شعار سال: مدیر طرح ملی توسعه کسب و کار وزارت کار درباره آخرین وضعیت طرح «کشت مبتنیبر قرارداد» گفت: پیشبینی میشود در اجرای طرح زعفران، گوجه، خرما و برنج در طرح کشت مبتنیبر قرارداد، حدود ۶۰ هزار شغل ثابت و نزدیک به ۱۵هزار اشتغال جدید ایجاد شود. در راستای سیاستهای اشتغالی وزارت کار سال گذشته برنامه توسعه اشتغال روستایی و عشایری با تخصیص منابعی از صندوق توسعه ملی به میزان 1/5 میلیارد دلار با عاملیت چهار بانک و موسسه عامل کلید خورد. بخش کشاورزی از آن جهت اهمیت دارد که میتواند در اقتصاد کشور نقش موثری داشته باشد؛ زیرا این بخش کمترین وابستگی را به منابع دولتی دارد، اما تولیدکنندگان این بخش در سختترین شرایط مشغول تولید هستند و متأسفانه در راستای بیتوجهی مسئولان صدای آنها برای حل مشکلات تولید به جایی نمیرسد. کشت مبتنیبر قرارداد یا کشت مبتنیبر سفارش طرحی در راستای طرح اشتغال روستایی است که براساس آن بیش از 15 هزار فرصت شغلی جدید و60 هزار اشتغال ناشی از رفع اشتغال ناقص روستایی و افزایش چشمگیر درآمد در این بخش بهوجود میآید. رضاتازیکی، مدیر طرح ملی توسعه کسبوکار وزارت کار، با اشاره به اینکه وزارت زراعت افغانستان اعلام کرده که زعفران این کشور برای سومین سال بهعنوان بهترین و باکیفیتترین زعفران دنیا شناخته شده است، اظهار داشت: سالهاست که فعالان زعفران درباره پیدا شدن رقیبی تازه برای یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی کشورمان، سخن میگویند. مدیر طرح ملی تکاپو (توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار) وزارت کار گفت: صحبت از قاچاق پیاز زعفران، کشت و تولید زعفران در کشور افغانستان، هرازچند گاهی در میان اخبار مختلف به گوش میرسد و بیان آمارهای متفاوت، متناقض و گاه بدون سند و مدرک از تولید و کشت زعفران در افغانستان باعث نگرانیهایی شده است.
تازیکی تأکید کرد: باید سعی شود که با اطلاعات مستند از فعالیتهای انجام شده در کشور افغانستان درباره تولید زعفران، تصمیماتی مناسب برای مقابله با رقیب تازه وارد اتخاذ شود. امروزه بخش کشاورزی افغانستان تنها حدود 35/5درصد از تولید ناخالص داخلی افغانستان را دربر میگیرد؛ اما درحقیقت 80 درصد جمعیت افغانستان بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در بخشهای کشاورزی و دامداری فعالیت میکنند. وی درباره تجارت زعفران و کشت زغفران در راستای طرح کشت مبتنیبر قرارداد گفت: برخی از فعالان زعفران در افغانستان زغفران خود را از ایران به فروش میرساندند؛ اما درحالحاضر بهدلیل تحریمها شاید نیاز باشد که تجار ایرانی از افغانستان زغفران خود را بهفروش برسانند. وی ادامه داد: پروژهای که وزارت کار در قالب طرح تکاپو دارد حمایت از دو برند مطرح زغفران است؛ در یکی از برندها با پنجهزار کشاورز و دیگری با 13هزار کشاورز بهصورت مستقیم در فصل زغفران قرارداد بسته میشود که از دو ماه دیگر قرارداد آنها اجرا میشود. تازیکی اظهار داشت: در راستای کشت مبتنیبر قرارداد در گام نخست اتصال کسب و کارها به بازار، قراردادی بین روستاییان و دو شرکت زعفرانی در استان خراسان جنوبی منعقد شد تا محصولات کشاورزان توسط این شرکت خریداری شود؛ از این طریق محصول کشاورزان بهصورت استاندارد و خودکار به بازار متصل میشود که این روش بازارسازی برای سایر محصولات کشاورزی بهویژه محصولات باغی اجرایی خواهد شد؛ ضمن اینکه در این فرآیند تولید استاندارد میشود. وی با بیان اینکه امسال در حوزه زعفران محصولات جدید را داریم، گفت: امسال چهارمحصول جدید در حوزه زعفران تولید میشود که یکی از آنها نوشیدنی زعفران است و توسط یکی از همین شرکتهایی که با آن قرارداد منعقد کردهایم، تولید میشود. مدیرکل طرح ملی توسعه کسب و کار وزارت کار بیان کرد: هر دو شرکت حدود 40 مهندس کشاورزی را بهکار میگیرند تا با کشاورزان آموزشهای لازم در زمینه نظارتبر کشت و توسعه زعفران، برداشت وآبیاری و... را ارائه دهند. این شرکتها زعفران را به قیمت روز از کشاورزان خریدار کرده و دستگاههای مدرن خشککنی را سفارش دادهاند که در حال ساخت است و در اختیار این 20 هزار کشاورزی قرار میگیرد. انتظار داریم با این روش حدود 100 هزار مهندس کشاورزی، در استخدام این دو شرکت در آیند. همچنین دو آزمایشگاه تخصصی گیاهپزشکی و زغفران توسط این دو شرکت راهاندازی و از سوی وزارت کار و وزارت جهاد کشاورزی حمایت میشود. از دیگر حمایتهای وزارت کار از این دو شرکت این است که تا پنج سال با حمایت بانک کشاورزی و بانک توسعه تعاون این دو شرکت تسهیلات خرید زعفران دریافت کنند. وی ادامه داد: قرار است در محصولات دیگر مانند برنج، گوجهفرنگی، خرما و شیلات این طرح را اجرا کنیم.
وی گفت: اجرای پروژه گوجهفرنگی در کرمانشاه بهصورت پایلوت آغاز شده است، بقیه پروژهها نیز تا یکماه آینده آغاز میشود. انتظار داریم در طرحهایی که بهصورت پایلوت انجام میدهیم بیش از 60 تا 80 هزار کشاورز تحت پوشش قرار بگیرند. موضوع بیکاری در روستاها بهمعنای بیکاری مطلق نیست، بیشتر اشتغال ناقص و کمبود درآمد است. با اجرای این روش 80 درصد اشتغال ناقص کشاورزان از بین میرود و در واقع تثبیت اشتغال انجام میشود که ناشی از افزایش عملکرد در هر هکتاری است. در اجرای پروژه گوجهفرنگی و محصولات دیگر ذخیره آب خواهیم داشت، این اثرات جمعی طرح است. در اجرای این طرحها پیشبینی میشود حدود 60 هزار شغل تثبیت و نزدیک به 15هزار اشتغال جدید ایجاد شود. تسهیلاتی که به این طرحها داده میشود، در مجموع طرحها کمتر از 500 میلیارد تومان است که مبلغی بسیار اندکی است. پیشبینی میشود اگر تمام کشاورزان در زیرمجموعه طرح کشت مبتنیبر قرارداد فعالیت کنند، اتفاق بزرگی برای کشور خواهد بود.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه ، تاریخ انتشار 24تیر 97، کدمطلب: 47170، www.sabzineh.org
کشاورزی تو ایران هیچ وقت به نقطه ای نمیرسه که یک کشاورز از ته دلش بخواد خدارو بخاظر شغلش شکر کنه