد‌ها سازگار نیست، نباید کارگران را به کار می‌گرفتند. این سوالات در هاله‌ای از ابهام است و ما باید پاسخ مناسبی برای آن‌ها بیابیم.

الزام به پاسخگو بودن کارشناسان و مدیران مسئول در وزارتین کار و صمت درباره ضوابط ایمنی کارگران معدن طبس

سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به لزوم دلجویی از خانواده‌های کارگران اشاره کرد و گفت: در قانون کار حق و حقوق کارگران دیده شده است، ولی مجلس از دو وزارتخانه می‌خواهد برای دلجویی از خانواده کارگران از هر ردیفی که می‌توانند، شرایط بهتری را فراهم کنند. ما نیز از سوی کمیسیون اجتماعی نمایندگان خود را برای بازدید و دلجویی می‌فرستیم.

فتح اله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با انتقاد از این که هیچکس از رعایت مفاد قانون مرتبط با معادن گزارشی ارائه نداده است، تصریح کرد: بحث معدن مربوط به الان نیست، سالیان سال است که این مشکل وجود دارد. حتی سال گذشته هم گزارشی منتشر شد که چند نفر در معدن محبوس شدند، ولی هیچ عکس العملی از مسئولان ندیدیم.
وی ادامه داد: مگر در قانون معادن نیامده که یک درصد درآمد‌ها باید در همان محل هزینه شود؟! و یا در قانون نداریم که ۱۵ درصد حقوق دولتی هم باید همان‌جا هزینه شود. چرا این کار نشده است؟ اصلا چرا در معدن دستگاه تهویه مناسب نداشتند و چرا ایمن سازی نکردند؟

توسلی به برخی انتقادات که تحریم ایران و فقدان دستگاه کالیبره در معادن برای پایش موقت این گاز را علت بروز چنین فجایعی می‌دانند، چنین گفت: این موضوعات ربطی هم به تحریم ندارد بلکه بیانگر بی‌عرضگی است.
وی افزود: مثلا اگر ما دستگاه تهویه می‌گذاشتیم آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و فرانسوی‌ها ما را تحریم می‌کردند؟ خیر. بی عرضگی خود ماست که نتوانستیم ایمن سازی کنیم و در نتیجه کارگران تاوان آن را دادند.
این نماینده مردم کبودرآهنگ در مجلس دوازدهم تأکید کرد: بازرسی وزارت کار وظیفه داشته که استاندارد‌های مربوط به معدن را بررسی کند. احکام آن‌ها هم مثل احکام قضایی است یعنی می‌توانند متخلفین را برکنار کنند. حالا سوال ما از وزرات کار این است که اگر بررسی کردید و درخواست دادید و انجام ندادند، چرا ترک فعل نزدید و اگر درخواست نکردید که خودتان مقصرید.
توسلی افزود: به همین دلیل، هم صمت و هم وزارت کار باید پاسخ بدهند. همچنین سازمان بازرسی هم باید به این موضوع ورود کند.

چرا کارگر باید تاوان کمبود تجهیزات را بدهد

محمدرضارضایی‌کوچی با ابراز تأسف از این که "کارگران با حقوق ۱۰ میلیونی و شرایط سخت، جان خود را هم در اثر فقدان تجهیزات و بی تدبیری مسئولان از دست می‌دهند" اظهار داشت: این موضوع قابل قبول نیست. کارگر سرمایه کشور است و بدون شک کارفرما‌ها متوجه این موضوع هستند که بدون حضور این قشر، چرخ اقتصاد کشور نمی‌چرخد.
رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هر دو دستگاه وزارت کار و وزارت صمت را به عنوان مقصران اصلی قلمداد کرد و گفت: وزارت کار به عنوان متولی امور کارگران باید بازدید‌های دوره‌ای را به منظور رعایت نکات ایمنی در واحد‌های تولیدی و صنعتی بررسی کند. شوخی نیست پای جان کارگر در میان است. وزارت صمت هم باید نسبت به استانداردسازی اقدام می‌کرد.
وی در خصوص عدم وجود دستگاه کالیبره نیز چنین گفت: ما که معتقدیم از هر روشی حتی از طریق fatf نیز باید نسبت به رفع تحریم‌ها اقدام کرد یا آن‌ها را دور زد. موضوعی که مقام معظم رهبری هم به آن اشاره داشتند، ولی حالا اگر این امکانات در دسترس نیست، چرا باید به کارگر اجازه فعالیت داد؟ نتیجه همین می‌شود و این اتفاق می‌تواند هر جای دیگر در کشور رخ بدهد. در واقع این فقط یک تلنگر بود.

آمار بالای جان باختگان نشان می‌دهد برای حفظ نیروی انسانی ارزشی قائل نشده‌ایم

زهرا سعیدی مبارکه سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این باره چنین گفت: شنیدیم که معدن سیستم آژیر مرکزی نداشته یا خراب بوده است. به هر حال در این باره سهل انگاری شده است.
نماینده مردم مبارکه در مجلس دوازدهم تصریح کرد: دو نفر از کارشناسان ایمنی نیز گفتند افرادی متوجه حادثه شدند، ولی با سروصدا همدیگر را خبر می‌کردند. در حالی که اگر آژیر کار می‌کرد، این همه کشته روی دست کشور نمی‌ماند.
وی در ادامه به قصور در آموزش استفاده از سیستم خودنجات روی کوله‌ها اشاره داشت و گفت: این امکان روی کوله‌ها بوده، ولی استفاده نشده است حالا یا فکر می‌کردند که این همه جدی نمی‌شود و یا استفاده از آن را بلد نبودند که در این صورت هم باید آموزش داده می‌شد.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن در مجلس دوازدهم تصریح کرد: این حادثه حال کشور را بد کرد. حالا باید ابتدا به درستی بررسی شود تا مقصرین حادثه مشخص شوند و در ادامه، برنامه‌ریزی و استاندارد سازی کنیم.
سعیدی مبارکه تأکید کرد: معادن ما در کشور چندان بزرگ نیستند، ولی در مقایسه با سایر کشور‌های صاحب این صنعت، آمار تلفات بالایی داریم و این نشان می‌هد که برای نیروی انسانی و حفظ فاکتور‌های انسانی ارزشی قائل نشده‌ایم که این اتفاقات رقم می‌خورد.
وی با بیان اینکه"رییس کمیسیون صنایع به محل حادثه رفتند و از نزدیک ابعاد را بررسی کردند" تصریح کرد: منتظر همه گزارشات هستیم تا در کمیسیون بررسی شود. در این راستا هم کمیته صنایع و هم کمیته معدن این کمیسیون بررسی‌های خود را آغاز کرده‌اند. در کمیسیون صنایع هم مسئولین دولتی دعوت شده‌اند تا ببینیم مشکل از عدم استاندارد سازی و اصول ایمنی بوده است یاخیر.
سعیدی مبارکه خاطر نشان ساخت: در حال حاضر از ابراز نظر‌های غیرکارشناسانه باید پرهیز کرد تا ابعاد مسئله کاملا روشن شود.
وی در عین حال تأکید داشت که چنانچه این معدن و یا نظایر آن از ایمنی کافی برخوردار نیستند، حضور کارگران خیانت به جان آن هاست و نباید اساسا شرایط این فعالیت‌های ناایمن به خصوص برای زحمت‌کش‌ترین قشر جامعه؛ یعنی کارگران فراهم شود.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از کاروکارگر، تاریخ انتشار: 4مهر1403، کدخبر:89420، karvakaregar.com

اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین