پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۸۸۶۳۹
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۴
انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی و شفافیت عملکرد آن‌ها به از بین بردن بستر برخی سوءاستفاده‌های احتمالی منجر می‌شود و برای افزایش اعتماد عمومی ضرورت دارد. به عقیده‌ی کارشناسان، انتشار صورت‌های مالی، تمامی شرکت‌های دولتی اهمیت دارد و باید در سریع‌ترین زمان ممکن این کار صورت بگیرد. جنس بودجه‌ی شرکت‌های دولتی با بودجه دستگاه‌ها متفاوت است، زیرا در واقع با دخل‌وخرج یک سری مغازه بزرگ دولتی روبه رو هستیم که با پرداخت مالیات و بخشی از سود خود به دولت به اداره‌ی کشور کمک می‌کنند.

شعار سال: مدیرکل دفتر امور شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی دارایی: در سال گذشته مجموعاً ۶۰۳ مورد صورت مالی شرکت‌های دولتی منتشر شد. وعده داده بودیم که صورت مالی ۱۰۰۰ شرکت دولتی را منتشر کنیم. تاکنون این تعداد شرکت تحت کنترل دولت به صورت منسجم شناسایی نشده بود. این اتفاق برای اولین بار در کشور افتاد.

ارتقا شفافیت با تداوم انتشار صورت‌های مالی ۱۱۲۰ شرکت دولتی

آخرین دوره از انتشار صورت‌های مالی سال ۱۴۰۰ شرکت‌های دولتی نیز انجام شد و ۵۲۱ مورد دیگر نیز منتشر شد و در کل ۱۱۲۴ صورت مالی در معرض دید عموم قرار گرفت. بنابراین، ۱۲۴ مورد بیشتر از آماری که وعده داده بودیم به انتشار صورت‌های مالی پرداختیم.

در همین رابطه وزیر اقتصاد نیز در صفحه توییتر خود نوشت: وعده کرده بودیم تا فروردین ۱۴۰۲ صورت‌های مالی هزار شرکت دولتی را در کدال با شفافیت کامل منتشر کنیم. امروز این عدد به هزار و ۱۲۰ شرکت رسید که در آغاز دولت سیزدهم تقریبا برابر صفر بود. نظارت ۸۵ میلیونی دوای درد مدیریت ناکارآمد است.

انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی و شفافیت عملکرد آن‌ها به از بین بردن بستر برخی سوءاستفاده‌های احتمالی منجر می‌شود و برای افزایش اعتماد عمومی ضرورت دارد. به عقیده‌ی کارشناسان، انتشار صورت‌های مالی، تمامی شرکت‌های دولتی اهمیت دارد و باید در سریع‌ترین زمان ممکن این کار صورت بگیرد. جنس بودجه‌ی شرکت‌های دولتی با بودجه دستگاه‌ها متفاوت است، زیرا در واقع با دخل‌وخرج یک سری مغازه بزرگ دولتی روبه رو هستیم که با پرداخت مالیات و بخشی از سود خود به دولت به اداره‌ی کشور کمک می‌کنند.

بعضی از این شرکت‌ها زیان ده هستند و از دولت کمک‌زیان می‌گیرند. در نتیجه، بودجه شرکت‌های دولتی قابل جمع بستن با بودجه دستگاه‌های دولتی نیست؛ اما صرف این تفاوت‌ها نمی‌تواند دلیلی بر عدم شفافیت عملکرد شرکت‌های دولتی باشد، زیرا دولت بیش از ۵۰ درصد مالکیت آن‌ها را بر عهده دارد و مردم در این شرکت‌ها ذینفع هستند.

هرچند شرکت‌های دولتی بیش از نیمی از بودجه‌ی کشور را به خود اختصاص می‌دهند، نحوه‌ی عملکرد آن‌ها از دید عموم پنهان است و بودجه‌ی آن‌ها مورد بررسی دقیق قرار نمی‌گیرد.

طی سال گذشته، اقداماتی در راستای شفاف سازی تاریک خانه‌ی مربوط به عملکرد شرکت‌های دولتی انجام شد و انتشار صورت‌های مالی این شرکت‌ها در دستور کار قرار گرفت. محمد عنبری، مدیرکل دفتر امور شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی دارایی در این خصوص توضیحاتی داده که در ادامه می‌خوانید.

عنبری با اشاره به این که در سال گذشته دو نوبت صورت‌های مالی سال ۱۴۰۰ شرکت‌های دولتی منتشر شد، تصریح کرد: مدیرکل دفتر امور شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی دارایی گفت: سال گذشته، مجموعاً ۶۰۳ مورد صورت مالی شرکت‌های دولتی منتشر شد. وعده داده بودیم که صورت مالی ۱۰۰۰ شرکت دولتی را منتشر کنیم. تا کنون این تعداد شرکت تحت کنترل دولت منسجم شناسایی نشده بود و این اتفاق برای نخستین بار در کشور افتاد. آخرین دوره از انتشار صورت‌های مالی سال ۱۴۰۰ شرکت‌های دولتی نیز انجام و ۵۲۱ مورد دیگر نیز منتشر شد و در کل ۱۱۲۴ صورت مالی در معرض دید عموم قرار گرفت.

بنابراین، ۱۲۴ مورد بیشتر از آماری که وعده داده بودیم به انتشار صورت‌های مالی پرداختیم. از ۵۲۱ صورت مالی که امروز منتشر شده، ۱۸۷ مورد مربوط به نهاد‌ها و موسسات عمومی غیردولتی است، ۴۲ مورد از آن‌ها زیر مجموعه‌ی تأمین اجتماعی به شمار می‌رود، ۴۴ مورد زیر مجموعه‌ی صندوق بازنشستگی کشوری است، ۲۷ مورد زیر نظر بنیاد شهید و ۷۴ مورد نیز زیر نظر صندوق بازنشستگی صنعت نفت است. ۲۳۲ مورد از این ۵۲۱ صورت مالی مربوط به شرکت‌های زیر مجموعه‌ی بانک‌های دولتی است و ۱۴ مورد زیر نظر سازمان‌های مناطق آزاد است. ۵۹ مورد زیر مجموعه‌ی شرکت‌های دولتی هستند.

وی در ادامه گفت: صورت‌های مالی که امروز منتشر شده اند، اعم از صورت‌های مالی میان دوره‌ای حسابرسی شده و نشده هستند. ۳۰ مورد از آن‌ها جزو صورت‌های مالی میان دوره‌ای و زیرمجموعه‌ی نهاد‌ها و موسسات عمومی غیردولتی به شمار می‌روند. ۱۱۲۴ مورد صورت مالی از سال ۱۴۰۰ تا کنون منتشر شده است که نسبت به قبل رکوردی در این زمینه محسوب می‌شود. ما نزدیک به چهار برابر سال گذشته این آمار را محقق کرده ایم و دایره‌ی شمول و شناسایی این شرکت‌ها را برای سال جاری توسعه خواهیم داد. نمی‌دانیم این تعداد تا کجا پیش خواهد رفت، اما هر چقدر که در دایره‌ی شمول قانونی باشد، مصر هستیم که محقق شود.

مدیرکل دفتر امور شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی دارایی خاطرنشان کرد: صورت‌های مالی به انتشار اطلاعات مالی شرکت‌ها می‌پردازد و مواردی از قبیل انواع اطلاعات پرداخت‌ها و دریافت ها، قراردادها، اسناد مالی، تمامی معاهدات و دعوا‌های حقوقی و کل قرارداد‌های بین المللی، وام‌ها و فاینانس‌های داخلی و خارجی را شامل می‌شود. صورت‌های مالی در واقع شامل نهانی‌ترین و اصلی‌ترین اطلاعات یک شرکت است که مربوط به حساب کتاب شرکت هاست؛ بنابراین، انتشار صورت‌های مالی باعث می‌شود که چیز پنهانی در حوزه‌ی شرکت‌های دولتی به لحاظ مالی نداشته باشیم و تاریک خانه‌ای که در گذشته وجود داشت، از بین برود و شاهد شفافیت بالایی در این زمینه باشیم.

عنبری ادامه داد: اینکه تا چه اندازه از صورت‌های مالی در عمل برای تجزیه و تحلیل‌ها استفاده شود به همراهی رسانه ها، دانشجویان، اساتید دانشگاه ها، پژوهشگاه‌ها و پژوهشگران بستگی دارد. قدم اول انتشار این اطلاعات بوده که ما برداشته ایم، در مراحل بعدی همراهی کارشناسان و پژوهشگران و رسانه‌ها مورد نیاز است.

مزایای انتشار صورت‌های مالی شرکت‌ها

از مزیت‌های انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی غیربورسی؛ افزایش شفافیت مالی دولت از طریق اطلاع و دسترسی عمومی به تمامی زوایای آثار مالی فعالیت‌های شرکت‌های دولتی است که موجب افزایش شفافیت و آگاهی عموم جامعه از خدمات شرکت‌های دولتی و قیمت تمام‌شده آن خدمات خواهد شد.

همچنین در خصوص اینکه خدمات شرکت‌های دولتی با چه قیمتی به دست مردم می‌رسد نیز، با انتشار صورت‌های مالی، شفافیت صورت می‌گیرد.

سود و زیان شرکت‌های دولتی نیز از طریق انتشار این صورت‌های مالی مشخص خواهد شد. آگاهی و شفافیت در خصوص تعداد نیروی انسانی شرکت‌های دولتی و همچنین حقوق پرداخت شده در این شرکت‌ها نیز از طریق انتشار صورت‌های مالی مشخص خواهد شد و دیگر ثمره این اتفاق، مشخص شدن سود و زیان هر یک از این شرکت‌های دولتی است.

انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی غیربورسی، موجب تقویت فضای پرسشگری عمومی و افزایش مطالبات مردمی نسبت به پاسخگویی مدیران خواهد شد و زمینه را برای ورود پژوهشگران و صاحب‌نظران حوزه‌های اقتصادی برای بررسی عملکرد هر یک از این شرکت‌های دولتی را فراهم خواهد کرد.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت شفافیت برای ایران، تاریخ انتشار:۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲، کدخبر: ۶۸۵۷، tp4.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین