پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۹۶۰۹۱
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۳
در روزهای پایانی سال سری به بازار ماهی‌فروشان بوشهر زدیم تا از حال و هوای آمدن عید برایمان بگویند. بوی تند ماهی‌ها و لهجه شیرین جنوبی مردان آفتاب سوخته بندر بوشهر در وصف نمی‌گنجد. از سالیان بسیار دور صید و فروش انواع ماهی و میگو در بوشهر رونق داشته، اما امروز گرانی و کاهش صید باعث پایین آمدن قدرت خرید مردم و همچنین کاهش عرضه ماهی در بازار بوشهر شده است. این‌جا بازار ماهی‌فروشان بوشهر است. مردانی که با لبخند پشت میزهای ماهی ایستاده و با مشتری گرم صحبت می‌شوند، فارغ از اندیشه خرید و فروش با صمیمیت و گرمای خاص جنوبی‌ها حال همدیگر را جویا می‌شوند. لبخندهایشان نخستین چیزی است که مرا به خود جلب می‌کند و بعد ماهی‌های ریز و درشتی که با نظم روی میزها چیده‌اند و بوی تندشان فضا را پر کرده. شعبان بیات قریب به ۲۵ سال است که در این بازار به فروش ماهی مشغول است و بیش‌تر مشتری‌هایش را می‌شناسد.

شعار سال: ماهی خیلی گران شده، مردم نمی‌توانند خرید کنند و قدرت خرید پایین آمده است. قیمت‌ها نیز در حال نوسان است، البته وضعیت نسبت به هفته قبل بهتر شده و عرضه و تقاضا هم بیش‌تر، اما مردم و فروشندگان بازار ماهی از وضعیت گرانی راضی نیستند. ما به عنوان فروشنده شخصاً ناراحت هستیم. خیلی‌ها به بازار می‌آیند، ولی دست خالی برمی‌گردند. الان پنج کیلو ماهی شیر چیزی حدود ۴۰۰ هزار تومان برای مشتری آب می‌خورد.

دلیل گرانی‌ها بررسی شود

وی که از وضعیت موجود گلایه دارد، در جواب این‌که راهکار شما برای حل مشکل کسادی بازار چیست، می‌گوید: دولت باید از صادرات ماهی به کشورهای دیگر جلوگیری کند، زیرا اگر همین میزان ماهی به بازار خودمان عرضه شود، تعادل در قیمت‌ها برقرار می‌شود. ماهی‌ها باید به دست هم‌وطنان خودمان برسد تا گران نشود و همچنین دلیل گرانی‌ها بررسی شود. وظیفه دولت است که جلوی این گرانی‌ها را بگیرد، زیرا ملت ما شایسته این وضعیت نیستند. در مجموع اوضاع بازار خراب است، مشتری داشتیم که قبلاً روزانه ماهی می‌خرید، اما الان دیگر حتی نمی‌تواند هفته‌ای یک کیلو ماهی بخرد. بیات با بیان خاطراتش از دو دهه حضور در بازار ماهی‌فروشان می‌گوید و ما را با خود همراه می‌کند. او تعریف می‌گوید: مشتری داشتم که فقط دستش را روی ماهی‌ها کشیده تا دستانش بوی تند ماهی بگیرد و بعد به خانه برود، چون پولی برای خرید ماهی نداشته است. با وجود همه این‌ها شعبان بیات هیچ‌وقت از کارش خسته نشده است و همیشه خدا را شکر می‌گوید. امیدوار است که این وضعیت بهتر شود و مسئولان به داد مردم برسند، چون بیش‌ترین فشار بر خریدار و مصرف‌کننده است.

قیمت‌ها خیلی بالا رفته است

همیشه نزدیک به عید گرانی بوده، اما مشکل ما عدم ثبات در بازار ماهی است و این‌که تعزیرات نظارت ندارد و صنف هم که اهمیتی نمی‌دهد. ماهی «بیا» کیلویی شش هزار تومان بوده، ولی الان دو برابر شده است. قیمت‌ها براساس نرخ تورم بالا می‌رود. ماهی «همور» کیلویی 40 هزار تومان بوده است، ولی الان هر کیلو 100 هزار تومان به فروش می‌رسد! خیلی از حرف‌ها را نمی‌توان بیان کرد، اما باید نظارت شود و امکانات در اختیار صیادان گذاشته شود. سوخت و مابقی ادوات صیادی هم گران شده و با توجه به کسادی بازار، این هم به ضرر فروشنده‌ها و هم به ضرر خریداران و مردم است. این‌ها صحبت‌های یک فروشنده و ماهی پاک‌کن است که حدود ۳۵ سال از عمرش را در بازار گذرانده. محمد شریفی، فروشنده ماهی ۶۵ ساله‌ای است که 45 سال از روزهای عمرش را در بازار ماهی‌فروشان بوشهر سپری کرده. او با چشمانی نگران می‌گوید: اوضاع بازار خوب نیست و توان مردم هم به خرید ماهی با چنین قیمت‌هایی نمی‌رسد و مجبورند مطابق موجودی جیب‌ خود خرج کنند. تا عید اوضاع بازار به همین صورت است و شاید بعد از آن قیمت‌ها پایین‌تر بیاید. هر چقدر محصول ارزان‌تر باشد، به نفع ماست و مشتری هم بیش‌تر می‌شود. ما هرچه می‌خواهیم بخریم می‌گویند دلار و دینار بالا رفته، در حالی که ماهی‌های ما به امارات و کویت و قطر صادر می‌شود. ماهی شیر در قطر کیلویی ۲۸۰ هزار تومان به فروش می‌رسد، در حالی که این‌جا ۹۰ هزار تومان است. هرچه عرضه در بازار بیش‌تر شود، قیمت‌ها هم به نسبت ارزان‌تر می‌شود، لذا باید یک بازنگری درباره وضعیت صادرات ماهی‌ها صورت بگیرد. فروشنده بعدی خود را فرهاد موسوی معرفی می‌کند و می‌گوید: به دلیل گرانی ماهی‌ها امسال مردم خریدی ندارند و تقاضا خیلی کم شده است. اگر قیمت انواع ماهی را با قیمت سال گذشته مقایسه کنید، متوجه می‌شوید که چه می‌گویم. یکی از دلایل گرانی هم صادرات ماهی است و مورد دیگر گرانی ادوات صیادی است؛ البته تأثیر تحریم‌ها را هم نباید نادیده بگیریم.

کسادی بازار و دستان خالی

پیرمرد صیاد با نگرانی ایستاده و به هیاهوی بازار نگاه می‌کند. زن‌ها و مردها می‌آیند قیمت‌ها را می‌پرسند و ناامید با دستان خالی برمی‌گردند. این صیاد بوشهری می‌گوید: ابزار و ادوات کار صیادی گران شده و به همین دلیل صید ضعیف است. ارزش پول ایران هم کم شده که این از همه مصیبت‌بارتر است. بیش از ۳۰ سال است که به صیادی مشغول هستم و چندین سال است که مشکلات را مطرح می‌کنیم، اما هیچ کاری انجام نمی‌دهند و تمام این مسائل به خاطر سوء‌مدیریت‌هاست. جوان ۳۸ ساله خوزستانی که چند سال است در بازار ماهی فروشان بوشهر کار می‌کند، هم با اشاره به مشکلات متعدد بازار ادامه می‌دهد: بازار فروش ماهی نسبت به سال‌های گذشته خیلی ضعیف شده است. در گذشته وضع بهتر بود، اما این روزها بازار خیلی راکد و خرید هم بسیار کم‌تر شده است. یکی از توزیع‌کنندگان که در بازار حاضر بود، گفت: در گذشته ما ماهی‌های کوچک «بیا» یا «مِید» را کیلویی چهار هزار تومان می‌خریدیم، اما الان قیمت‌ها را ببینید. ماهی با ترس خرید و فروش می‌شود. حتی برای خانه خودمان با ترس ماهی می‌بریم، چون خرج هر یک وعده غذای ماهی ۲۰۰ هزار تومان می‌شود. وقتی می‌پرسم پیشنهاد شما برای رفع گرانی چیست، جواب می‌دهد: این مسائل باید زودتر از این‌ها پیگیری می‌شد، البته نظارت هم وجود دارد و مسئولان مشکلات را می‌دانند، اما ترتیب اثر نمی‌دهند. این توزیع‌کننده با اشاره به سایر مشکلات و وضعیت بهداشت بازار ماهی گفت: به نظر شما شهرداری نباید کف بازار را اصلاح کند یا حداقل یک لکه‌گیری کند؟ اما این کار انجام نمی‌شود. یک روز آب هست و یک روز نیست و مسئول بهداشت هم می‌آید و ایراد می‌گیرد. مسئولان باید به فکر باشند، ولی پیگیری لازم انجام نمی‌شود.

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه تاریخ انتشار ------، کد خبر: 64146، www.sabzineh.org


اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین