
شعارسال: حسینی قبل از آنکه بهطور ویژه درخصوص وضعیت تجارت خارجی ایران با عراق صحبت کند، ابتدا بهصورت خیلی مختصر به این سوال که دلیل افت بسیار شدید صادرات ایران به کشورهای ترکیه و چین چیست، پاسخ داد و گفت: «درخصوص کاهش صادرات به ترکیه، از اسفندماه مرزهای زمینی مربوط به کامیونها بسته بوده و درحالحاضر هم مشکلات زیادی در این زمینه وجود دارد. اما در این مدت مسیر ریلی ایران-ترکیه باز بوده است. درخصوص چین نیز با توجه به اینکه صادرات و واردات کالایی طی این مدت ادامه داشته، بهنظر میرسد صادرات کالایی ما به چین، کاهش چشمگیری نداشته، بلکه عمده کاهش صادرات ایران به این کشور درنتیجه کاهش صادرات نفت بوده است.»
فقط مسیر اقلیم باز است دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق افزود: «اما درمورد عراق هم از چندین هفته پیش مشکلاتی برای صادرات پیش آمده و بهجز سه مسیر اقلیم، مابقی مرزهای دوطرفه بسته بودهاند. البته در همین مرزهای اقلیم هم روزانه فقط 700 تا 800 کامیون اجازه تردد پیدا میکنند و فعلا ظرفیت بیشتری وجود ندارد. قطعا صادرات کاهش پیدا کرده است، اما با توجه به اینکه در سالهای گذشته نیز در دو هفته اول سال جدید فعالیت تجاری ما خیلی زیاد نبوده، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته شاید میزان تغییرات چندان محسوس نباشد.»
صادرات به عراق کاهش 20 تا 25درصدی داشته است وی درباره پیشبینیاش از میزان کاهش صادرات به عراق گفت: «طی این مدت پیشبینی بنده از صادرات به عراق، کاهش 20 تا 25درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است. البته گفته میشود بهزودی مزرها باز خواهد شد که اگر این اتفاق بیفتد، با توجه به کمبود شدید کالاها در عراق و افزایش قیمتها در این کشور بهواسطه کمبود کالا، بهنظر میرسد با بازشدن مرزها، حجم عظیمی از کالاها وارد این کشور خواهد شد. همچنین با توجه به نزدیکشدن به ماه مبارک رمضان، عراقیها برای خرید عمده کالاهای مصرفی اقداماتی را انجام دادهاند که اگر مرزها باز شود، تصورم این است که مقدار بسیار قابل توجهی صادرات کالا به عراق خواهیم داشت.»
ما پروتکلها را رعایت میکنیم حسینی در خصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی برای صادرات در شرایط کرونایی گفت: «درحالحاضر در اقیلم، همه پروتکلها را رعایت میکنیم و علاوهبر ضدعفونی و گندزدایی کامیونها در داخل ایران، در آنجا هم کامیونهای کشورمان در ورودی مرز کالاها را تحویل عراقیها میدهند و یکبار دیگر هم فرایند گندزدایی و ضدعفونی توسط عراقیها تکرار میشود. باید تاکید کنم که با ضدعفونیای که ما انجام میدهیم و با مسیری که از ایران تا مقاصد تجاری طی میشود، بعید است آثاری از ویروس باقی بماند. از این منظر همه قبول دارند که کالا نمیتواند منشأ انتقال ویروس باشد. متاسفانه برخی ترسها در تجارت و بهویژه صادرات کالاهای مصرفی بهجهت عدم توافق و عدم تهیه پروتکلهای بهداشتی دوطرفه است.»
نیازمند دیپلماسی بهداشتی هستیم وی درخصوص آخرین اقدامات در تجارت دوجانبه با عراق افزود: «تلاش میکنیم بندر ابوفلوس بصره باز شود، اگر این بندر باز شود، میتوانیم بخش قابل توجهی از کالاهای کشور را از طریق آبادان و خرمشهر به عراق ارسال کنیم. البته بهجز مرزهای زمینی، بازشدن این بندر میتواند فعالیت انتقال کالا از طریق دریا را نیز امکانپذیر سازد. برخلاف بندر ابوفلوس که امیدهایی برای بازشدن آن داریم، اما مسئولان بندر امالقصر چندان تمایلی برای بازشدن مرزها ندارند.درخصوص تجارت با عراق درحالحاضر وزارت بازرگانی این کشور تصمیمگیر نهایی نیست و مکاتباتی که با آنها داشتیم، میگویند طبق دستورات وزارت بهداشت عمل میکنیم و هیچ اقدامی بدون هماهنگی با این وزارتخانه برای بازشدن مرزها امکانپذیر نیست.»
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: «بههرحال اگر دولت میخواهد فکری کند برای بازگشت تجارت خارجی به شرایط نسبتا عادی، درخصوص عراق و البته شاید درمورد سایر کشورها، ضروری است دیپلماسی بهداشتی را به کمک تجارت خارجی فرا بخواند. درحالحاضر بدون دیپلماسی بهداشتی، دیپلماسی تجاری صرف، فایدهای ندارد. همه میدانیم درشرایط فعلی، مسئولان وزارت بهداشت با مشکلات عدیده ناشی از شیوع ویروس کرونا درگیر هستند و زحمات زیادی در این خصوص متحمل شدهاند. از این منظر انتظار هم این نیست که وزارت بهداشت مامور رسیدگی به تجارت خارجی باشد؛ اما از سوی دیگر تجارت خارجی نیز موضوع بیاهمیتی نیست که بتوان نسبت به توقف آن چشمپوشی کرد. بههرحال دولت باید یک برنامهریزی جامع در این زمینه داشته باشد و با همراهی وزارت بهداشت تفاهمنامهها و پروتکلهایی با شرکای تجاری ما انجام دهد. اطلاعرسانی رعایت پروتکلها و اقدامات بهداشتی از خطتولید تا مرحله انتقال به مرز میتواند طرف خارجی را متقاعد به از سرگیری تجارت کند.»
حسینی در پایان افزود: «تا زمانی که دولت اقدامات اطمینانبخش جدی نکند، نگرانی طرفهای خارجی همچنان ادامه خواهد داشت و نمیتوان به بازگشت صادرات به شرایط نسبتا عادی امیدوار بود. درخصوص عراق تحرک وزارت خارجه نسبتا بد نیست و کنسولگریها تلاشهایی را در این زمینه انجام میدهند اما بههرحال بدوندپیلماسی بهداشتی، موفقیت کار ما محدودخواهد بود.»
شعارسال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه فرهیختگان ،تاریخ انتشار: 30 فروردین 1399،کدخبر:3016 ،www.farhikhtegandaily.com