بیانیه حسن روحانی در واکنش به آتش بس:
حسن روحانی در بیانیه ای تاکید کرد: آتشبس میتواند فرصتی برای خدعه و فریبکاری، برطرف کردن ضعفها و زمینهسازی برای حملهای دیگر باشد. ما نباید فریب واژگان را بخوریم. آمادگی کامل اطلاعاتی، دفاعی و امنیتی باید حفظ شود، زیرا دشمنان این ملت، در عمل نشان دادهاند که قابل اعتماد نیستند. قضاوت نهایی را باید به رفتار آنان سپرد، نه وعدههای شان.از این نقطه به بعد، روشن است که هیچ راهی جز بازسازی قدرت دفاعی بومی و همزمان، بازآفرینی اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی پیش روی ما نیست. توان نظامی باید تقویت شود، اما به تنهایی کفایت نمیکند. اقتصاد تابآور، دیپلماسی خردمندانه و اعتماد متقابل میان مردم و حاکمیت، اضلاع مکمل امنیت ملیاند. این بحران باید دستورکاری بسازد برای تصحیح مسیر و بازسازی بنیادهای حکمرانی.
علی ربیعی:
علی ربیعی به اینکه برخی افراد اخیرا بهطور مکرر در خصوص خطر بیانگیزگی و از دست رفتن هسته سخت و ارتباط آن با نظام سیاسی به شکل مستقیم و غیرمستقیم سخنانی مطرح کردهاند واکنش نشان داد. وی بیان داشت که پیاده شدن این رویکرد، خطرناکترین رویکرد برای حفظ امنیت ملی، ثبات و آینده نظام سیاسی در کشور است. چندی پیش در مورد «پدیده اقلیت چشمگیر» و فریبایی و فریبندگی آن نوشتم. اقلیت چشمگیر در یک رابطه مناسکی و خیابانی، نوعی فریبایی و فریبندگی در درون خود دارد. بهطور کلی نظامهای سیاسی زمانی میتوانند موجودیت خود را حفظ کنند که براساس یک رضایت؛ مقبولیت و پذیرش عامه حداکثری جامعه را به دست آورده باشند. این نوع نسبت مردم با نظامهای سیاسی است که در درازمدت؛ ماندگاری، ثبات و حتی توسعه را ممکن میسازد. به نظر می رسد که صحبت های اخیر علی ربیعی در پاسخ به سخنان منان رئیسی نماینده مجلس با موضوع حساسیت به ناامید نشدن و حفظ جایگاه فعالان در هسته سخت نظام باشد.
افشاگری یا خود سامان دهی:
اخیرا بعد از افشاگری های محسن رفیق دوست ، شاهد انواع موضع گیری ها تا سرحد بیمار پنداری وی هم بوده ایم. چنین اتفاقاتی در سال 1399 ، یک سال بعد از درگذشت محسن کنگرلو نیز افتاد. این در حالی است که خارج کردن اسناد محرمانه بعد از گذشت چند ده سال، یکی از مکانیزم های رایج در کشورهای توسعه یافته برای تقویت حاکمیت ها و کسب مشروعیت بیشتر مردمی، بواسطه نوع جهت دهی ها و اصلاحات مرتبط با اقدامات نادرست اجرا شده در گذشته است.مقاومت در برابر عملکردهای نادرست گذشته، یکی از بهترین گلوگاه های ایجاد شایعه و شائبه بوده و به راحتی قادر به زیر سوال بردن مشروعیت هاست. در حالی که اگر همانند طبقه بندی اطلاعات، مکانیزم های افشا و خارج کردن اطلاعات از طبقه بندی های محرمانه و سری ، با مکانیزم های خاص دنباله گیری شود، نه تنها می توان به تقویت مشروعیت یک نظام سیاسی کمک کرد، بلکه هزینه بالای نگهداری اطلاعات محرمانه و هزینه تقبل شده برای افرادی که این اطلاعات و گورستان های محرمانگی را در دست دارند، بشذت کم می شود. حتی باعث می گردد که امکان سو استفاده های احتمالی افراد امنیتی که در دوره ماضی دچار تخلفات پوشیده شده بودند، بشدت کاهش یابد.
علی لاریجانی و تحولات منطقه ای:
علی لاریجانی معتقد است که کلا مساله نفوذ در ایران در سال های اخیر جدی است.می گوید به نظر من از سال ها پیش یک غفلت هایی به وجود آمده و گرچه بخش های امنیتی کشور هم به اینها ضربه زده اند اما نتوانستند مانع همه اینها شوند. بهرحال نکته مهمی است که الان هم دنبال می کنند و تمهیداتی هم می اندیشند. اما لاریجانی نگفت که مشا نفوذ جریانات خاص سیاسی نزدیک شده به حاکمیت است یا ضعف نظارت در نیروهای نظامی و امنیتی ؟ بیان نداشتند که بستر نفوذ ناشی از ضعف حفاظت است یا اجازه به سلیقه گرایی های منجر به بروز انحراف. لاریجانی همچنین بیان داشت که آتش بس امری نیست که به این سادگی خارج شود. به هر حال هر چقدر این مسائل به صورت کم هزینه تر حل شود به نفع مسلمانان و مظلومان است. یعنی ما که اینجا نشسته ایم باید توجه کنیم که آنها زیر بمباران هستند و ما برای دفاع از زن و مرد و ... تلاش کنیم. چه در میدان و چه در دیپلماسی . یعنی بعضی از این گرایشها در امریکا خیلی تندروانهتر است در کل آمریکاییها در این قضیه نقش اصلی را دارند. ولی بعضیهای شان تندروتر هستند. اینکه چقدر تاثیر میگذارد نمیدانم، چون الان در منطقه با دنده آخر حرکت میکنند.اینکه آیا نسل بعدی آمریکاییها که سر کار میآیند راهی بیشتر از این میتوانند بروند را بعید میدانم. چون الان تمام حمایتهای نظامی و غیرنظامی را انجام داده اند. چه چیز دیگری میخواهند اضافه کنند؟ اما ممکن است شرایط آنها را سرعقل بیاورد که رفتار متعادل تری از خود نشان دهند.
غلامعلی رجایی:
کمتر از یک روز پس از آغاز به کار دولت چهاردهم که امید بهبود روابط خارجی و مذاکره با غرب را در دل جامعه زنده کرده بود، شاهد وقوع حادثهای بودیم که منجر به افزایش سوظن، تنش و بحران میان حاکمیت و غرب شد. ترور اسماعیل هنیه در تهران، گفتمان تندروها را تقویت کرده است. سؤال این است آیا دولت چهاردهم با چنین آغازی میتواند در ادامه بنا به خواسته رأیدهندگان که کاهش تنش ایران با غرب و از میان برداشتن تحریمهاست رفتار کند یا نه؟ رسانه در گفتوگو با غلامعلی رجایی، مشاور پیشین رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به جستوجوی پاسخ این پرسش برآمده که در ادامه میخوانید.
اقدام های پیشنهادی برای انتقام:
حسین مرعشی با توجه به شهادت اسماعیل هنیه در تهران ، اقدامات سه گانه ای جهت انتقام ارایه نموده است. اقدام اول پاسخ نظامی در دفاع از تمامیت ارضی و حیثیت ایران است، مشروط بر اینکه در دام حاکمان اسرائیل نیافتیم و خواسته نتانیاهو که گسترش جنگ است محقق نشود.وی دومین اقدام ضروری در این برهه را شناخت و رفع خلأهای امنیتی و اطلاعاتی دانست . مرعشی دیپلماسی فعال در عرصه بینالملل برای افشای ماهیت دولت فعلی اسرائیل را سومین اولویت پیش روی نظام برشمرد . تحلیل گران ، اقدام پیشنهادی اول مرعشی را مبهم، اقدام دوم او را اقدامی ضروری با رویکرد کاهش نقاط ضعف و اقدام سوم را ، اقدامی بسترساز ( نه انتقامی) تحلیل کرده اند.
معنای ترور در قلب تهران:
روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیهای ازشهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی ، در اثر اصابت قرار گرفتن محل اقامت آنان در تهران خبر داد.پایگاه خبری العربیه وابسته به عربستان سعودی گزارش داده که هنیه با شلیک «موشک هدایت شونده به محل اقامتش در تهران» و در ساعت ۲ بامداد به وقت تهران( ربع به ساعت دو ) ترور شده است. تحلیل گران معتقدند که ترور ابوهنیه در تهران انهم بعد از مراسم تحلیف رئیس جمهور چهاردهم ایران و همچنین شیوه ترور او ، حاوی پیام های هشدارآمیز برای ایران است. موضوعی که ضرورت دارد شورای عالی امنیت ملی با قید فوریت بدان ورود نموده و ضمن ماموریت دهی برای در پیش گیری برخورد مناسب و موثر و غیر غوغایی در خصوص پاسخ متقابل ، تیم ویژه ای را مامور شناسایی شبکه نفوذ احتمالی منجر به این ترور کند.
عواقب و پیامدهای حمله به سفارت ایران:
عصرگاه روز دوشنبه سیزدهم فروردین ۱۴۰۳ مصادف با روز سیزده بدر ایرانی و روز شهادت علی ابن ابی طالب در ماه مبارک رمضان، ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، مورد تهاجم رژیم صیهونیستی با شش موشک نقطه زن، قرار گرفت. در جریان این حمله، هفت نفر از نیروهای ارشد نظامی کشور به شهادت رسیدند. نکته قابل تاکید در این حادثه،تحلیل دقیق ابعاد آن و ضرورت طراحی سناریوهای منطقی احتمالی برای مقابله به مثل خواهد بود. موضوعی که بنظر اقدامات خوبی درباره ان در فضای کارشناسی ،اتاق فکری و رسانه ای کشور صورت نگرفته و در ده ساعت پس از حادثه ، شاهد قوت گرایشات دو قطبی توصیه محافظه کارانه به عدم ورود هیجانی به جنگ با اسرائیل و در مقابل، فشار زیاد برای دادن پاسخ مقابل به مثل، دیده می شود. پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، ضمن محکوم سازی این عمل تروریستی ، مراتب تسلیت خود را خدمت مقام معظم رهبری ، شهروندان ایران اسلامی و خانواده شهدا، اعلام نموده و با تاکید مضاعف، تحلیل دقیق ابعاد رویداد و طراحی سناریوهای مقابله موثر از دو دو بعد نظامی و حقوقی-دیپلماتیک را از نهادهای مسئول، درخواست می نماید.
پزشکیان نماینده مجلس:
مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: به این شدت نباید مرزهای ما رها باشد و سوال اینجاست و از کمیسیون امنیت ملی باید پرسید؛ که چرا این موضوع را پیگیری نمیکنند و اتباع ویزای ورود ندارند، تمدید نمیکنند و مدت زمانی که اقامت دارند مشخص نیست!
ضبط گذرنامه محمود احمدی نژاد؛
به ادعای زسانه دولت بهار (نزدیک به جریان احمدنژاد)، عوامل امنیتی با حضور در فرودگاه امام خمینی (ره) ضمن ضبط گذرنامه محمود احمدی نژاد و ادعای ممنوع الخروج بودن ایشان، از انجام سفر وی به گواتمالا ممانعت به عمل آورده اند. احمدی نژاد همچنان در فرودگاه حضور دارد تا مقامات مسئول در کشور، اقدام مقتضی را در جهت باز گرداندن گذرنامه و انجام سفر به گواتمالا، به عمل آورند. احمدی نژاد امروز در پاسخ به دعوت رسمی دولت و دانشگاه گواتمالا، عازم این کشور بود تا در یک سمپوزیوم علمی و پژوهشی پیرامون مدیریت جامع منابع آب در جهان شرکت کند، اما با اقدام عوامل امنیتی، این سفر تا لحظه مخابره خبر، به تعویق افتاده است.
توئیت هاتف صالحی فعال رسانه؛
هاتف صالحی فعال رسانه در توئیتی نوشت: آیا میدانستید سیما شهرکی مشهور به سیما ثابت، در حالی مجری ارشد شبکه ماهوارهای سعودی ایران اینترنشنال و از مخالفین سرسخت نظام است که خواهر وی طاهره شهرکی، هم اکنون یکی از مدیران حجت عبدالملکی در منطقه آزاد چابهار است؟! پ. ن: در حقانیّت و مظلومیّت نظام، همین یک مصداق بس!
هشدار امنیتی اتباع افغانی در کشور؛
آرش نصر اصفهانی جامعهشناس و پژوهشگر نوشت: این روزها حضور پناهندگان و مهاجران افغانستانی در ایران به یکی از موضوعات پرالتهاب و نگرانکننده در فضای عمومی کشور بدل شده است. نگرانی از افزایش تعداد مهاجران و پیامدهای سیاسی و امنیتی حضور آنها در ایران سبب شده مجموعهای متنوع و بعضاً متضاد از تحلیلها و ارزیابیها، درباره شرایط موجود و علل آن مطرح شود. گروهی از توطئهای داخلی صحبت میکنند و برخی در نقطه مقابل، دست بیگانگان را در کار میبینند. نتیجه کلی اظهارنظرهای مختلف، شکلگیری فضای منفی و ایجاد هراس جمعی درباره مهاجران افغانستانی در ایران است که بخش زیادی از آن، محصول اطلاعات غلط و ناقص و نتیجهگیریهای دور از واقع است. در این نوشتار تلاش میکنم با اتکا به شواهد تجربی و آمارهای موجود، به برخی از مهمترین دغدغههای فعلی جامعه در مورد مهاجران افغانستانی پاسخ دهم.
هشدار همتی کمیسیون امنیت ملی:
رئیس کمیته امنیت کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، با اشاره به تاثیر ورود افراد غیر مجاز به کشور در افزایش جرم و جنایت، گفت: در کنار تاثیری که اتباع غیر مجاز در افزایش بیکاری دارند، باید افزایش جرم و جنایت در کشور را هم اضافه کرد چراکه این افراد شناسایی نشدند و در صورتی که جرم و جنایت انجام دهند، نمیتوان آنها را پیگیری کرد. من به عنوان رئیس کمیته امنیت کمیسیون امنیت ملی مجلس، ورود اتباع غیر مجاز را تهدیدی دراز مدتی برای آینده کشور میدانم و اتباع مجاز باید از اتباع غیر مجاز جدا شوند چراکه هیچ قانونی هم برای استقرار این اتباع وجود ندارد.
بیژن اشتری:
به تنگهٔ هرمز نگاه کنید که زمانی مهمترین تنگه ژئواستراتژیک دنیا بود، اما آن قدر کشورهای عربی خلیج فارس را ترسانده ایم که آنها حالا بیشتر نفتشان را از طریق لوله و از مسیرهای امن دیگری منتقل میکنند به طوری که حالا حتی بسته شدن تنگهٔ هرمز هم تاثیر چندانی در تجارت نفتی آنها نمیگذارد.
رفتارهای جهت دار گروسی علیه ایران؛
گاهی ایران نسبت به رفتار یک یا چند بازرس اعتراض دارد و ویزا را تمدید نمیکند. نمونه این شرایط را، قبلا دیده بودیم. برای مثال یکی از بازرسان آژانس، بخشی از اطلاعات خصوصی و حساس درباره کشورمان را در اختیار رسانهها گذاشته بود و در نتیجه ایران به محض اطلاع از این موضوع ویزای وی را تمدید نکرد و ویزای جدیدی نیز به وی نداد؛ بنابراین تاکید دارم این شرایط الزاما نشانگر بحران نیست. این در حالی است که گروسی در بیانیه خود آورده است: این اقدام ایران را قویا محکوم میکنم و این کار ایران، فعالیتهای آژانس در زمینه راستی آزمایی را تحت تاثیر قرار میدهد. عدم همکاری ایران با آژانس عواقب شدیدی برای ایران دارد.
رمزگشایی از فرمایشات رهبری درخصوص گروه بحران:
استاد روابط بینالملل در ارزیابی بیانات رهبرانقلاب، پیرامون تشکیل گروه بحران از سوی آمریکا گفت: رهبر معظم انقلاب پیش از این هم درباره چنین طرحی از سوی آمریکا برای ایجاد بحران در کشور سخن گفته بودند و تجربه نشان داده است که آمریکا اساسا کشور بحرانساز و بحران زیستی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تحریم این شورا برای اولین بار از سوی اتحادیه اروپا و انگلستان، گفت: بررسیها نشان میدهد که دلیل این تحریمها صرفا مسئله حجاب نبوده است چراکه در مقالات متعدد صهیونیستی اشاره شده که دلیل اصلی تحریمها ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوعات امنیت غذایی و کوانتوم و هوش مصنوعی بوده است.
پیامدهای نافهمیهای سیاسی؛
پهلوی دوم هم به مخالفین خود توصیه کرده بود، اگر نمیخواهید جمع کنید بروید. انگار که این آب و خاک تحت مالکیت یک فرد یا تحت قید یک چارچوب سیاسی خاص قرار داشته و پهلوی دوم یا افراد حامی جریان سیاسی خاص، مجاز هستند که با زیر پا گذاشتن حقوق اساسی و قانون اساسی، تجویز به خروج از کشور کنند. عبارتی به ظاهر منطقی که نشانگان آشکار از انحراف شناختی، فساد عقیده و خودمالک پنداری فرعونی بوده و نشات گرفته از جهل است و تعصب و عدم تربیت.
دریافت غرامت هدف ایران پس از فتح خرمشهر نبود؛
کمال خرازی گفت: مسأله دریافت غرامت هدف ایران نبود و دیگران هم در پیشنهاد خود جدی نبودند؛ چنانچه بعد از پذیرش قطعنامه هم کسی به صندوق بازسازی ویرانیهای دو کشور که یکی از بندهای قطعنامه بود کمک نکرد. هدف جنگ جلوگیری از تجاوز و تنبیه متجاوز بود و نه دریافت غرامت که در این کار موفق شد. در پاسخ ایشان باید گفت که چهارگانه دیپلماسی، حقوق بین الملل، اقدامات امنیتی برون مرزی و زور، راهکار دستیابی ایران به حق اخذ غرامت است. نمیتوانی و نمیدانی و متمایل نسیتی، کنار برو لطفا. این حق، حقی بینانسلی برای فرزندان این سرزمین است و قابل تعارف و بخشش نیست.
اداره کشور با روش عصر حجری؛
مجتبی توانگر در نامهای به محمدامین آقامیری با اشاره به فناوریهایی، چون هوش مصنوعی و تأثیرات شبکههای اجتماعی و اینترنت بر زندگی مردم نوشت درک به موقع از تحولات فناوری و اقدام درست و به موقع، لازمهی جایگاه مهم و حساس مرکز ملی فضای مجازی است. توانگر رویه فعلی سیاستگذاری IT در کشور را باعث ایجاد یک بنبست معرفتی و عملی دانست که نتیجه آن تسلیم در برابر تحولات جدید است: «نمیتوان در پی پیشرفت، رشد و توسعه بود و در عمل، انگشت خود را به نشانه تسلیم بر دکمه فیلترینگ (مسدودسازی) فشرد. سیاستهای فیلترینگ فعلی به معنای تسلیم و ابراز عجز در برابر تحولات جدید است.»