شعار سال : بازار سرمایه کشور دیروز هم برای پنجمین روز متوالی با فشار سنگین فروش مواجه شد و همزمان با بازگشایی شستا، شاخص کل بورس ۸۹ هزار واحد افت کرد. این افت از نظر مقداری بیشترین مقدار افت روزانه بورس در ۵۳ سال اخیر است و از نظر درصدی نیز با ثبت افت ۴.۷ درصدی، یکی از سنگینترین سقوطهای روزانه در تاریخ بورس رقم خورد. ریزش مداوم، عرضههای سنگین و تلاش سهامداران برای نقدکردن دارایی خود و ذخیره سود، منجر به رخنه ترس در دل سهامداران، به خصوص تازه واردها شده است. موضوعی که البته در بازار سرمایه بارها رخ داده است و در این گزارش با بازخوانی ریزش اردیبهشت ماه یادآور شده ایم که این ریزش نیز به منزله سقوط ادامه دار بازار نیست و بورس به روال معمول و رشد منطقی باز خواهد گشت.
عملکرد ضعیف حقوقیها و صندوقها
دیروز هم در دقایق ابتدایی، عرضه و تقاضا متعادل بود، اما به سرعت عرضهها تشدید شد و بازار دوباره در صف فروش غلتید. اگرچه حقوقیها در بسیاری از نمادهای شاخص ساز مثل ملی مس، هلدینگ خلیج فارس، شستا و ایران خودرو قدرت خرید نسبتا مناسبی نشان دادند و بعضا باعث بازشدن صفهای فروش برخی از این سهمها هم شدند، اما برخی دیگر از حقوقیها همانند تازه واردها رفتار کردند و بر حجم عرضهها افزودند. برخی رسانهها عرضه سنگین حقوقی در نماد مهم و شاخص ساز فولاد مبارکه در همان دقایق ابتدایی را عامل افزایش ترس بورس بازان و تشکیل صفهای فروش دانسته اند. در نماد شپنا نیز حقوقیها بیشتر از خرید، فروشنده بودند. گفتنی است عرضه حقوقیها از اواخر تیرآغاز شد که مدتها مانع از رشد بازار شد. عرضه سنگین حقوقیها برای پیشگیری از رشد حبابی بازار منطقی است، اما فروش برخی حقوقیها در روزهای منفی، موجبات اعتراض و انتقاد اهالی بازار را فراهم کرده است. در همین خصوص برخی نیز خواستار مداخله صندوق تثبیت بازار و کمک به متعادل شدن بازار شده اند.
بازخوانی ریزش اردیبهشت بورس
اگرچه این نوع ریزشهای بازار برای تازه واردها ممکن است عجیب و کم سابقه و دلهره آور باشد، اما این ریزشها منطبق با ماهیت بورس است. سهامداران تازه وارد به خاطر ضرر سنگین ۲۰-۳۰ درصدی طی یک ماه تلاش میکنند از ضرر خود بکاهند و قدیمی ترها هم ترجیح میدهند در این فضای سنگین، سود خود را ذخیره کنند؛ لذا حجم صفهای فروش در هر روند نزولی سنگین، بیشتر و بیشتر میشود تا جایی که نشانههای بازگشت ظاهر شود. اتفاقا وقتی بازار به صورت یکدست و هیجانی افت میکند، قیمت در برخی نمادهای بنیادین سریعتر به محدوده جذاب نزدیک و منجر به بازگشت بازار میشود. با این حال همه ترجیح میدهند از این بازار خارج و در زمان بازگشت دوباره وارد شوند. تب خرید مناسب در دقایق ابتدایی معاملات در سه روز اخیر نشان از آن دارد که بخشی از بازار انتظار بازگشت سریع را دارد. موضوعی که اگر با حمایت حقوقیها همراه شود میتواند بورس را متعادل کند. دقیقا همین اتفاق (ریزش سنگین) در اردیبهشت امسال هم رخ داد و طی سه هفته تا اوایل خرداد ادامه یافت. آن موقع نیز بسیاری از سهمهای بزرگ شاخص ساز روزهای متوالی صف فروش بودند. شاخص کل هم از یک میلیون و ۵۰ هزار واحد تا حدود ۹۰۰ هزار واحد سقوط کرد. شاخص حدود ۱۵ درصد افت کرد، اما برخی نمادهای بزرگ بیش از ۳۰ درصد سقوط کردند. اکنون نیز شاخص به همان میزان افت کرده است.
حمایتها از بورس در دولت و مجلس
ریزش بورس در حالی رخ داد که به مرور دولت و نمایندگان مجلس هم نگران شده اند و در حال ارسال سیگنالهای حمایتی هستند. دیروز رئیس جمهور اشارهای ضمنی به اختلافات وزارت اقتصاد و نفت که آغاز روند ریزشی فعلی بورس را رقم زد، کرد و گفت: کارشناسان بازار سرمایه نوسانات تصحیح کننده در بورس را امری عادی و طبیعی میدانند، اما در عین حال باید از ناهماهنگی در اظهارنظرها و اقدامات اجتناب شود. در همین حال ناصر موسوی لارگانی، عضو هیئت رئیسه و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: اتفاقاتی که در بازار بورس در حال رقم خوردن است، عادی نیست. دولت باید جواب منطقی برای این وضعیت داشته باشد. نمیشود سهامداران خرد را که عمدتا قشرهای عادی مردم هستند به بورس کشاند و تا ۳۰ درصد سرمایه آنان را پودر کرد. در مجلس و کمیسیون اقتصادی پیگیر موضوع خواهیم بود. همزمان دیروز مجلس نیز با ماده یک لایحه افزایش سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار یا فرابورس ایران از طریق صرف سهام با سلب حق تقدم با ۱۵۳ رأی موافق، ۳۱ رأی مخالف، ۱۲ رأی ممتنع موافقت کردند که طبق آن شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران یا فرابورس که مالکیت بیش از ۵۰ درصد آنها در اختیار دولت قرار دارد، موظف به عرضه سهام خود شدند.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه خراسان، تاریخ انتشار:۲۷مرداد ۱۳۹۹، کد خبر: khorasannews.com_۷۰۳۸۲۷