از جهالت تا جنایت:
رسول منتجب نیا دبیرکل حزب جمهوریت گفت: وقتی صداوسیمای جمهوری اسلامی جایگاه خود را از دست بدهد، که تا الان درصد بسیار زیادی را از دست داده، مردم به سمت ماهوارهها میروند. آنها هم، طبیعی است که دشمن هستند و میخواهند مردم را آنطور که خودشان میخواهند، تربیت و پرورش دهند؛ آنها برای آینده خود برنامهریزی کردهاند...صداوسیما چون عمومی و متعلق به همه مردم است، باید خواستها و مطالبات همه مردم را در نظر بگیرد. همانطور که گفتم وقتی صداوسیما زیر نظر رهبری قرار گرفته؛ به این معناست که متعلق به هیچ شخص و مقامی نیست. رهبری متعلق به یک شخص خاص نیست. او متعلق به همه ۹۰ میلیون نفر است. لذا صداوسیما باید بداند که متعلق به همه مردم است: بدحجاب، خوشحجاب، متدین، حزباللهی، مسلمان، غیرمسلمان، شیعه، سنی، همه نژادها و همه اقشار.
تمرکز بر رویکرد انتظامی- قضایی و پرهیز از مداخلات امنیتی :
موضوع پرونده قتل امیرمحمد خالقی دانشجوی مدیریت دانشگاه تهران در دو مسیر جداگانه باید دنباله گیری شود. در مسیر اول ، می بایست اقدام به احضار روسای قبلی و فعلی دانشگاه تهران، مدیران حراست و مسئول خوابگاه های کوی توسط دادستان به اتهام بررسی وضعیت اهمال در انجام وظایف محوله مستند به درخواست ها و گزارشات مکرر دانشجویان درخصوص ناامنی مسیر مورد اشاره نمود. پیگیری این امر ، باعث می شود که بحث پیشگیری ها بشکل خاصی مورد توجه قرار گیرد. در مسیر دوم که مسیر متداول پیگیری جرم است با رویکرد قضایی- انتظامی ، اقدام به پیگیری منجر به دستگیری قاتلین خواهد شد. تحفظ پرونده اینجاست که ضمن ارایه و در اختیار نهادن فضای مناسب اعتراض و سوگواری برای دانشجویان ، به هیچ وجه نباید اجازه مداخلات امنیتی داد و پرونده ای کیفری را تبدیل به پرونده ای امنیتی نمود. رئیس جمهور، وزیر عتف ، رئیس پلیس آگاهی تهران و برخی دیگر از مقامات، با هماهنگی های بعمل آمده ، دستورات خاص برای پیگیری موضوع صادر کردند. نکته تاسف بار داستان، طرح برخی حاشیه های سیاسی درخصوص این پرونده است.
سعید جلیلی در اهواز:
سعید جلیلی، عضو شورای عالی امنیت ملی در سخنرانی راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ در جمع مردم اهواز گفت: «مردم ما توانستهاند با حماسهآفرینی در عرصههای سخت، همان روحیه را در زمینههای اقتصادی و فرهنگی نیز ایجاد کنند.» وی افزود: «پیروزیهای ما حول یک کلمه شکل گرفته است؛ کلمهای که بیانگر مبارزه با استکبار، فساد و دفاع از حقوق مردم و محرومین است. اگر درباره آینده روشن و پیشرفت کشور صحبت میکنیم، باید متکی به پایههای ثابت و پایدار باشیم و این چیزی جز قدرت جوانان ما نیست.». جلیلی اضافه کرد: «ملت ایران تجارب خود را از یاد نمیبرد و میداند چه روندی را طی کرده است. تمام تلاش دشمن این است که این حافظه را پاک کند تا ملت تجربیات تلخ خود را فراموش کند. اگر این حافظه تاریخی از بین برود، ملت دوباره باید هزینههای سنگینی بپردازد.».
یادداشت مشترک فیاض زاهد و محمد مهاجری:
جماعتی کم تحلیل و در بهترین شرایط متعصب و شاید دلواپس، تصور می کنند که با شیون و هیاهو انهم در کف خیابان باید اقدام به جهت دهی روندهای سیاستگذاری و دیپلماسی نمود. غافل از اینکه،جهت دهی به این حوزه ها در سطوح بالاتر از دولت یعنی در سطح حاکمیتی ، صورت می پذیرد. به اسم دلسوزی ، باعث اختلال و فشار می شوند و در برخی موارد ، بشکل غیرمستقیم بازیچه دست بازیگران پشت پرده هستند. کشورداری مگر با حرف و رگ گردن و جنجال اجرایی می شود که این جماعت قصد آن دارند؟تدبیر و تعقل و ایمان در کنار شجاعت و مهارت، کمترین شاخصه های اداره این امور است. در همین رابطه فیاض زاهد و محمد مهاجری در یادداشتی مشترک تحلیل کردند که تندروها دوست داشتند موضع رهبری درباره مذاکره، چیز دیگری باشد . قابل پیشبینی بود که رهبر معظم انقلاب درباره تعامل ایران و غرب در یک سخنرانی، راهبرد نظام را شفاف کنند. دلواپسان و تندروهای داخلی - به مثابه عمّال کاسبان تحریم - امیدوار بودند که ایشان به گونهای سخن بگویند که موضع آنها تقویت شود، اما بیان زیرکانه رهبری که از یک طرف به لزوم هوشیاری در برابر خصومت و خباثت امریکا میپرداخت و از جانب دیگر بهکارگیری لفظ "معامله" که به وضوح راهگشا بود، آب سردی بر پیکر افراطیون به حساب میآید.
در ۴۶ سالروز پیروزی انقلاب اسلامی:
رییسجمهور و اعضای هیئت دولت با استقبال حجتالاسلام سید حسن خمینی تولیت آستان مقدس امام خمینی وارد حرم ایشان شدند و با اهدای تاج گل با آرمانهای ایشان تجدید میثاق کردند. مسعود پزشکیان و محمدرضا عارف به اتفاق هیئت دولت چهاردهم در آستانه چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با حضور در حرم بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی با آرمانهای امام (ره) تجدید میثاق کردند. در این مراسم حجتالاسلام سید حسن خمینی تولید آستان مقدس امام خمینی (ره) حضور داشت. پزشکیان رئیس جمهور با اشاره به وصیت نامه امام خمینی (ره) در مورد حدیث ثقلین گفت: حدیث ثقلین حجت جامع بر همه بشریت است، کاری کردند که قرآن نقشی جز در گورستان و مجالس مردگان نداشته باشد کتابی که انسان را از شر شیاطین و طاغوتها رها میسازد، دشمنان میخواهند ما را از این کتاب دور کنند.
تداوم ابهامات قانونی و برخوردهای سلیقه ای:
عرصه خیابان عرصهای است که طبق قانون اساسی و طبق عرف اکثر کشورها میتواند برای جریانهای مختلف برای بیان نظرشان استفاده شود. اصل 27 قانون اساسی ناظر به همین موضوع است ولی با توجه به اینکه برخی جریانات تندرو و رانتخوار سیاسی معمولا در پی آشوب و به همزدن شرایط نرمال بوده و معمولا ید طولانی در ایجاد خشونت دارند جریانهای مدنی تلاش می کنند حتیالمقدور وارد این عرصه نشوند، اما طبیعی است که اگر بخواهند از این مسیر و ظرفیت استفاده کنند ،نهادهایی که طی این مدت کاری به کار تندروها نداشتند دیگر حق ندارند بیایند انتقاد کنند که چرا جریانهای منتقد به فکر استفاده از ظرفیت خیابان هستند.با افزایش فشار رادیکالها و اعضای جبهه پایداری علیه دولت، بسیاری از ایرانیان در شبکههای اجتماعی این پرسش را مطرح کردند که چرا رادیکالها بدون اخذ مجوز امکان برگزاری هر نوع تجمع، توهین و افترایی به عالیترین مقامات کشور را دارند، اما طیفهای میانهرو و اصلاحطلب، بهرغم درخواستهای مکرر از این امکان محروم هستند؟ چند روز پیش، بسیاری از چهرههای سیاسی نسبت به این نوع برخوردهای دوگانه و توهین به مقامات دولتی بهخصوص ظریف واکنش نشان داده و خواستار ورود نهادهای مسئول به موضوع شدند.
حاشیه های تجمع بر علیه دولت؟
دوم آبان امسال بود که جمع محدودی با حضور حسین الله کرم، عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی و عضو شناختهشده انصارحزبالله در اعتراض به پیگیری رفع فیلترینگ از سوی دولت چهاردهم مقابل مرکز ملی فضای مجازی تجمع کردند. از حاشیه آن تجمع ویدیویی بیرون آمد که نشان میداد جوانی با لباس شناختهشده مورد استفاده در اردوهای جهادی، خواستار حذف پهنای باند سکوهای جهانی شد. این نقطه آغاز شهرت جوان ناشناس بود.
دلواپسان یا تخریبچی های منافع ملی؛
هنوز یک هفته از دفاع محکم معاون راهبردی رئیسجمهور از سیاستهای نظام و منافع ملی ایران در یک نشست بین المللی نمیگذرد که تندروهای کفن پوش با برگزاری تجمع غیرقانونی، موج جدیدی از هجمهها علیه «ظریف» و دولت وفاق ملی را آغاز کردهاند. اعتراضاتی که با واکنشهای ادامهدار سیاسیون و شهروندان مواجه شده است.طیف تندرو اما به پوشیدن کفن بسنده نکردند و شعار «مرگ بر نفوذی» را علیه محمدجواد ظریف سر دادند، همچنین با شعار عجیب «قالیباف از حکم حجاب برگردد، گندم ری نصیب او نگردد» اتهاماتی علیه رئیس مجلس شورای اسلامی مطرح کردند. حاضران در این تجمع در بیانیه پایانی خود اعلام کردند که تا ۱۲ بهمن به قالیباف مهلت میدهند که قانون حجاب و عفاف را ابلاغ کند، و گرنه از او به عنوان «مفسد فی الارض» شکایت خواهند کرد. آنها همچنین در عجیبترین موضعگیری در کف خیابان خواستار دستگیری ظریف به محض بازگشت به ایران شدند و برخی هم شعار «اعدام» معاون راهبردی رئیسجمهور را سر دادند و به پزشکیان تا ۱۲ بهمن مهلت دادند که ظریف را از معاونت راهبردی ریاست جمهوری برکنار کند. حال آنکه صبح روز گذشته ۶ بهمن ۱۴۰۳ و ساعتی قبل از برگزاری این تجمع، ظریف با همراهی رئیسجمهور برای بازدید از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت» در حسینیه امام خمینی (ره) حضور یافته بود.
سید علی خمینی:
سید علی خمینی گفت: در شرایط فعلی هر سیاست یا اقدام یا قانونی که موجب تقویت شکافهای اجتماعی شود، مشکوک و ممنوع است.وی با ابراز تاسف از عدم کار علمی عمیق، بر روی مبانی نظری اندیشههای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران افزود: متأسفانه بسیاری از مضامینی که امام عرضه داشتند، هنوز بسط نظری پیدا نکرده. برای مثال، هنوز در مورد چگونگی همجواری دو مفهوم اسلام و جمهوریت و مفاهیمی، چون مصلحت و وحدت و بسیاری از کلیدواژههای مهمی که امام بیان داشتند، کار مهمی صورت نگرفته است.
مجید ابهری جامعه شناس:
مناقشه بر سر قانونی شدن لایحه حجاف و عفاف همچنان در جامعه وجود دارد. این در حالی است که اغلب نخبگان و کارشناسان نسبت به پیامدهای اجرای این قانون در جامعه هشدار دادهاند.برخی از منتقدین(گرایشات علوم سیاسی) معتقدند که مردم از حاکمیت انتظار ورود به مسئله و برخورد با تندروی ها را دارند ،چرا که از این گونه تندروی ها بوی نفوذ و یا ایجاد فشار برای کسب امتیاز به مشام می رسد( تئوری بیان کننده مراحل سه گانه غارت: داد بزن و فشار بیاور، تصرف کن و استفاده ببر ، توجیه کن و مسئولیت نپذیر). گروهی دیگر معتقدند که (گرایشات دینی و فقهی) مطرح شدن تفکری از این دست ما را به این واقعیت می رساند که این جریانات دارای نحله های خاص بوده و نحله های فکری چنین برداشتی با استمداد طلبی از فقه پویا ، باید مورد اصلاح و بنیاد افکنی قرار گیرد. گروهی سوم معتقدند که( گرایشات جامعه شناسانه) ، بی تفاوتی به فشارهایی از این جنس بر اجتماع آنهم در محیط اجتماعی دارای فشار اقتصادی، در گام اول باعث کاهش سرمایه اجتماعی و محبوبیت حاکمیت نزد شهروندان شده، در گام دوم شرایط را برای خودخواهی ، به خوداندیشی ، بی تفاوتی اجتماعی فراهم نموده و سبب کم رنگ شدن حوزه های ارزشی و اعتقادی مردم می شود.در گام سوم ، متاسفانه ممکن است مشروعیت نظام را زیر سوال ببرد. بنظر می رسد که صحبت های مجید ابهری در قالب این تئوری قابل بحث و بررسی باشد.
کدام رسانه ها غائبند؟
در آستانه دهم آذر روز مجلس، نشست صمیمانه جمعی از مدیران رسانههای کشور با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی شامگاه دوشنبه ۵ آذر ماه در بهارستان برگزار شد. سنت زشت انتخاب گری و تقلیل مدعوین به حد و سلیقه میزبان در این نشست هم اجرایی شد و گلایه مندی های عدیده ای را سبب گردید. از اقای قالیباف می پرسیم که بنظر ایشان جای کدام رسانه ها خالی است؟ احتمالا آقای محمدسعید احدیان دستیار سیاسی و رسانهای رییس مجلس باید دقت بیشتری در انتخاب و دعوت از رسانه های فعال داشته باشد.
برخورد نظام مند با واقعیت مهاجر پذیری:
مهاجرت از مکزیک به ایالات متحده آمریکا در رأس ۲۰کریدور برتر مهاجرت بینالمللی قرار دارد و پس از آن مهاجرت از سوریه به ترکیه، از هند به امارات متحده عربی، روسیه به اوکراین، اوکراین به روسیه، هند به آمریکا و افغانستان به ایران در زمره ۶ مسیر اول مهاجرت در دنیا هستند. از طرف دیگر، در سالهای اخیر با افزایش موج ورود مهاجران افغانی به کشور، این موضوع به یکی از چالشهای مهم برای شهروندان و سیاستگذاران ایرانی تبدیل شده است.مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری در گزارشی به بررسی سیاستهای مهاجرتی در ایران پرداخته است. این گزارش نشان میدهد که افزایش جمعیت مهاجران، ایران را با تغییرات جمعیتی، گسترش آسیبهای اجتماعی و افزایش نرخ بیکاری مواجه کرده است.بسیاری از کشورها نظیر آلمان، خلا های جمعیتی و مهارتی و نیروی کار مورد نیاز خود را با جمعیت مهاجر آنهم تحت نظارت و مقیدات بالا و بشکل امتیاز دادن های تدریجی ( نه یکباره) به افراد مهاجر،پر می کنند.
حسین میرزایی جامعهشناس و عضو هیئت علمی:
سیاست پذیرش مهاجر در کشور ما بشکلی اشتباه بشدت رویکرد امنیتی و انتظامی یافته و از سیاستگذاری و مدیریت فنی و علمی دور شده است. سلیقه گرایی به حدی است که وزیر کشور قبل با نوعی پرده پوشی، پذیرای حجم بالایی از افاغنه به کشور بشکلی قانونی و غیرقانونی میشود و حتی شایعات مربوط به تابعیت و صدور شناسنامه ایرانی مطرح میشود. اما داستان در چند ماه بعد به گونهای دیگر رقم میخورد و طیف وسیعی از اقدامات افغان هراسی در کشور شکل میگیرد. جای تاسف داستان آنجاست که حتی امار دقیق افغانیهای وارد شده به کشور را در اختیار نداریم و ادعای تامین امنیت را هم میکنیم؟ حسین میرزایی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در گفتگویی تخصصی، به ابعاد گوناگون موضوع مهاجر پذیری و بیگانه هراسی، اشاره داشته که در ادامه متن منعکس گردیده است.
پیام های تبریک و دوستی:
سران کشورهای مختلف منطقه و جهان با ارسال پیام هایی پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ایران را تبریک گفتند.
توضیحات محمد مهدی اسماعیلی:
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس ستاد برگزاری مراسم اربعین شهدای خدمت در تشریح جزئیات مراسم چهلم شهدای خدمت عنوان داشت که مراسم اصلی در روز پنج شنبه هفت تیرماه ۱۴۰۳ در تهران و مشهد خواهیم داشت. مراسم گرامیداشت شهدا پنجشنبه ساعت ١٧ در مصلی تهران برگزار میشود.
پای امام زمان هم به میان آمد:
«معلوم نیست سرگرم شدن به این امور در شرایطی که کشور به روشن شدن علت این حادثه دلخراش و فاجعهبار نیازمند است، چه وجهی دارد. پرداختن به این سرگرمیها اولویت کشور نیست و مسئولان باید به جای این قبیل امور به سؤالهای متعدد مردم در زمینه این فاجعه پاسخ بدهند و راهکاری برای جلوگیری از تکرار آن پیدا کنند.».اینکه فلان فرماندار به خود حق بدهد پای امام زمان علیهالسلام را در سانحه هوائی به میان بکشد و از نگرانی و رفت و آمد همراه با اضطراب آن حضرت سخن بگوید، به هیچ وجه در چارچوب تفکر اسلامی نمیگنجد.
هفتمین روز شهادت رییسی و همراهانش:
مراسم ترحیم و بزرگداشت رئیس جمهور شهید و همراهان شهید وی، عصر امروز یکشنبه (۶ خرداد ۱۴۰۳) از سوی هیات دولت و از ساعت ۱۳.۳۰ الی ۱۵.۳۰ برگزاری گردید. این مراسم که با حضور روسای سه قوه برگزار گردید با همراهی گرم مدیران نظام و شهروندان، همراه بود. از حاشیههای این مراسم، حضور سیدجواد ساداتی نژاد، وزیر سابق جهادکشاورزی بود. فردی که افکار عمومی گمان میکرد به خاطر محکومیتش باید در زندان باشد! جواد ساداتینژاد همزمان با فاش شدن پرونده «نهادههای دامی» از وزارت جهاد و کشاورزی دولت سیزدهم استعفا داد و ۲۵ اردیبهشت امسال بود که اژهای رییس قوه قضاییه اعلام کرد او به سه سال زندان محکوم شده است.
ارگان اطلاع رسانی دولت:
ارگان اطلاع رسانی دولت در خبری از شرکت بیش از یکصد هزار مهاجر افغانستان مقیم مشهد در تشییع رئیس جمهور خبر داد.
نصرالله رشنودی سرکنسول ایران در اربیل:
رشنودی در پاسخ به این سوال که آیا حادثه شهادت رئیس جمهور بر روابط ایران و عراق تاثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: سیاست شهیدان سید ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان گسترش روابط با همسایگان بود، این یکی از اصول اساسی سیاست سید ابراهیم رئیسی بود و برای آن بهویژه با عراق و اقلیم کردستان اهمیت زیادی داد. بیشتر مرزهای ما با اقلیم کردستان عراق بوده و روابط قدیمی و فعال باهم داریم و امیدواریم که سرپرستی جدید وزارت خارجه و قوه مجریه این سیاست را ادامه دهد. روابط ما با کردستان و عراق ، همواره خوب و باثبات بوده و تلاش میکنیم این روند را ادامه دهیم.
آسمان خیس مصلی:
مراسم وداع با پیکر شهدای خدمت،آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور، «حسین امیر عبداللهیان»وزیر امور خارجه، «سید محمدعلی آل هاشم» امام جمعه تبریز و « مالک رحمتی»استاندار آذربایجان شرقی و همراهان در مصلی امام خمینی (ره) تهران برگزار شد.