شعارسال: افغانی خوب و افغانی بد، برچسبهایی است که دو طیف موافقان و مخالفان حضور این مهاجران در کشور مورد استفاده قرار میدهند. در این بین، گروه مخالف حضور افغانها در کشور، اقدام به برچسب زدن، بزرگ نمایی و حتی افغان هراسی کرده اند. اردشیر گراوند، پژوهشگر اجتماعی و رئیس پیشین مرکز رصد امور اجتماعی وزارت کشور با ارائه برخی آمار و ارقام در حوزه جرایم مهاجرین افغانستانی، آنها را یکسویه، ناقص و مغالطه دار میداند.
طبق گزارش سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ که از سوی مرکز آمار ایران انتشار یافته، ۱ میلیون و ۵۸۳ هزار و ۹۷۹ نفر که ۱٫۹۸ درصد جمعیت کل ایران میشود را اتباع افغانستانی تشکیل میدهد. این تعداد امروزه بالغ بر شش میلیون نفر نیز گمانه زنی شده است. حضور اتباع افغانستانی در شانزده استان بهطور کامل ممنوع و در ۱۲ استان دیگر نیز در برخی شهرها و منطقهها اقامت آنها ممنوع هست. دولت ایران محدود کردن یا گشایش برای حضور اتباع افغانستانی در استانها را تصمیمی عنوان کرد که بر اساس پارامترهایی نظیر بحث معیشت، اشتغال و کار، تورم و بیکاری و ... از سوی مدیران استانها اتخاذ میشود.
طبق آماری که در سال ۱۳۹۶ منتشر شده، بیش از ۵۰۰۰ زندانی از اتباع کشورهای خارجه در زندانهای ایران به سر میبرند. گزارشی که در سال ۱۳۹۲ به نشر رسیده ۸۸ درصد مجرمان خارجی را اتباع افغانستانی عنوان کرده است. این درحالی است که آنان ۹۶ درصد اتباع بیگانه را تشکیل میدهند؛ که بیشتر جرایم توسط مهاجرین غیرقانونی و جرم حمل مواد مخدر و پس از آن در حوزه نزاع و درگیری صورت گرفته است.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون