پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۵۹۱۳۷
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۵
گرچه با گذشت بیش از سه دهه از از تشکیل نظام جمهوری اسلامی و بیش از یک دهه از شوراهای اسلامی شهر و روستا میگذرد و منابع دینی ما نیز پر است از مطالب ارزشمند درخصوص نقش و اهمیت و ضرورت شورا و مشورت و نام سوره ای در قرآن با این اسم ، هر کدام اطلاعاتی در زمینه شورا داریم اما در آستانه ی برگزاری انتخابات پنجمین دوره ی شوراهای اسلامی شهر و روستا لازم دیدم از بعد مدیریت شهری نقش، جایگاه، اهمیت و ضرورت شوراها را مورد بررسی اجمالی قرار دهم. باشد که قدمی هرچند کوچک در راستای کارآمدی شوراها برداریم.

شعار سال: با وجود منابع مهم و معتبر ونگاهی اجمالی به کشورهای توسعه یافته متوجه خواهیم شد که تشکیل شوراها و برخورداری از رهبران محلی و سپردن امور به آنها از جهات مختلف مزیتهای فراوانی دارد.در قانون اساسی نقش شوراه پررنگ دیده شده و در اصل هفتم بااستناد به آیه ی "وشاورهم فی الامر"از شوراها به عنوان یکی از ارکان تصمیم گیری و اداره ی امور کشور یاد شده و اصول یکصد تا یکصد وسه نیز بر ضرورت تشکیل شوراهای اسلامی به منظور پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و لزوم همکاری استانداران، فرمانداران و سابر مقامات اداری با شوراها تاکید می کند. بهبود مدیریت شهری بسته به توان و کارآمدی شوراهای شهر دارد. شوراها به لحاظ حقوقی و شرح وظایفشان ارکان مهم تصمیم گیری هستند و لزوما" باید برای پیشبرد امور شهری در ابعاد مختلف که در قانون اساسی ذکر شده برنامه ریزی کنند وقطعا" در دوره های چهار ساله این اقدامات را انجام دادند و در تصمیم سازی و تصمیم گیری دخیل بوده اند و هر کدام از شوراها در ادوار و شهرهای مختلف منشاء اثرات مثبتی بوده اند.

اما یک واقعیت مهم این است که میزان اثربخشی آنان متفاوت و گاها" اختلاف فاحش دارند و نکته کلیدی و علامت سوال این است که چرا بعضی از شوراها کارآمدی کمتری داشته و کارآمدی برخی شوراها بسیار خوب و چشمگیر بوده است. بررسی چرایی ای مسأله و پاسخ به این سوال محور اصلی بحث است.با تگاه اجمالی به نقشی که شوراها در قانون اساسی و قوانین عادی دارند متوجه میشویم که شوراها جایگاه مهمی دارند و لازم و ضروری است که افراد نخبه، کارآمد، توانمند، باانگیزه،متخصص و باتجربه ورود کنند و باراین مسولیت را بعهده گیرند. شوراهایی که از این خصوصیات برخوردار بودند بسیار خوش درخشیدند و کارنامه درخشانی را به یادگار گذاشتند.وقتیکه نماینده مجلس یا استاندار استانی بزرگ ومهم کاندیدای شورای شهر میشوند و به عضویت شورا در می آیند باید آن شورا کارآمدتر و آن شهر توسعه یافته تر باشد.برای عملیاتی شدن این توصیه همه ی ما مسولیم. رسانه ها، نویسندگان، روزنامه نگاران، دانشجویان و اساتید و روشنفکران ،کنشگران اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و احزاب و تشکلها و مسولین و همه و همه باید به طرق مختلف افراد باوجه و توانمند را تشویق به حضور در شوراها کنیم. شأن و منزلت شوراها خیلی بالاست و نباید کسی که استاندار و وزیرومعاون وزیر و نماینده مجلس بود حضور در شوراها را کسر شأن بداند. مسایل مبتلابه در شهرها بخصوص کلانشهرها آنقدر زیاد است که افراد نخبه و مطرح باید برای رفع آن موانع و مشکلات احساس وظیفه کنند و با رغبت و علاقه به این امر ورود کنند.یکی از امور پیچیده وسخت و طاقت فرسا مدیریت شهری است و کسانی میتوانند از عهده آمن برآیند و در بهبود مدیریت شهری مـؤثر باشند که تجربه و تخصص لازم را داشته باشند.چنانچه مجموعه اعضای شورای شهر دارای تخصصهای لازم از جمله مدیریت، شهرسازی،عمران ،جغرافیای شهری،اقتصاد، جامعه شناسی وفرهنگی باشند میتوانند در توسعه و مدیریت شهری نقش ارزنده ای داشته باشند.مدیریت شهری پیچیده و چند وجهی است لذا داشتن تجارب و تخصص در موضوعات مختلف شهری و اجتماعی اجتناب ناپذیراست.

اگر نگاه اعضای شورای شهر توسعه ای و همه جانبه نگر و مدیریتی باشد حتی اگر در بعضی از رشته ها و تخصصها کمبود داشته باشند میتوانند با استفاده از افراد توانمند و متخصص بعنوان مشاور این خلاء را پرکنند.زمانی که اعضای شورا دارای ویژگیهای لازمه باشند قطعا" شهرداری را انتخاب میکنند که ویژگیهای لازم برای اداره شهر باشد.اینجاست که علاوه بر آن تخصصهای ذکر شده که شرط لازم میباشد، تک تک اعضای شوراهای اسلامی شهر باید متصف به یک سری صفات و ویژگیهای دیگری باشند.داشتن تقوای کاری و ترجیح منافع مردم بر منافع شخصی ،وقت گذاشتن و بکارگیری تخصص و تجربه خود در بهبود امور شهری، داشتن روحیه همکاری و تعامل و تعاون و مشارکت و سعه صدر وبردباری و در عین حال ،داشتن روحیه جسارت و شهامت و قاطعیت در حفظ بیت المال و رعایت حقوق شهروندی ازجمله خصوصیاتی است که میتواند در کارآمدی نقش شورا تاثیرگذار باشد. به قول شاعر به عمل کار برآید به سخندانی نیست. دانستن و عمل نکردن فرقی با ناآگاهی ندارد. فردی که با شعارهای جذاب و تخصص جذابتر نظر مردم را بسوی خود جلب میکند و رای می آورد باید به گفته ها و شعارهای خود عمل کند و آن تخصص را بکار گیرد و به رای و نظر اعضای شورا احترام گذاشته و دارای سعه صدر باشد و به هیچ وجه با منافع شهروندان معامله نکند و آنجاکه پای حقوق شهروندی در میان است قاطع و جسور وباشهامت باشد.بودند کسانی که تخصصی نداشتند و نتوانستند به آن وظایف قانونی عمل کنند و بودند کسانی که تخصص و تجاربی داشتند اما بهر دلیل در عمل از آن استفاده بهینه نکرده و از ظرفیتهای حقوقی و قانونی در راستای منافع شهروندان بهره نبردند و حال توصیه دلسوزانه این است که متخصصین وکسانی که حرفی برای گفتن دارند وارد این عرصه شوند و پس از ورود به شوراها از لحظه لحظه فرصتها استفاده و توان و تخصص خود را بکارگیرند ودر این صورت بهبود مدیریت شهری میسر است و نقش ممتاز شوراها در مدیریت شهری هویدا و شهروندان نیز طعم شیرین آن را خواهند چشید.

با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری کابان نیوز، تاریخ 19 فروردین 96، کد مطلب: 3309: www.kabannews.com


اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین