شعار سال: استان بوشهر از مهمترین قطبهای پرورش و صادرات میگو در کشور (برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب، سواحل طولانی و منابع آبی غنی و ظرفیت تولید بیش از نیمی از میگوی پرورشی کشور) ، این روزها راوی خبرهای ناخوشایندی از استخرهای پرورش میگوی خود است. شیوع بیماریهای مختلف در استخرها،نگرانیهای زیادی را برای کشاورزان و فعالان این صنعت ایجاد کرده و علاوه بر کاهش میزان تولید، کیفیت میگوهای تولیدی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. بر اساس اطلاعات دریافتی، تولید برخی از استخرهای پرورش به حدود ۲۰ درصد ظرفیت اسمی آن رسیده و این موضوع تأثیرات منفی بر روی اشتغال و معیشت کارگران فعال در مزارع، صنایع وابسته به میگو نظیر سردخانهها و صنایع بستهبندی و فرآوری میگو داشته است.
آفتی به نام نکروز حاد هپاتوپانکراس
مهدی تنگستانی مکان مدیرکل دامپزشکی استان بوشهر در این خصوص بیان داشت که ورود بیماری نکروز حاد هپاتوپانکراس به سایتهای پرورش میگو موجب کاهش قابل توجه میزان تولید در مزارع استان شده است. این بیماری یک بیماری باکتریایی بوده که میتوان با مدیریت و همراهی و همکاری پرورشدهندگان خطرات ناشی از آن را کاهش داد. امسال دومین سالی است که استان بوشهر با بیماری نکروز حاد هپاتوپانکراس روبرو بوده و موجب کاهش هفت تا ۹ هزار تن تولید میگوی پرورشی در استان بوشهر شده است . وی با اشاره به اینکه بیشترین مزارع آلوده استان در مرکز شیف قرار گرفته ، اضافه کرد که طی امسال و سال قبل، بیشترین آسیب را مرکز پرورش میگوی شیف از این بیماری دیده است.پیش بینی می گردد که تولید میگوی پرورشی استان به ۱۵ تا ۱۷ هزار تن برسد و تاکنون ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن میگو از استخرهای پرورشی استان بوشهر برداشت شده است.
تنگستانی مکان با اشاره به اینکه نیمی از مزارع پرورشی میگوی استان زیر پوشش بیمه هستند خاطرنشان کرد، در حال حاضر نمیتوان در مورد میزان دقیق خسارت وارد شده نظر داد، چون تلفات بیماری در کف استخرها است و میزان خسارت تا زمان پایان برداشت مشخص میشود. در زمان پرورش میگو گرمای هوا، تبخیر بیشتر آب در استخرها و شوری بالا، محیط را برای رشد و شیوع بیماری نکروز حاد هپاتوپانکراس بیشتر میکند که بر تولید تأثیرگذار است.وی تاکید نمود به پرورش دهندگان توصیه میشود به دلیل سردی هوا و جلوگیری از شیوع بیماری دیگری به نام لکه سفید، برداشت را در همین ماه تمام کنند.
کاهش میزان برداشت میگو
عقیل امینی مدیر کل شیلات استان بوشهر بیان داشت که امسال ۶ هزار و ۱۰۰ هکتار اراضی ساحلی استان در قالب ۱۲ مجتمع پرورشی زیر کشت میگو رفته که ورود بیماری موجب ضرر و زیان تولیدکنندگان شده است.وی افزود؛ برداشت میگو در مزارع پرورشی استان بوشهر ادامه دارد، ولی ورود بیماری باعث شده تا میزان برداشت میگو در مزارع استان با کاهش چشمگیری روبرو شود. برای نجات این صنعت و بازگشت به شرایط قبل، نیاز به همکاری بین دولت، محققان و تولیدکنندگان احساس میشود . یکی از مهمترین عناصر در کنترل بیماریهای مرتبط با میگو، پرورش دهندگان هستند که باید زمینه را برای کاهش ورود بیماری به استخرها فراهم کرده و اقدامات کنترلی بیشتری را در این زمینه داشته باشند.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
بیماری AHNPD (نکروز حاد هپاتوپانکراس) یک بیماری باکتریایی ناشی از ویبریو پاراهمولیتیکوس میباشد که اغلب به عنوان یک بیماری مدیریتی قلمداد میشود، زیرا این باکتری بطور طبیعی در آبهای شور وجود دارد و در صورت مساعد شدن شرایط، میتواند به شدت تکثیر و طغیان نماید و با تولید سم باعث نکروز هپاتو پانکراس میگو شده و تلفات ۴۰ تا ۱۰۰ درصدی در میگو ایجاد نماید لذا رعایت نکات دقیق مدیریتی و کاهش استرس و تراکم ذخیره سازی، در کنترل بروز بیماری حائز اهمیت است.
در سطح کشور، تولید میگو در سال ۱۴۰۲ و امسال با بیماری نکروز حاد هپاتوپانکراس روبهروست که ۲۵۰ کانون از ۳۴۵ کانون بیماری در کشور، در استان بوشهر وجود دارد. استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان و گلستان درگیر این بیماری نیستند.
بدلیل ماهیت باکتریایی عامل بیماری، با مدیریت پرورش دهندگان میتوان مخاطرات آن را کاهش داد. برخی از روشهای پیشگیری و کنترل بیماری نکروز حاد هپاتوپانکراس در میگو شامل کوچک و عمیق کردن استخرها تا ۲.۵ متر، مکانیزه کردن مزارع، قطع ارتباط میگو با خاک، استفاده از نوزادگاهی (استخر نرسری میگو)، اتوماتیک کردن غذا دهی، استفاده زیاد از هواده و مواردی همانند میباشد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال،برگرفته از منابع گوناگون