شعار سال: در چهار سال آینده قریب به 25 هزار نفر از كاركنان در آموزش و پرورش تهران بازنشسته و سالی کمتر از 1000 نفر به مجموعه وارد میشود
امروز در شهر تهران 73 درصد دانش آموزان در مدارس دولتی و 18 درصد در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل هستند
خشم بالا در میان دخترهای ما 19.6 درصد است که این ارقام نشان میدهد وضعیت خوبی وجود ندارد
شهر تهران یکی از فقیرترین شهرها به لحاظ فضای آموزشی است
متاسفانه امروز مدارس شهر تهران به لحاظ فرسودگی نسبت به کل کشور وضعیت بسیار وخیمی دارد و وضعیت سرانه های آموزشی آن بغرنج است
ایمنسازی مدارس در برابر زلزله در قالب طرح مدرسه آماده وجود دارد اما جدیتی از سوی آموزش و پرورش برای اجرای آن احساس نمیشود
در مدیریت اخیر آموزش و پرورش، جدیتی برای اجرای این طرح وجود ندارد و چند ماه است که به تاخیر افتاده است
در سالهای اخیر که حسابرسی عملکرد شهرداری تهران،سازمانها و شرکتهای وابسته به آن صورت میگرفته، رویهای برای پیگیری وجود نداشته است
فرسودگی، مدارس تهران و هر لحظه جان صدها دانش آموز را تهدید ميکند. با آنکه در سالهای اخیر به کمک خیرین و البته بودجههای دولتی، گام هایی برای نوسازی مدارس تهران برداشته شده اما مدارس فرسوده همچنان پاشنه آشیل امنیت فضاهای آموزشی پایتخت به شمار می رود.
دیروز در جلسه شورای شهر تهران، مدیرکل آموزش و پرورش پایتخت گزارشی از وضعیت مدارس تهران داد که وجود 700 مدرسه فرسوده با ضریب ایمنی بسیار پایین، نقطه برجسته این گزارش بود. باقری با بیان اینکه در سال 1400 در مقطع ابتدایی به 264 مدرسه جدید نیاز خواهیم داشت، گفت: 4089 مدرسه در شهر تهران وجود دارد که این مدارس شامل مدارس دولتی و غیردولتی هستند و از این میان 18 درصد دانشآموزان شهر تهران در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل هستند.
در شهر تهران حدود یک میلیون و 82 هزار و 136 دانش آموز مشغول به تحصیل هستند و در مقابل، 58هزار و 967 نفر، کارکنان مجموعه آموزش و پرورش شهر تهران را تشکیل میدهد. این در حالیست که در چهار سال آینده قریب به 25 هزار نفر از همکاران ما در آموزش و پرورش بازنشسته و سالی کمتر از 1000 نفر به مجموعه وارد میشود.
ظرف چهار سال آینده یکی از آسیبهای اساسی ما همین موضوع است که امیدواریم حل و فصل شود. امروز در شهر تهران 73 درصد دانش آموزان در مدارس دولتی و 18 درصد در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل هستند. همچنین تعدادی مدارس خاص دیگر نیز در این شهر فعالیت میکند. 25 درصد دانش آموزان ما در شهر تهران در مقطع متوسطه 16 درصد در نظری و پنج درصد در فنی و حرفهای و کار و دانش مشغول به تحصیل هستند اما شهر تهران یکی از فقیرترین شهرها به لحاظ فضای آموزشی است. بیشتر دانش آموزان ما در این شهر در کلاسهای 33 تا 37 نفره حضور دارند.
بحران آسیب های اجتماعی در مدارس
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به آسیبهای اجتماعی موجود در سطح مدارس این شهر، گفت: در حال حاضر رفتار پرخطر در میان پسران ما در مقطع متوسطه اول 19.7 درصد است. خشم بالا در میان دخترهای ما 19.6 درصد است که این ارقام نشان میدهد وضعیت خوبی وجود ندارد. حدود 66 درصد از دانش آموزان ما در پاسخ به این سوال که اگر مشکلی برای شما پیش بیاید چه کسی به شما کمک خواهد کرد، به جای خانواده، همسالان و دوستان خود را معرفی کردند که این نشان از این دارد که بچههای ما نقش خانواده را کمرنگ میبینند.باقری در بخش دیگری از صحبتهای خود بر لزوم ایجاد تعامل بیش از پیش میان مدارس و مجموعه مدیریت شهری تاکید کرد و ادامه داد: ما این آمادگی را داریم که مدیریت شهری برای حوزه مدیریت مدارس وارد عمل شود و ما نیز در این عرصه بي شك همه تلاش خود را به کار خواهیم گرفت.وی همچنین به برخی از مواد قانونی که بر کمک شهرداری تهران به مجموعه آموزش و پرورش تاکید میکرد، اشاره کرد و افزود: اجراشدن ماده 18 قانون شوراهای آموزش و پرورش، اجراشدن ماده 16 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش، اجرا شدن بند 3 ماده 13 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش، مساعدت در اجرا شدن بند «ه» تبصره 9 قانون بودجه سال 1396 کشور و تخصیص اعتبار جهت نوسازی ناوگان حمل و نقل سرویس مدارس استثنایی و ایجاد تعامل سازنده بین نهادهای اجتماعی از جمله شورای اسلامی شهر، شهرداری تهران و آموزش و پرورش برای تربیت متوازن شهروندان تهرانی میتواند گامهای موثری در حوزه آموزشی شهر تهران باشد.
ایمن سازی غیر اصولی مدارس
اما محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در واکنش به گزارش مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در صحن شورای شهر گفت: متاسفانه امروز مدارس شهر تهران به لحاظ فرسودگی نسبت به کل کشور، وضعیت بسیار وخیمی دارد و وضعیت سرانه های آموزشی آن بغرنج است.وی با اشاره به کمبود سرانههای آموزشی در منطقه ۲۲ تهران اظهار داشت: به موجب قاعده ۳۰*۷۰ کمیسیون ماده ۵ قرار بود ۷۰ درصد املاک و اراضی منطقه ۲۲ که بيشتر، بالای ۱۰۰۰ متر هستند برای تامین سرانه های هفتگانه در اختیار شهر و ۳۰ درصد آن به موجب زیرپهنه های طرح تفصیلی مورد ساخت و ساز قرار بگیرد اما متاسفانه اکنون منطقه ۲۲ یکی از محروم ترین مناطق تهران از لحاظ سرانههای آموزشی است.سالاری همچنین با انتقاد از نحوه مقاوم سازی مدارس ادامه داد: با توجه به وجود گسلها، بافت فرسوده و زلزله خیز بودن، تهران یک شهر ناایمن است و اماکن آموزشی و درمانی آن باید دارای کاربرد به عنوان جایگاه مدیریت بحران باشند اما متاسفانه خود اماکن آموزشی و درمانی از نظر مقاومسازی وضعیت اسفناکی دارند.وی خطاب به سازمان نوسازی مدارس بیان کرد: ساختمانها و اماکن عمومی از جمله نمادهای ارزشمند و هویتبخش یک شهر هستند اما امروز شاهدیم که در ساخت و ساز این اماکن حتی قواعد ساخت و ساز هم رعایت نمیشود. بهاره آروین عضو هیات ريیسه شورای شهر نیز با اشاره به وضعیت ایمنی مدارس گفت: ایمنسازی مدارس در برابر زلزله در قالب طرح مدرسه آماده وجود دارد اما جدیتی از سوی آموزش و پرورش برای اجرای آن احساس نمیشود. ایمنسازی مدارس در برابر زلزله اهمیت زیادی دارد که در قالب طرح مدرسه آماده طی تفاهمنامهای بین شهرداری و آموزش و پرورش به آن تاکید شده است. متاسفانه در مدیریت اخیر آموزش و پرورش، جدیتی برای اجرای این طرح وجود ندارد و چند ماه است که به تاخیر افتاده است. خوب است دلایل عدم اجرای این طرح را میشنیدیم چرا که آموزش و پرورش تفاهمنامه را امضا کرده و بیشتر هزینه از سوی شهرداری پرداخت میشود.اگر دستگاههای مختلف خارج از شهرداری در رابطه با موضوع مدارس گزارش دهند، کارها هدفمندتر پیش میرود و بهتر است منطبق با تفاهمنامه پیشنهادی برای به ثمر رسیدن اهداف حرف بزنیم و فقط به بیان چالشها معطوف نباشیم.
نظارت ضعیف شورای شهر بر شهرداری
اما به جز بحث های مربوط به آموزش و پرورش و مدارس شهر تهران، بحث نظارت شورای شهر بر عملکرد شهرداری نیز از جمله موضوعات خبرساز جلسه دیروز شورای شهر بود.
محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران، با اشاره به ضرورت افزایش نظارت شورای شهر بر عملکردشهرداری تهران گفت: مجلس جهت نظارت بر عملکرد دستگاههای تحت نظارت خود علاوه بر ابزارهای سوال و استیضاح، عملکرد مالی دستگاههای تحت بودجه عمومی کشور را نیز از طریق دیوان محاسبات بررسی میکنند که این دیوان در گذشته با تاخیری چند ساله عملکرد دستگاهها را در راستای بودجه مصوب بررسی میکرد. اکنون به صورت روزآمد، دیوان محاسبات عملکردها را بررسی و در صورت انحراف در تخصیص و استفاده از بودجه به آنها تذکر میدهد و پس از پایان سال نیز گزارش تفریغ بودجه و حسابرسی دستگاههای دولتی را ارائه کرده و تخلفات و انحرافات را مورد پیگیری قرار میدهد.وی با بیان اینکه اما نهاد شورای شهر که در مقایسه با مجلس، نهال نو رسی محسوب میشود، تاکنون فاقد این ابزار نظارتی بوده، افزود: در سالهای اخیر که حسابرسی عملکرد شهرداری تهران،سازمانها و شرکتهای وابسته به آن صورت میگرفته است، رویهای برای پیگیری تخلفات و اعلام به مجمع عمومی آن دستگاه وجود نداشت.رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه اکنون شورای پنجم باید با انجام بررسی و کارشناسی دقیق مشخص کند که آیا موافق ادامه روند گذشته در موضوع نظارت هست یا خیر؟ گفت: شورا باید مشخص کند آیا میخواهد ابزار نظارتی نظیر دیوان محاسبات را جهت نظارت بر عملکرد مدیریت شهری ایجاد کند؟ آیا میخواهد که بررسی عملکرد مدیریت شهری را نیز به دیوان محاسبات مجلس واگذار کند و یا آنکه معاونت برنامه ریزی و پایش شورا را در جهت انجام این وظیفه فعال کند؟وی با بیان اینکه طبیعی است که یکی از چهار راهکار فوق یا روشهای دیگر بدون انجام مطالعات جامع امکانپذیر نیست، گفت: پس از این تصمیم راهبردی، میتوان در مورد بررسی تخلفات احتمالی دورههای قبلی برابر مسئولیت شورا (یعنی شهرداران 20 سال گذشته) تصمیمگیری کرد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت روزنامه قانون ، تاریخ انتشار 3 آبان 96، کدمطلب:89308، www.ghanoondaily.ir