پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۵۰۱۳۰
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۰
دکتری ژئوفیزیک زلزله شناسی و استادیار دانشگاه تحصیلات تکمیلی و صنعتی کرمان گفت : فرونشست زمین بر اثر برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی را نمی توان به عنوان عامل اصلی زمین لرزه های رخ داده شده در کشور و استان کرمان قلمداد کرد .
شعار سال: محمدرضا سپهوند افزود: بین زمین لرزه های اخیر استان و برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی آبی نمی توان ارتباطی قائل شد، هر چند در غالب زمین لرزه های کم عمق و سطحی، فرونشست ها و فراخاست هایی قبل و پس از زمین لرزه قابل مشاهده و اندازه گیری است. وی ادامه داد: حتی با بررسی تغییرات توپوگرافی سطح زمین که به عنوان یکی از پیش نشانگرهای زمین لرزه استفاده می شود ، نمی توان فرونشست ناشی از کاهش سطح آب های زیر زمینی را عامل رخداد زمین لرزه های اخیر دانست .
سپهوند اثر افزایش سطح ایستابی آب در شهر کرمان را بسیار قابل تأمل تر از کاهش سطح آب های زیرزمینی استان عنوان کرد و افزود: با توجه به ضخامت بالای رسوبات در شهر کرمان (200 تا 300 متر) و اشباع شدن تقریبی آن با آب های زیر سطحی تقویت دامنه امواج در محدوده شهر کرمان دور از انتظار نیست. وی ادامه داد: این مهم عاملی است که میزان خسارت احتمالی در هنگام وقوع زمین لرزه را افزایش می دهد، به همین دلیل بررسی میزان تقویت دامنه در قسمت های مختلف شهری و تاثیر آن بر سازه ها ضروری است. دکتری ژئوفیزیک زلزله شناسی در کرمان در پاسخ به ارتباط زمین لرزه با فصل ها و تغییرات دمایی هم گفت: غالب زمین لرزه های ایران کم عمق بوده و عمقی بین 10 تا 20 کیلومتر دارند بنابراین تغییرات دمایی و فصل ها فقط در لایه های سطحی اثرگذارند. سپهوند با تأکید بر اینکه تغییرات دمای هوا نمی تواند موجب تحریک گسل ها و ایجاد زمین لرزه در این عمق ها بشود، گفت: زلزله سیرچ استان کرمان بر خلاف رخدادهای زمین لرزه استان در تابستان رخ داده است بنابراین نمی توان فصل خاصی را به رویداد زمین لرزه ها نسب داد.
وی اضافه کرد: زمین لرزه سیرچ در شش مردادماه 1360به بزرگی 7.3 ریشتر، زلزله گلباف در خردادماه 1360 به بزرگی 6.6 ریشتر، زلزله لاله زار در سه شهریور 1303 به بزرگی 6.9 ریشتر از نمونه رخدادهایی است که استان کرمان در تابستان تجربه کرده است. استادیار دانشگاه تحصیلات تکمیلی و صنعتی کرمان همچنین در پاسخ به این سوال مبنی بر شایعات که اکتشافات معدنی سبب ایجاد زلزله در استان می شود؛ گفت: عموما در اطراف معادن بزرگ که حجم برداشت توده معدنی بالا باشد، ممکن است سبب تغییر میدان تنش در منطقه شده و بر گسل های اطراف این معادن اثرگذار باشد. سپهوند ادامه داد : این اتفاق برای سدها هم قابل انتظار است که در شرایط آبگیری و تخلیه سد ممکن است با رخدادهای کوچکی همراه باشد البته بزرگی رخدادهای ناشی از این گونه فعالیت های انسانی بیشتر از پنج ریشتر نبوده است.
سپهوند خاطرنشان کرد: غالب این گونه شایعات به دلیل پایین بودن دانش عمومی و کم توجهی مسئولان مربوطه برای افزایش آگاهی نسبی مردم در مقوله زلزله و رخدادهای طبیعی به ویژه در مناطقی است که مردم با این پدیده ها در ارتباط هستند. برخی از استادان دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان در حوزه گسل ها اقدام به کارهای پژوهشی کرده اند و براین باورند که از 17گسل نیمه فعالی که در این استان وجود دارد ، همه این گسل ها خطرناک نیستند . استان کرمان یکی از مناطق زلزله خیز کشور بشمار می رود که اغلب نقاط این استان در دوره های گذشته از زلزله خسارت های هنگفت انسانی و مالی دیده است. شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایرنا، تاریخ 27 مرداد 97، کد مطلب: 83004207:www.irna.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین