
شعار سال: سياستمداران وابسته به هر دو جناح، به نقد خود نسبت به وزراي پيشنهادي وي اصرار دارند؛ چنانکه کارشناسان سياسي اصولگرا معتقدند تيم اقتصادي پيشنهادي دولت، پاسخگوي مطالبات عمومي نبوده زيرا وزراي معرفي شده، ضعيفتر از تيم اقتصادي دولت يازدهم هستند و منتقدان اصلاحطلبش ميگويند؛ رويکردهاي سياسي دولت مطلوب جامعه رأي روحاني نيست. ضمن اينکه بر اين امر تأکيد دارند که تغيير خاصي در مورد وزرايي که براي حوزه امنيتي و دفاعي معرفي شدهاند نيز صورت نگرفته است، در تيم سياست خارجی و فرهنگي هم محتواي برنامه و مهرهها بدون اعمال هيچگونه تغييري باقي مانده است؛ اگرچه بسياري با اين انتخاب موافق باشند. اگرچه اصلاحطلبان با اتکاي به حمايت قاطع و سبد رأي بالاي خود تقريبا اکثر گزينههاي پيشنهادي دولت را مورد نقد قرار داده و معتقدند وزرا بايد سياست محافظهکارانه در پيش نگيرند. هر دو طيف البته انتقاد از تيم اقتصادي پيشنهادي دولت را در دستور دارند. وزير پيشنهادي ارشاد نيز بهدليل نگرش اصولگرايي مورد نقد اصلاحطلبان است و آنها او را مناسب فعاليت در اين وزارتخانه حساس نميدانند. همچنين بطحايي گزينه پيشنهادي براي وزارت آموزشوپرورش نيز بهدليل نداشتن ايدئولوژي و تکنيک لازم، گزينهاي نامناسب براي اين پست از سوي هر دو طيف ارزيابي ميشود و آنها معتقدند او نميتواند روشهاي آموزشي کشور را اصلاح کرده و وضعيت معيشتي فرهنگيان را ساماندهي کند. بااينحال، نگاه کارشناسان باوجود تفاوت ديدگاه ميتواند وضعيت فشار بر حسن روحاني را بهخوبي نمايش دهد. علاوه بر نمايندگان مجلس، فعالان سياسي نيز بر اين فشار دامن ميزنند، اگرچه بزرگان اعتدالي هر دو طيف بر ضرورت حمايت از گزينههاي پيشنهادي روحاني تأکيد دارند.
وزراي اقتصادي پيشنهادي دولت پاسخگوي مطالبات مردمي نيست
حسين کنعانيمقدم، عضو اصولگراي هيأترئيسه خانه احزاب در ارزيابي وزراي پيشنهادي دولت گفت: مجلس بايد سه فرايند را براي دادن رأي اعتماد مدنظر قرار بدهد؛ يکي وزراي قبلي هستند که لازم است به کارنامه آنها توجه ويژهاي کرده و عملکردشان را مورد ارزيابي قرار دهد، در اين صورت ممکن است برخي از اين وزرا نمره قبولي کسب نکنند. وي افزود: وضعيت وزراي جديدي نيز که در گذشته در حوزهاي خاص يا حتي در سمت وزارت عملکردي داشتهاند نيز بايد از اين جهت بررسي شوند که آيا ميتوانند در قالب تيم دولت با يکديگر کار کنند و برنامههاي دولت و سياستهاي ابلاغشده رهبري را محقق کنند يا خير. ضمن اينکه ممکن است سابقه اجرايي داشته باشند اما در حد وزارت نباشد. دبيرکل حزب سبز با تأکيد بر اينکه مجلس بايد روي تيم اقتصادي، سياست خارجي، فرهنگي و بخش امنيتي کشور توجه بيشتري داشته باشد، يادآور شد: به نظر ميرسد تيم اقتصاديای که براي حضور در کابينه دولت دوازدهم معرفي شده، ضعيفتر از تيم قبلي بوده و تغيير شکلي خاصي هم روي تيمي که براي حوزه امنيتي و دفاعي معرفيشده، صورت نگرفته است؛ همچنين در تيم سياست امورخارجه و فرهنگي هم چه در محتواي برنامه و چه مهرهها تغييري اعمال نشده است. اين کارشناس سياسي اصولگرا ادامه داد: البته بعضي از گزينههاي مطرحشده، براي وزارتخانههاي کليدي ازجمله وزرات کشور، اطلاعات، دفاع و امورخارجه، عمدتا همان چهرههاي قبلي هستند. وي با اشاره به اينکه تيم اقتصادي دولت دوازدهم پاسخگوي مطالبات مردمي نيست، خاطرنشان کرد: بايد تيم اقتصادي با توجه به وعدههايي که آقاي دکتر روحاني داده بودند، از ميان افرادي که داراي تفکر جهادي و قابليتهاي بيشتر در جهت اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي بهعنوان دستور کار اصلي دولت هستند، انتخاب ميشدند؛ ضمن اينکه انتظار ميرفت گزينههاي مربوط به اين بخش، جوان بوده و قدرت ريسک و توانايي ارتقاي اين حوزه را داشته باشند.
ترکيب وزراي پيشنهادي دولت پاسخگوي مطالبات آحاد مردم نيست
مجيد محتشمي، کارشناس سياسي با انتقاد از ترکيب کنوني کابينه پيشنهادي دولت اظهار کرد: آنچه بر کابينه اول آقاي روحاني گذشت، بيشتر انتقادات درباره حرکت لاکپشتي وزارتخانههاي کليدي بود؛ هرچند عملکرد هيأت مذاکرهکننده هستهاي با مديريت آقاي ظريف، در وزارت امورخارجه خيلي برد وسيعي داشته و تأثير بسزايي در روابط بينالمللي کشور داشته و توانست چهره واقعي ايران را بهعنوان کشوري صلحطلب در دنيا به نمايش بگذارد اما در دولت يازدهم موفقيت زيادي نداشت زيرا آنچه اتفاق افتاد، از ناحيه تفکر محافظهکارانه بوده که درصدد حفظ وضع موجود بود، نه رسيدن به وضعيت مطلوب. وي ادامه داد: ترکيب کنوني کابينه دوازدهم هم نشان ميدهد، همان رويه محافظهکارانه، تنها با تغيير شکل تعداد محدودي از وزرا، تداوم يافته، درحاليکه کشور نيازمند رسيدن به وضعيت مطلوب است که بايد به صورت ديناميک جريان داشته باشد. دبيرکل حزب آزادي با تأکيد بر اينکه وزراي معرفيشده، پاسخگوي مطالبات آحاد مردم نيست، خاطرنشان کرد: هماکنون بايد يک فکر اساسي کرد. هرچند تکتک وزرا را که ارزيابي ميکنيم، نکات روشن مثبتي را در هر کدام از آنها ميبينيم اما آنچه مسلم است، بايد در انتخابها به جنبه ارتقايي توجه بيشتري ميشد. محتشمي در رابطه با تيم اقتصادي پيشنهادي دولت دوازدهم يادآور شد: در شرايط کنوني، وضعيت رکود و تورمي که در حوزه اقتصادي مشاهده ميکنيم، بايد سمت و سويي پيدا کند تا چرخه اقتصادي کشور، براي دستيابي به وضعيت مطلوب به گونهاي به گردش درآيد که امنيت اقتصادي مردم تأمين شود. اين نکاتي است که آقاي روحاني بايد پاسخگوي آن باشد. اين کارشناس سياسي اصلاحطلب، گزينه پيشنهادي دولت، براي فعاليت در سمت وزير ارشاد را نيز نامناسب دانست و افزود: آقاي روحاني ميتوانست از چهره شناختهشدهتري استفاده کند، ضمن اينکه اين فرد داراي تفکرات اصولگرايي است و چنانچه اين نگرش بر وي غالب شود، نميتواند با اين رويه به طور موفق ظاهر شود. وي درباره وزير پيشنهادي دولت براي وزارت آموزشوپرورش تأکيد کرد: آقاي بطحايي که پيشازاين بهعنوان مدير منابع انساني و اداري در زمان فعاليت آقاي فاني در وزارت آموزشوپرورش حضور داشته، نميتواند صاحب ايدئولوژي و تکنيک لازم براي اداره مجموعه گستردهاي که يک ميليون نيروي انساني و 14 ميليون دانشآموز در آن فعاليت دارند، باشد. آن هم وزارتخانهاي که از دولتهاي نهم و دهم تاکنون، هيچ نقطه ارتقايي در آن مشاهده نشده است. محتشمي عنوان کرد: وزير آموزشوپرورش بايد هم خطمشي بنيادين، در جهت ارتقاي ذهني دانشآموزان داشته باشد، هم بتواند وضعيت معيشت فرهنگيان را ارتقا دهد زيرا در سالهاي اخير، آنها در مقايسه با ديگر کشورها، از وضعيت معيشتي خوبي برخوردار نبوده و با وجود اختصاص کمترين هزينه توسط دولت به اين بخش، در حال انجام کاري بزرگ هستند؛ بنابراين به نظر ميرسد آقاي بطحايي قادر نباشد مطالبات مردمي را پاسخ داده و روشهاي آموزشي را اصلاح کند.
وي با اشاره به گزينه مثبت ترکيب کنوني کابينه دولت دوازدهم گفت: بيترديد آقاي شريعتمداري که داراي تجربه خوبي در حوزه بازرگاني بوده، ميتواند در وزارت صنعت، تجارت و معدن موفق عمل کند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه
خبری تحلیلی تیک ، تاریخ انتشار 22 مرداد 96، کدمطلب:۱۷۸۷۳۸، www.tik.ir