شعار سال:سفر اروپائی دولت و تنظیم قراردادهای اقتصادی با شرکت های مختلف، نگاه های متفاوت صاحبنظران اقتصادی را برانگیخت.
در این میان موضوعی که دولت به صنعت در اختیار خود توجه ویژه ای داشت،صنعت خودروسازی بود. امضای قرارداد با شرکت پژو فصل جدیدی از خودروسازی کشور را طراحی خواهد کرد. صرف نظر از آورده ی پژو به مردم ایران و عهدشکنی های این شرکت در گذشته، نتیجه ای که عاید خواهد بود اینست که خودروسازی با هر کم و کیفی به گِل نخواهد نشست.
اما مسئله ای که در نگاه مردم ایران مهم است آورده ی فنی و اقتصادی قراردادهاست. اگر این قراردادها صرفا به صادرات ارز و ریال بیانجامد قطعا نتیجه ی سهمگین تری بدنبال خواهد داشت.
*قرارداد پژو در صورت رعایت مولفه های طرح شده، یک فرصت است
علی علیلوعضو کمیسیون تحقیق و تفحص خودروسازی مجلس شورای اسلامی در تحلیل فرصت یا تهدید بودن امضای قرارداد با شرکت پژو به خبرنگارزیتونگفت: هر تهدیدی در اثر حسن مدیریت به فرصت تبدیل شده و هر فرصتی در اثر سومدیریت به تهدید تبدیل خواهد شد.
وی افزود: با مولفه هایی که آقای رئیس جمهور اشاره کردند، این قرار داد یک فرصت است. مولفه های قرار داد می گوید: یک ریال از طرف ایران صرف سرمایه گذاری نمی شود، واردات تکنولوژی صورت می گیرد، مدل های جدید در انتظار است، طرف قرارداد، بازار را فراهم می کند و به عبارتی 30 درصد از تولیدات به بازارهای منطقه ای صادر می شود.
*سوءمدیریت، سرنوشت قرارداد پژو را به تهدید تبدیل خواهد کرد
نماینده ی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: اگر یک مولفه ی دیگر مبنی بر بکارگیری نیروهای نخبه ی ایرانی اضافه شود قطعا یک فرصت است. اما از طرفی سومدیریت این فرصت را به تهدید تبدیل خواهد کرد. برای مثال قرارداد ال 90 قرارداد خوبی بود و 80درصد به نفع ایران تمام می شد اما به دلیل سوءمدیریت و نبود نظارت، به تهدید تبدیل و 10 یا 12میلیون تومان بالاتر از قیمت تعیین شده تمام شد.
*نگاه ذلیلانه ی برخی مدیران اقتصادی، کشور را با تهدید مواجه می کند
علیلو خاطرنشان کرد: برخی مدیران فکر می کنند که طرف اروپائی به ایران لطف می کند درحالی که این نگاه، نگاه ذلیلانه و تحقیرانه است و کشور را با تهدید مواجه می کند. یکی از وزرای خارجه ی اروپا در جریان سفر به ایران گفته بود که ما بیشترین ضرر را از تحریم های ایران دریافت کردیم.لذا بازار ایران برای اروپا، امتیاز بزرگی است.
*رویکرد رقابتی و نگاه به بازارهای منطقه ای راه حل مشکل انباشت خودرو
وی در خصوص انباشت خودرو در اثر تولیدات بیشتر تصریح کرد: اکثر خودروهای موجود آلاینده است و باید استاندارد EUORO4 رعایت شود. در این راستا باید استراتژی اقتصاد مقاومتی را مبنی بر درون زا و برون نگری را اتخاذ کنیم. دولت باید بازارهای منطقه ای را هدف قرار داده و تولیدات داخلی را صادر کنند. برای مثال 10 درصد از تولیدات انبوه شرکت تویوتا در ژاپن مصرف نمی شود و به کشورهای دیگر صادر می گردد. لذا نگاه رقابتی در دنیا مشکل انباشت خودرو را حل خواهد کرد. اما صرفا برای بازار داخلی فکر کنیم مشکلات عمده ی ترافیک و آلایندگی به تهدید فراتر تبدیل خواهد شد.
با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از وبسایت خبری تحلیلی زیتون، تاریخ انتشار: 14 بهمن 1394، کد مطلب: 13157:www. zeytunnews.com