پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۰۰۵۲
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۹
همه صاحبان انديشه و حرف هم خوب می دانند چالش همه این مشکلات اقتصاد است و بيكاري و لاغیر . و اگر در جامعه شغل ايجاد كنيم خودبخود بسياري از اين آسيب هاي اجتماعي و فرهنگي به حداقل مي رسد و مي توان اميدوار به اصلاح همه اين حوزه ها شد ؛ اما متاسفانه اين پاي صندلي هم مي لنگد و تاب ايستادن ندارد.
شعارسال: دکتر هوشنگ عطاپور مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان غربی عصر سه شنبه در نشست تخصصی دبیران سازمان های مردم نهاد جوانان آذربایجان غربی افزود: هم اکنون بیش از دو و نیم میلیون معتاد در سطح کشور وجود دارد که ۷۵ هزار نفر از جمعیت ۳٫۲ میلیون نفری استان دچار این ناهنجاری اجتماعی شده اند.وی اظهار کرد: بیش از ۴۴ درصد جرایم زندانیان استان مربوط به اعتیاد و مواد مخدر و ۲۴ درصد نیز مربوط به جرم سرقت و دزدی است.وی با اشاره به این که بیش از ۳۵ هزار زن سرپرست خانوار و ۱۰ هزار زندانی در استان وجود دارد، اضافه کرد: این افراد نیز در معرض انواع ناهنجاری اجتماعی قرار دارند. او بیان کرد: هر ساله بیش از ۲۰ درصد به تعداد پرونده های تخلفات و جرائم استان آذربایجان غربی افزوده می شود.عطاپور گفت: اغلب ناهنجاری و آسیب های اجتماعی در استان و کشور ریشه در مشکلات اقتصادی دارد که دولت با تدبیر خود سعی در بهبود این وضعیت دارد ولی بعضی افراد با بر هم زدن فضا سعی در ایجاد ناآرامی و خلل در کار دولت دارند.

مدیرکل امور اجتماعی در حالی اوضاع استان را در آمار معتادان آذربایجان غربی تکان دهنده عنوان کرده و همچنین از افزایش ۲۰ درصدی تخلفات و جرائم در استان خبر می دهند که اعلام این آمار از سوی یک مسئول نگران کننده به نظر می رسد ” هدف از این چند سطر نه بررسی دلیل افزایش اعتیاد است و نه دلیل بالارفتن میزان جرایم. چون هم متولیان امر خوب می دانند و هم افکار عمومی نیک به این مهم آگاهند که همه این مسائل چند علت دارد که نه در این مقال می گنجد و نه در حوصله خوانندگان است و فقط به همین میزان بسنده می کنیم که حوزه آسیب های اجتماعی معلولی چند وجهی است که اگر هر کدام از انها بلنگد و خوب جا نگیرد همه نهادهای فرهنگی را با چالش و معضل درگیر می کند و مانند سیبی گندیده در داخل یک جعبه می ماند که باید این سیب از جعبه بیرون آورده شود یا اینکه جلوی رشد بیشتر آن را گرفت.

با این اوصاف بر حسب رسالت اطلاع رسانی ذکر چند نکته و با عنوان " نقد و تحلیلی بر سخنان مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری " و البته یک هشدار به حوزه کاری ایشان ضروری به نظر می رسد ؛

1- وقتی حضرت آیت الله خامنه ای در طول ۲۰ سال اخیر به کرات صحبت از تهاجم فرهنگی ،ناتوی فرهنگی ، مهندسی فرهنگی و نهایتاً جنگ نرم دشمن می فرمودند‌، کدام گوش شنوایی این دغدغه ها ” معظم له ” را عملیاتی کردند و آیا با چند نشست و کارگروه صوری می توان به جای رسید!سالیان سال است که معظم له از اوضاع فرهنگی کشور گله دارند و از همان ۲۰سال قبل رسیدگی به دغدغه های فرهنگی از ناتوی فرهنگی ، مهندسی فرهنگی و تهاجم فرهنگی را مطرح می نمایند و بارها دستور فرموده اند دستگاه های فرهنگی کشور به این مهم توجه کنند ولی متاسفانه چه بسا این حوزه هم مثل بسیاری از دستورات ایشان صرفا بر روی کاغذ مانده و در قالب بخشنامه و دستورالعمل و تا رسیدن به مرحله اجرا فاصله فراوانی دیده می شود؟!

2- جناب عطاپور مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هستند و به نوعی دبیر کارگروه فرهنگی و اجتماعی استان که تمامی متولیان امر و نهادهای فرهنگی زیر نظر همین کارگروه و دبیرخانه فعال می باشند ؛ پس به نوعی اشاره به این مسائل و ناهنجاریها و اسیب های اجتماعی زیر سوال بردن مسئولیت کاری خودشان و عدم موفقیت در حوزه کنترل آسیب های مورد نظر است و اینکه چرا نتوانسته ایم در استان یک همگرایی فرهنگی و اجتماعی بوجود بیاوریم هم ایشان باید پاسخگو باشند و هم شورای فرهنگ عمومی که دبیرخانه آن را اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و ۲۴ عضو این شورا به ریاست نماینده ولی فقیه در استان و نائب رئیسی استاندار آن را راهبری و هدایت می کنند؟!

3- وقتی در طول یکسال ؛ بر اساس آمار رسمی خود متولیان امر بالغ بر ۴۰۰ هزار پرونده به محاکم قضائی وارد شده و با بررسی جمعیتی استان که یک میلیون و پانصد هزار نفر آن را بالای ۱۵ سال سن در نظر بگیریم ؛ یعنی جمعیتی بالغ بر۵۰ درصد از این جمعیت دارای پرونده در محاکم قضایی هستند!!! پس در کدام حوزه اجتماعی و فرهنگی توانسته ایم در راستای کاهش این آسیب ها گام برداریم ؟!

4- می گویند آذربایجان غربی مرز مشترک با ۳ کشور دارد و استانی با شرایط جغرافیایی و سوق الجیشی و حساس است! فرهنگ ، سنن و آداب مشترک با کشورهای همجوار دارد !می گویند دروازه تهاجم غرب و دشمن است‌! می گویند آذربایجان غربی محور تمدن اقوام و مذاهب و فرهنگ هاست ! خرده فرهنگ ها در این استان به وفور دیده می شوند ! آیا مسوولان این حوزه تابحال اگر حساسیت استان را درک کرده اند بودجه ای اضافی برای مدیریت این بخش اختصاص داده اند‌، به مردم استان و افکار عمومی اعلام کنند چند ریال بودجه فرهنگی برای تقویت مبانی فرهنگ و همین خرده فرهنگ ها و حفظ و احیای آنها در آذربایجان غربی اختصاص داده اند؟!

5- در طول همه این سال ها ؛ کدام مسوول فرهنگی و مدیر در آذربایجان غربی چالش ها و شاخص های توسعه فرهنگی و اجتماعی را در راستای کاهش آسیب های اجتماعی مد نظر قرارداده است و درکدام حوزه توانسته ایم موفق عمل نماییم؟

6- بدون شک بیان واقعیت ها و نشان دادناوضاع قمر در عقرب فرهنگی ” از زبان مدیر کل امور اجتماعی و هر مقام مسئول دیگری ؛ از زوایای مختلف از اعتیاد گرفته تا طلاق ، انحرافات جنسی ، سرقت و دزدی ،خودکشی و قتل ، مهاجرت ، بی خانمانی ، فقر ، روسپیگری و از همه مهم تر بیکاری و دهها معضل نوین دیگر در حوزه اجتماع و فرهنگ به نوعی هم خوب است و هم بد .

از این لحاظ خوب است که مردم و صاحب نظران امر هوشیار و بیدار باشند و جامعه را نسبت به آسیب های موجود آگاه تر بکنیم و بدتر از همه این است که با بیان این مسائل در جامعه بدون ارائه تحلیل ، راهکار و گزارش عملکرد و کارکرد چیزی جز ناهنجاری روانی در جامعه بدنبال ندارد و این اعلام رسمی از سوی دبیرکارگروه فرهنگی و اجتماعی استانداری که به نوعی دبیر فرهنگی استان هم در کنار شورای فرهنگ عمومی محسوب می شوند در این شرایط بد اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی بار مشکلات را بر مردم بیشتر نموده و افکار عمومی را با بار استرس بیشتر مشغول می سازد . بدون شک اگر این مهم از سوی رسانه ها مطرح می شد ورق برمی گشت و طوری دیگر برخورد می گردید؟

7- آیا بیان این مسائل از سوی یک مقام مسئول دردی از جامعه دوا می کند؟ آیا بهتر نیست با بازبینی و بازیابی این مهم یک هشدار جدی به همه نهادهای فرهنگی استان داده شود و در یک ” بسیج فرهنگی ” نسبت به آسیب شناسی و ترمیم این حوزه اقدام گردد ؟ آیا زمان آن نرسیده کارگروه فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی استان قوی تر ، با برنامه تر ، منظم تر ، کاراتر ، تاثیرگذارتر از این حرکت کند؟ آیا وقت سازماندهی رسانه های استان و افکار عموی برای کنترل این مهم فرا نرسیده است ؟

8- شکی در این نیست ؛ هدف اساسی دشمن کاهش باورهای اجتماعی ، افزایش فاصله ، اختلاف ، تفرقه و جایگزینی فرهنگ غرب به جای فرهنگ و تمدن غنی اسلامی است و تنها راه مبارزه وبرون رفت با این ” جنگ نرم دشمن ” ” تقویت پایه های فرهنگ اجتماعی ، اعتقاد و باورمردمی ” و فعال نمودن همه حوزه های درگیر و متولیان امر و مسوولان این بخش است، در حالی که امروزه با جزیره ای عمل کردن و کمبود اعتبارات ، هنوز نتوانسته ایم به یک اتفاق نظر و اجماع کلی برسیم تا بتوان از منجلاب فرهنگی دشمن خارج شد!

9- مسئله مربوط به آسیبهای اجتماعی از دیرباز در جامعه بشری مورد توجه اندیشمندان بوده است. همزمان با گسترش انقلاب صنعتی و گسترش دامنه نیازمندیها ، محرومیتهای ناشی از عدم امکان برآورده شدن خواستها و نیازهای زندگی موجب گسترش شدید و دامنه‌دار فساد ، عصیان ، تبهکاری ، سرگردانی ، دزدی و انحراف جنسی و دیگر آسیبها شده است. هر چند اکثر مشکلات اجتماعی انواعی تکراری در طول نسلهای مختلف هستند، اما چنانکه مشاهده می‌شود برخی از این انواع در برخی نسلها اهمیت بیشتری پیدا کرده است و حتی برخی انواع این آسیبها در نسلهای بعدی زاده شده‌اند. از سوی دیگر از آنجایی که یکسری علل غالب در هر جامعه وجود دارند که نسبت به سایر علل اهمیت بیشتری در بروز آسیبها دارند، هر چند از انواع متمایز آسیبها سخن می‌رود، اما عمدتا همپوشیهایی بین آنها دیده می‌شود.

10-امروزه به عینه می بینیم به رغم داشتن امنیت و اقتدار فراوان یک نوع احساس ناامنی در جامعه دیده می شود ! پس باید متولیان حوزه اجتماعی و فرهنگی جواب بدهند که برای کاهش این جو ناسالم و مدیریت افکار عمومی چه اقداماتی انجام داده اند و یا می خواهند انجام دهند؟ وقتی صحبت از توسعه می شود و فرهنگ و اجتماع را زیربنای توسعه و اساس سرمایه گذاری به حساب می آورند،آیا متولیان امر احساس امنیت روانی را ایجاد کرده اند؟!

11-وقتی فرهنگ را اساس توسعه جامعه و رکن محورهای اقتصاد ، سیاست و اجتماع به حساب می آورند و فرهنگ را مقدم بر هر چیزی می شمارند، پس سرمایه گذاری در این حوزه چه بسا آینده فکری و کاری کشور را تضمین خواهد کرد ؛ ولی وقتی دولت به صورت لاک پشتی بودجه تزریق می کند و همچنین اولویتی بر برنامه های فرهنگی منطقه دیده نمی شود ، چگونه می توان گفت فرهنگ توسعه یابد!

12-مثل معروفی داریم که می گوید قبل از آنکه چیزی به مملکت آورده شود بایستی فرهنگ استفاده از آن آموزش داده شود ولی آیا تاکنون این مهم در دستور متولیان امر قرار گرفته است؟! امروزه همه ناهنجاریها و نابسامانی ها ناشی از همین عقب ماندگی مفرط فرهنگی و اجتماعی است پس با یک طرح و لایحه و چند من و برخی از کارکرد این مسوولان نمی توان کاری از پیش برد.

13-همانطورکه اشاره شد تنها راه برون رفت از همه بحران های موجود حمایت از حوزه فرهنگی و تقویت محورهای توسعه و شاخصه اصلی این بخش توجه به اجتماع است ، وقتی در کشور می توان موفق عمل کرد که بتوان فرهنگ و بنیان اجتماع را ارتقاء بخشید. هر چقدر سرمایه گذای شود باعث احساس امنیت و توسعه کشور می گردد محور فعال سازی سایر مولفه های توسعه اجتماع ، اقتصاد و سیاسی همین فرهنگی است که امروز مغفول مانده است و با این مسوولان فرهنگی و متولیان امر و این بودجه اندک و قلیل نمی توان ره به جای برد ! و کشور ، انقلاب و باورهای اعتقادی مردم را در مقابل جنگ نرم دشمن بیمه کرد.

14-جناب عطاپور و همه صاحبان اندیشه و حرف هم خوب می دانند چالش همه این مشکلات اقتصاد است و بیکاری و لاغیر . و اگر در جامعه شغل ایجاد کنیم خودبخود بسیاری از این آسیب های اجتماعی و فرهنگیبه حداقل می رسد و می توان امیدوار به اصلاح همه این حوزه ها شد ؛ اما متاسفانه این پای صندلی هم می لنگد و تاب ایستادن ندارد ؛ با این حالبا توجه به ضعف عملکردی نهادهای فرهنگی و خود اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری ایا بازیابی این حوزه ضروری به نظر نمی رسد ؟ ایا به این مهم نرسیده ایم که با حرکت لاک پشتی در حوزه کارکردهای فرهنگی و اجتماعی و خود مولفه مهم وتاثیرگذار اقتصاد نه فرهنگ حفظ می شود و نه اجتماعی می ماند که بخواهیم از آن دفاع کنیم. حال در روی دیگر سکه جایگاه این استان هم بسیار حساس و زمینه جرم و خطا هم به وفور دیده می شود ؛ پس بایستی یک انقلاب فرهنگی صورت گیرد تا بلکه اندکی از دردهای این اجتماع کاسته شود.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبری تحلیلی جوان پرس، تاریخ پنجشنبه 17 دی 1394، کد مطلب: 83146، www.javanpress.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین