روزنامه میانه روی لوموند چاپ عصر پاریس، یکی از مقاله های خود را به موضوع اِعمال نفوذ روسیه در سازمان کشورهای تولید کنندۀ نفت (اوپک) اختصاص داده و نوشته است که مسکو اختیار امور را در اوپک به دست گرفته است.بنا به نوشتۀ لوموند، اینکه پیش از آغاز صد و هفتاد و ششمین نشست اوپک در شهر وین پایتخت اتریش، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز جمعه ٢٨ ژوئن در حاشیۀ اجلاس کشورهای گروه بیست در اوزاکای ژاپن، اعلام کرد که توافق کاهش تولید نفت تمدید خواهد شد، نشان دهندۀ تسلط روسیه برای در اختیار گرفتن امور در اوپک است.لوموند می نویسد که ولادیمیر پوتین همکاری کشورهای عضو اوپک و سایر تولید کنندگان نفت غیر اوپک را برای حفظ ثبات بازار، ضروری دانسته است. سازمان اوپک و کشورهای تولیدکنندۀ نفت که عضو این سازمان نیستند، یک منشور همکاری دائمی امضا کردند.
بدین ترتیب، مجموع کشورهای تولیدکننده که به «اوپک+» معروف شده، عملاً جای سازمان اوپک را میگیرد. در این میان، ایران از این همکاری دائمی راضی نیست. در مقابل، روسیه خود را به عنوان رهبر کشورهای تولیدکنندۀ نفت تحمیل کرده است از سوی دیگر روز سهشنبه ٢ ژوئیه/١١ تیر، ١۴ کشور عضو اوپک و ١٠ کشور غیرعضو به اتفاق آراء، منشوری را امضا کردند که به عقیدۀ نمایندۀ عربستان سعودی "یک سند تاریخی" است. بیژن زنگنه نیز به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران به این منشور رأی داد.هدف این منشور، تثبیت همکاری میان اوپک و کشورهای تولیدکنندۀ نفت همچون روسیه است که عضو این سازمان نیستند. بر اساس این همکاریها که از اواخر سال ٢٠١۶ به دلیل کاهش قیمت نفت شکل گرفت، کشورهایی مثل روسیه، مکزیک و قزاقستان با کشورهای عضو اوپک توافق کردند که میزان تولید خود را محدود نگاه دارند.
مجموع این کشورهای تولیدکنندۀ نفت که به اصطلاح «اوپک+» (اوپک پلاس) خوانده میشود، حدود نصف نفت جهان را تولید میکنند.همچنین در نشست اخیر وین، همۀ کشورها توافق قبلی را برای ٩ ماه دیگر تمدید کردند. بر اساس این توافق، مجموع تولید همۀ کشورها نسبت به میزان تولید اکتبر ٢٠١٨، به مقدار ١٫٢ میلیون بشکه در روز کاهش مییابد.اما ایران از این کاهش معاف است. بیژن زنگنه وزیر نفت به خبرگزاری ایرنا گفت: «خواستههای ایران در اجلاس اوپک محقق شد.
ایران همانند نشست گذشتۀ اوپک از توافق کاهش تولید نفت معاف میماند».همکاری اوپک و کشورهای خارج از آن و امضای «منشور» اخیر، در عمل اتحاد این کشورها را علیه آمریکا محکمتر میکند. در حال حاضر، ایالات متحد آمریکا نخستین تولیدکنندۀ نفت جهان است، در حالی که اوپک کمتر از ٣٠ درصد نفت دنیا را تولید میکند. بنابراین از نظر خالد الفالح وزیر نفت سعودی، ، همکاری روسیه با اوپک، امری بسیار مثبت است. در عمل، «اوپک+» به تدریج جای اوپک قدیمی را میگیرد.اما ایران از این وضعیت چندان راضی نیست. قبلاً بیژن زنگنه همکاری عربستان و روسیه را نوعی یکجانبهگری دانسته بود. با اینحال، منشور جدید توسط ایران نیز تصویب شد.اما بیژن زنگنه اطمینان داد که «تصمیمهای این مجموعه الزامآور نیست و تعهدی برای کشورها ایجاد نمیکند».
کارشناسان نفت باوردارند ادامه این وضعیت می تواند منجر به خروج آرام و ابدی ایران از بازار جهانی نفت شود و این برای ایران یک زنگ خطر است.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از سایت خبری تحلیلی ساعت24 ، تاریخ انتشار: 12 تیر 1398 ، کدخبر: 449978 ، www.saat24.news