دو انتصاب جدید با حکم رئیسجمهور:
رئیس جمهور در احکامی جداگانه آقایان محسن اسماعیلی و ستار عزیزی را به عنوان اعضای هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی منصوب کرد. آذر ماه ۱۴۰۳ نیز پزشکیان احکام برخی از اعضا را صادر کرد. در ۱۴ آذر ۱۴۰۳، مسعود پزشکیان با صدور حکمی در اجرای بند (الف) ماده ۳ دستورالعمل «نحوه اعمال مسئولیت رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی» و تبصره (۱) آن، حجتالاسلام والمسلمین محمد موحدیآزاد، دادستان کل کشور، دکتر امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری و دکتر شهرام دبیری، معاون رئیس جمهور در امور مجلس را به عنوان اعضای حقوقی هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی منصوب کرد (شعار سال: با رفتن شهرام دبیری، جانشین وی تعیین شد). همچنین با احکام جداگانه رئیس جمهور، در اجرای جزء (۲) بند (الف) ماده ۳ این دستورالعمل، حجتالاسلام والمسلمین مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس جمهور، به سمت «عضو و نائب رئیس هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی» و بیژن عباسی، سرپرست معاونت قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس جمهور نیز، در اجرای جزء (۵) بند (الف) ماده ۳ دستورالعمل مذکور به عنوان «عضو و دبیر هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی منصوب شدند. پزشکیان در اجرای بند (ب) ماده ۳ دستورالعمل «نحوه اعمال مسئولیت رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی» و تبصره (۱) آن، آیتالله سید مصطفی محقق داماد، حجج اسلام محمد صدوقی و محمدجواد ارسطا، آقایان حسین مهرپور، محسن اسماعیلی، باقر انصاری، علی اسلامیپناه، عباس کریمی و خانمها لعیا جنیدی و شهیندخت مولاوردی را نیز به عنوان اعضای حقیقی هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی در ۱۴ آذرماه ۱۴۰۳ منصوب کرده بود.
با حکم شهرام دبیری؛
شهرام دبیری با صدور حکمی، سیدکاظم دلخوش اباتری ( نماینده سابق صومعه سرا) را به عنوان معاون امور تقنینی خود انتخاب کرد. دلخوش سابقه نمایندگی در دورههای هفتم، هشتم، دهم و یازدهم مجلس شورای اسلامی را داراست.همچنین در دوره رئیس کلی کریمی ، در بیمه مرکزی مشغول فعالیت بود.
انتخاب فرماندار پایتخت:
محمدصادق معتمدیان استاندار تهران طی احکامی جداگانه «حسین توکلی کجانی» را به عنوان سرپرست فرمانداری شمیرانات و «حسین خوش اقبال» را به عنوان سرپرست فرمانداری ویژه تهران منصوب کرد. حسین توکلی کجانی پیش از این معاون استاندار تهران و فرماندار ویژه شهرستان ری، فرماندار ملارد و بود و حسین خوش اقبال نسط پیش از اسین معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری کردستان و کرمانشاه، فرماندار ۷ شهرستان از جمله کرمانشاه، اسلام آباد غرب و قصر شیرین، بخشدار سومار و نفت شهر و قائم مقام شهرداری مناطق ۱۵ و ۲ شهرداری تهران بود.
با صدور احکامی از سوی دکتر پزشکیان؛
رئیس جمهور با صدور احکامی در اجرای بندهای (الف) و (ب) ماده 3 دستورالعمل «نحوه اعمال مسئولیت رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی» و تبصره (1) آن، 15 عضو «هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی» را منصوب کرد.هیئت نظارت بر اجرای قانون اساسی اولینبار با حکم سید محمد خاتمی در آذرماه ۱۳۷۶ به منظور کمک به رئیسجمهور در اجرای وظیفه «اجرای قانون اساسی» تشکیل شد و قرار بود عدم اجرای قانون را نیز به مقام اول اجرایی کشور گزارش دهد، اما با پایان یافتن دولت اصلاحات، در ابتدای سال ۱۳۸۴ با روی آمدن دولت نهم، محمود احمدینژاد دستور انحلال آن را صادر کرد. هیئت نظارت بر اجرای قانون اساسی بار دیگر توسط محمود احمدینژاد در اسفند ماه ۱۳۹۰ تشکیل شد. آدرس سامانه پیگیری اجرای قانون اساسی https://asas.iripo.ir می باشد.
خانوادگی در پاستور:
گفتنی است پیش از این نیز حسن مجیدی(داماد رئیس جمهور) نیز در حکمی از سوی حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور به عنوان دستیار ویژه دفتر رئیس جمهور منصوب شده بود.
با حکم پزشکیان:
رئیس جمهور در حکمی حجتالاسلام والمسلمین سید محمود علوی را نظر به مراتب تعهد، تجارب و سوابق ارزشمند، به عنوان «دستیار ویژه رئیس جمهور و رئیس شورای امور اقوام، ادیان و مذاهب» منصوب کرد.در دولت رئیسی این سمت در اختیار ماموستا دکتر عبدالسلام کریمی بود. در دولت روحانی علی یونسی عهده دار این سمت بود.
در جلسه عصر یکشنبه هیئت دولت؛
در جلسه عصر روز یکشنبه هیئت دولت به ریاست مسعود پزشکیان، استانداران بوشهر و مرکزی معرفی شدند. بر این اساس با معرفی وزیر کشور و با تصویب اعضای هیئت دولت آقایان ارسلان زارع به عنوان استاندار بوشهر و مهدی زندیه وکیلی به عنوان استاندار استان مرکزی منصوب شدند.
انتخاب استاندار پایتخت:
سرانجام بعد از ظهر یکشنبه و بعد از نزدیک به سه ماه از عمر دولت چهاردهم تکلیف استاندار تهران مشخص و محمدصادق معتمدیان با رأی هیأت دولت به عنوان استاندار تهران منصوب شد. محمدصادق معتمدیان پیش از این و در تاریخ ۲۵ مهر ۱۴۰۰ و با تصویب هیأت دولت به عنوان استاندار دولت سیزدهم در استان مرزی آذربایجان غربی انتخاب شده بود. انتصاب معتمدیان با انتقادات و حاشیههایی چند نیز همراه بوده است.
داستان انتخاب ۱۳ استاندار:
استاندار به عنوان نماینده تام الاختیار دولت در هر استان میتواند در تغییر شاکله استان به لحاظ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به دلیل برخورداری اختیارات قانونی که در اختیار استاندار قرار داده شده است نقش مهمی ایفا میکند. با توجه به اینکه دولت چهاردهم رویکردهای چندگانه رفاه ملی، وفاق ملی، کاهش تنشهای داخلی و خارجی دارد، باید استاندارانی انتخاب شوند که هماهنگ با سیاستهای دولت چهاردهم بوده و این سیاستها را در استانها بهکار ببرند. اما انتخابهای صورت پذیرفته تا زمان حاضر با، اما و اگرها و انتقاداتی چند مواجه بوده و نوعی نارضایتی را در بدنه سیاسی و مدیریتی کشور، سبب شده است. وزیرکشور در مورد فرآیند انتخاب استانداران، پیش از این گفته بود که سیاستی که توسط رئیسجمهور اعلام شد این بود که استانداران موجود ارزیابی و آن تعدادی که بر اساس شاخصها میتوانند ابقاء شوند مشخص شوند. متن زیر با بازخوانی سوابق استانداران انتخابی در ۱۳ استان و شفاف سازی نوع گرایشات سیاسی انها، قصد دارد این پرسش اساسی را مطرح کند که آیا این استانداران، توانایی راهبری راهبردی سیاستهای دولت چهاردهم در استانهای تحت مدیریت خود را دارند یا خیر؟
انتخاب از سوی هیئت دولت:
در جلسه هیات دولت در روز یکشنبه -۲۹ مهر- استانداران استانهای تهران، قم، لرستان و خوزستان منصوب شدند. محمدصادق معتمدیان بهعنوان استاندار تهران، اکبر بهنامجو بهعنوان استاندار قم، محمدرضا موالی زاده بهعنوان گزینه تصدی استانداری خوزستان و سید سعید شاهرخی به عنوان استاندار لرستان منصوب گردیدند.
انتصاب استاندار اصفهان در دولت چهاردهم:
مهدی جمالینژاد گزینه پیشنهادی وزارت کشور با تأیید هیأت دولت به عنوان استاندار اصفهان انتخاب شد.جمالی نژاد، از چهرههای اصولگرا و عضو جبهه پایداری به شمار میرود. نامبرده دکترای برنامهریزی شهری از دانشگاه اصفهان دارد و پیش از این معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور و رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور بود.همچنین شهرداری اصفهان و یزد از دیگر سوابق مدیریتی اوست.
آغاز به فعالیت سه استاندار جدید:
بعد از انتخاب و تائید استانداران سه استان خراسان رضوی، فارس و یزد، مراسم معارفه آنها در روزهای چهارشنبه ۱۸ مهرماه (معارفه غلامحسین مظفری استاندار خراسان رضوی با حضور وزیر کشور. این مراسم با حاشیههایی چند همراه بود)، یکشنبه ۲۲ مهرماه (معارفه حسینعلی امیری به استانداری فارس با حضور وزیر کشوذ و معارفه محمدرضا بابایی دره به استانداری یزد با حضور معاون سیاسی وزیر کشور)، برگزار شد. پیش از این برای استان فارس، مقرر بود که جلال رشیدی کوچی بعنوان استاندار فارس معارفه گردند.
وزیر کشور در جلسه معارفه استاندار خراسان رضوی:
سردار اسکندر مومنی وزیر کشور در جریان تودیع و معارفه استاندار خراسان رضوی(آمدن غلامحسین مظفری و خداحافظی یعقوب علی نظری) بیان داشت که برای تعیین استانداران شاخصهایی تعیین و به تایید رئیس جمهور رسید و کارگروهی وظیفه بررسی استانداران پیشنهادی و انطباق آنان با این شاخص را برعهده دارد.پیشنهادهایی از طرف تشکلها، معتمدین و ستادها به کارگروه انتخاب استانداران رسیده اما تاکنون هیچ دخالتی در انتخاب استانداران صورت نگرفته و حتی برای استان خود رئیسجمهور محترم نیز با تاکید ایشان سازوکار تعیین شده، طی شد.
انتصابات جدید در نهاد ریاست جمهوری:
دکتر محمد جعفر قائم پناه معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاست جمهوری با صدور حکمی دکتر سید مصطفی موسوی (لاری) را به سمت «معاون پشتیبانی» این نهاد منصوب کرد(پسر سید عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت هفتم یا دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی).دکتر مصطفی موسوی متولد سال ۱۳۶۲ و دارای فوق لیسانس شهرسازی از دانشگاه شهید بهشتی و مدرک دکتری می باشد. افکار عمومی می پرسند که آیا ایشان بر اساس نوع انتصابات دنبال شده، واقعا بر پایه شایسته سالاری جلو آمده اند یا انتصابات رفاقتی دنبال شده و با مدیریت ارتباطی سروکار داریم؟ آیا سید مصطفی موسوی لاری مستخدم نهاد عمومی نبود؟ چطور ایشان وارد بدنه دولت شده اند؟ آیا بدون استفاده از مجوز استخدام مقامات ایشان می توانند پست معاونت را بگیرند؟ آیا نباید برای مدتی سرپرست باشند تا فرآیند استخدام ایشان طی شده و حق امضا داشته باشند؟ از آقای سید عبدالواحد موسوی لاری درخصوص شرایط پسرشان توضیح می خواهیم. کاری هم به نهاد ریاست جمهوری و حکم صادر شده توسط آقای دکتر محمد جعفر قائم پناه معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاست جمهوری نداریم،چرا که پیگیری این حکم کار سازمان بازرسی کل کشور خواهد بود.
تعیین استانداران دولت چهاردهم:
استان فارس بعنوان چهارمین استان پهناور کشور با مساحتی در حدود ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومتر مربع و با جمعیتی معادل ۴٬۸۵۱٬۲۷۴ نفر، نوزدهمین استاندار بعد از انقلاب خود را شناخت( با احتساب محاسبه سرپرست ها، استاندار بیست و دوم) و جلال رشیدی کوچی بعنوان استاندار فارس انتخاب شد. لازم به توضیح است که استان فارس به ۳۶ شهرستان، ۹۴ بخش و ۱۱۴ شهر می باشد. در دولت سیزدهم( دولت قبلی)، عهده داری مسئولیت استانداری با محمدهادی ایمانیه بوده است.
ناصر کنعانی رفت و اسماعیل بقایی آمد:
وزیر امور خارجه طی حکمی، اسماعیل بقائی را به عنوان رئیس جدید مرکز دیپلماسی عمومی و سخنگوی وزارت امور خارجه منصوب کرد.ناصر کنعانی ششم تیر سال ۱۴۰۱ با حکم شهید حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه وقت به عنوان سیزدهمین سخنگوی وزارت امور خارجه منصوب شده بود.
آذر منصوری رئیس جبهه اصلاحات ایران:
کار برخی از نمایندگان بدلیل آنچه که می توان ضعف نظارت مردمی بر نمایندگان مجلس نامید، شده است خوردن و خوابیدن و رانت بازی و دلالی . خودمان را گول نزنیم و مثل احمق ها سرمان را زیر برف و شن فرو نکنیم. جمهوری اسلامی ایران پول مفت ندارد که به جماعت دلال بدهد و تکریم هم شوند. نماینده مجلس اولا باید در تصمیم گیری ها و دارایی ها شفاف باشد( وفق نص صریح قانون) و ثانیا باید مکانیزم نظارت عمومی بر کار نمایندگان را تقویت کنیم.خبر می رسد که برخی از نمایندگان در کار دولت در انتصاب استانداران در حال دخالت هستند. از شورای نگهبان می پرسیم که وظیفه شما چیست؟ آیا نباید برای این جماعت از نمایندگان مجلس، پرونده تخلفات برای تبیین وضعیت صلاحیت ها در آینده تشکیل شود؟ به شکل خاص به برخی از نمایندگان استان گیلان هشدار مشفقانه می دهیم. بزودی بشکلی خاص و قانونی در خدمت برخی از عزیزان خواهیم بود.
استانداران دولت چهاردهم:
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت از انتصاب بهرام سرمست به عنوان استاندار آذربایجانشرقی و حمید مولانوری به عنوان استاندار همدان خبر داد.
مدیریت ارشد استان یا ... ؟
استاندار به عنوان عالیترین نماینده دولت در هر استان، نقشی بارز در توسعه اقتصادی و حل مسائل عمومی دارد. با این حال این سمت اجرایی به واسطه سیستم اداری از بالا به پایین جنبه تزئینی پیدا کرده است. گرایش پذیری بالا به انتصاب استاندارهای سیاسی، امنیتی، نظامی و حتی پیرسالار اداری، نمونه ای عینی از تشریفاتی شدن انتصابات در این پست است.
دکتر مسعود درودی، دکترای سیاستگذاری عمومی :
با شروع به کار وزیر کشور جدید و انتخاب معاون سیاسی ایشان، فرآیند انتخاب استانداران کشور تسریع میشود. به همین منظور در این یادداشت تلاش میشود در باب الگوی ارزیابی و انتخاب استانداران نکاتی ارائه شود.