شعارسال: تقی صیفوری گفت: بر اساس بررسی ها و ارزیابی های انجام شده، بوشهر با معدل مصرف ۱۵۰۰ نخ سیگار در سال به ازای هر خانوار در رتبه نخست استعمال دخانیات قرار دارد.
وی ادامه داد: براساس مطالعات انجام شده، ارزش سالانه مصرف سیگار در کشور، به رقمی بالغ بر ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان در تخمین زده شد که با احتساب هزینه کرد ۳۰ هزار میلیارد تومانی برای درمان عوارض و بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات در کشور به اعداد و ارقام سرسام آوری دست می یابیم که نشان از حجم و عمق تهدیدات و مخاطرات ناشی از این مواد دخانی است.
این جامعه شناس عنوان کرد: در آخرین بررسی ها و مطالعات، یونان در رتبه اول مصرف سیگار در جهان قرار دارد و کشور ایران نیز در جایگاه ۶۷ جهان ایستاده است.
وی افزود: چندی پیش آماری غیر رسمی منتشر شد که از سوی هیچ مرجعی تایید و تکذیب نشد که بر مبنای آن،استان بوشهر با سرانه مصرف ۱ هزار و ۵۰۰ نخ سیگار در سال به ازای هر خانوار در رتبه نخست کشور(از حیث استعمال دخانیات)قرار دارد و به ترتیب آذربایجان غربی،گیلان،کرمان،قزوین در رتبه های بعدی این رده بندی قرار گرفتند.
وی افزود:برآوردهای غیر رسمی نشان می دهد استان خراسان جنوبی با استعمال ۳۰۰ نخ سیگار در سال به ازای هر خانوار،در رتبه آخر قرار دارد و به تعبیری کمترین میزان استعمال و مصرف دخانیات به این خطه از مرز و بوم معطوف می شود.
*واردات ۴۵ درصدی سیگار قاچاق به کشور
آنچنان که در رسانه ها منعکس شده،قریب به ۴۵ درصد از سیگار مصرفی کشور از مسیرها و کانال های قاچاق وارد می شود و به تعبیری از مجموع دخانیاتی که بصورت روزانه در ایران استعمال می شود،تنها ۵۵ درصد بصورت قانونی وارد و توزیع می شود و مابقی آن مشمول کالاها و محصولاتِ دخانیِ غیر قانونی می شود.
در این میان،برخی از کارشناسان معتقدند،یکی از موثر ترین راهکارهای مقابله با مصرف مواد خانی را باید در افزایش عوارض و مالیات جستجو کرد.
البته برخی از جامعه شناسان همچون ناهید مبتکر،معتقدند کنترل و مهار مصرف سیگار از طریق افزایش نرخ عوارض و مالیات حاصل نخواهد شد و توفیقات بیشتر در این حوزه، مستلزم تعریف و طراحی برنامه های فرهنگی،آموزشی هدفمند است.
وی عنوان کرد:البته بدون تردید افزایش قیمت در کاهش مصرف دخانیات بی تاثیر نخواهد بود،اما ضریب اثر گذاری این روش ها بسیار محدود و اندک است زیرا در حال حاضر با یک نگاه اجمالی و یا مطالعه میدانی به روشنی به این و اقعیت تلخ پی می بریم که بسیاری از استعمال کنندگان مواد دخانی،سیگار را جز لاینفک از سبد خرید روزانه و هفتگی خویش می پندارند و از پرداخت هزینه های آن نیز ابایی ندارند.
مبتکر در خاتمه یادآور شد:به واقع همسو با افزایش قیمت و اعمال قوانین سخت گیرانه،باید نسبت به غنی سازی اوقات فراغت جوانان و آگاهی بخشی مستمر با جدیت مضاعف و عمیق تر ورود کرد و در چنین شرایطی،مولفه های فوق همچون حلقه های به هم پیوسته،به کاهش مصرف دخانیات در کشور منتهی خواهد شد،امری که حصول آن دشوار اما غیر ممکن نخواهد بود.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت دیار مهر، تاریخ انتشار: 10آبان1395، کدخبر: 17403: www.deyaremehr.ir