محمد جلالی، عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده مهندسی فناوریهای نوین دانشگاه شهید بهشتی درباره عدم استقبال از پایان نامههای تحصیلات تکمیلی از سوی بخش صنعت، گفت: گاهی اوقات مسائلی را خلق میکنیم که واقعیت ندارند و بعد آنها را حل میکنیم. سوالاتی که در قالب پژوهشهای تحصیلات تکمیلی قرار است به آنها از دل جامعه و صنعت پرداخته شود. به عبارتی پژوهشهایی که در دانشگاه انجام میشود باید حتما متقاضی بیرون از دانشگاه داشته باشد و هیچ پایان نامهای بدون متقاضی نباید انجام شود.
رئیس دانشکده مهندسی فناوریهای نوین دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: در برخی از موارد شاید با یک نوع گرفتار شدن در فضای غالب مواجه شدیم و در یک بازه زمانی خیلی بیش از اندازه به رشد و سرعت رشد مقالات علمی پرداختیم.
او افزود: علاوه بر نبودن تقاضا در جامعه برای پایان نامهها و تحقیقات علمی، بسیاری معتقدند علت این موضوع نبودن علاقه و انگیزه از سوی دانشجو، استاد و استاد بالا دستی است که فرصت جهش را از پایان نامهها گرفته است.
جلالی تاکید کرد: در دانشجو این احساس ایجاد نشده که پایان نامه کارشناسی ارشد یعنی آینده زندگی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی او. اگر دانشجو به این موضوع پی ببرد که پایان نامه کارشناسی ارشد تعیین کننده زمینه پژوهشی و اشتغالش خواهد بود قطعا به دنبال موضوعهایی خواهد رفت که بتواند ادامه آن را چه برای اشتغال و چه برای ادامه تحصیل موثر بداند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: البته استاد راهنما و هیئت علمیها هم در این زمینه نقش دارند. آنها هم به دنبال موضوعاتی نبوده اند که مشکل گشای جامعه و صنعت و دستگیر دانش آموخته در مراحل بعدی زندگی باشد.
پایان نامه باید به پیشرفت جامعه و صنعت کمک کندجلالی افزود: در نهایت اسناد بالادستی است که به صورت نامحسوس به استاد راهنما و عضو هیئت علمی گفته به دنبال تولید مقالات در سطح مقالات ISI و رنکینگ بین المللی باشند. بسیاری از موضوعات فعلی جامعه ما موضوعاتی نیست که در مجلات بین المللی چاپ شوند و این خود به خود افراد و پژوهشهای اعضای هیئت علمی را به سوی مطالعاتی که بتوانند از آنها مقاله بین المللی استخراج کنند سوق میدهد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: این مقالات باری از دوش مشکلات فعلی منطقهای و محلی ما برنمی دارد و تاکنون نیز برنداشته است. علی رغم رشد افتخار آمیز تولید مقالات در عرصه بین المللی تبدیل این برون دادها به ثروت و حل معضلات موفقیت آمیز نبوده است.
او بیان کرد: وقتی موضوع فقط برای کسب امتیاز ویژه استاد، دانشجو و افزایش رنک دانشگاه و کشور باشد، اما دردی از مشکلات جامعه دوا نکند در راستای منافع جامعه و صنعت نیست و فرد صرفا در راستای منافع خودش و سازمان تابعه اش گام برداشته است. پایان نامهها باید یک مشتری بیرونی داشته باشند حتی اگر متقاضی فعلا وجود ندارد این پایان نامه ترغیب و احساس نیاز را در جامعه و صنعت ایجاد میکند که این موضوع مورد ملاحظه باشد؛ موضوع پایان نامه باید به پیشرفت جامعه و صنعت کمک کند.
چه کنیم که پایان نامهها در مسیر کاربردی شدن پیش بروند؟فرشاد مفاخر، استادیار دانشگاه آزاد اظهار کرد: کاربردی شدن پایان نامهها یعنی اینکه ما اول ببینیم این پایان نامه به چه دردی میخورد و بعد آن را انجام دهیم. در صورتی که یک محقق خودش اشتیاق و انگیزه داشته باشد در پایان نامه به نتیجه میرسد، اما اینکه صد در صد کار پایان نامه را روی کاربردی بودن بگذاریم، درست نیست. در دنیا هیچکس این کار را انجام نمیدهد و صرفا روی کاربردی شدن تحقیقات، تمرکز نمیکنند.
مفاخر گفت: اگر استادی نتواند پایان نامهها را در مسیر کاربردی هدایت کند؛ دانشجویان هم وقت نمیگذارند.
او تاکید کرد: در کشورهای پیشرفته پولی را در اختیار استاد برای پژوهش قرار میدهند و استاد هزینههایی به دانشجویان جهت انجام تحقیق و پژوهش پرداخت میکند. اگر این مسیر دنبال شود طبیعتا نتیجه بهتری در مسیر کاربردی شدن پایان نامهها خواهیم داشت.
مفاخر گفت: دروس جدا از پایان نامه نباید باشد و در عرض دو سال آموزش پایان نامه را بررسی کند و وقتی به پایان نامه رسید دانشجو بتواند جمع بندی خوبی از نظرات خود ارائه دهد. دانشجو در دوره دکتری باید بتواند دکترین خودش را ارائه دهد و چیزی بر آن اضافه کند، اما اگر موضوعی باشد که ندیده یا نشنیده باشد پیشینه تحقیق ضعیف است و خود دانشجو هم که نتواند با این موضوع خودش را وفق دهد نمیتواند کار خود را تمام کند.
او تصریح کرد: تاکیدی که روی مقالات علمی- پژوهشی شده مناسب نیست و صدمه بزرگی به آموزش عالی میزند، چون فقط تولید است. همانطور که پایان نامه کپی میشود مقالهها هم کپی میشود؛ بنابراین باید روی کیفیت تاکید کنیم.

اما این موضوع تمام ماجرا نیست و در این بین پایان نامههای ارائه شدهای وجود دارد که از لحاظ علمی به شدت غنی هستند تا جایی که برخی از آنها در مجلات خارجی به چاپ میرسند.
با این تفاسیر اساتید و مسئولان دانشگاهی باید تمرکز خود را روی افزایش سطح علمی دانشجویان با استفاده از روشهای دیگری مانند روشهای عملی که باعث کاربردی شدن دانش دانشجویان در مقاطع دیگر و همچنین بازار کار خواهد شد بگذارند، همچنین با حذف یا جایگزین کردن پژوهشی دیگر به جای پایان نامه، از بار فشار روانی ناشی از ارائه و رد کردن این مرحله آموزشی توسط دانشجو بکاهند.
کاربردی کردن علوم در دانشگاهها نکته قابل توجهی است که سال هاست نادیده گرفته میشود و مسئولان به جای آن با ارائه مسائلی از قبیل ارائه مقاله و پژوهش، باعث ایجاد رقابت گاه ناسالم در بین دانشجویان میشوند.
پیشنهاد دیگر، کاربردی کردن پایان نامهها توسط دانشجوی ارائه دهنده، در حوزههای علمی و عملی است که علاوه بر ایجاد انگیزه و نشاط، مانع انجام کارهایی مانند تقلب یا خرید پایان نامه میشود.
با این وجود با معضلات زیادی در جامعه رو به رو هستیم و با توجه به اینکه بخش صنعت و جامعه تاثیر زیادی در کاربردی کردن پایان نامههای دانشگاهی دارند؛ بنابراین موضوع پایان نامهها باید کاربردی انتخاب شود و یا از نظر علمی مورد استناد قرار گیرند؛ تا از کارایی آنها بتوان استفاده کرد.
تنها توجه به کاربردی بودن پایان نامهها مهم نیست و باید به علاقه دانشجو و مسائل علمی نیز توجه لازم را داشت تا به یکباره با مشکل عقب افتادگی علمی دست به گریبان نشویم. با توجه به اینکه دانشجو نماها با پرداخت پول به خرید علم دست میزنند نباید غافل شد که تا کاربردی بودن پایان نامهها راهی دراز در پیش داریم.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۹۹، کد خبر: ۷۶۶۵۳۵۰، www.yjc.ir.