برخلاف پراکنده گوییها و اظهار نظر بر اساس شنیدهها و روایتها، گفته بودیم که کشاورز خرده پای شمالی یا برنج فروش محلی نمیتواند مافیای برنج درجه یک ایرانی باشد. این اقشار یا ۷۰ درصد تولیدات خود را در چند ماه اول برداشت و تا قبل از شروع زمستان فروخته اند یا قیمتگذاری آنان، تابع جریانات هدایت شده در بازار است. افزایش قیمت برنج توسط آن چند برند داخلی هدایت میشود که حدود ۴۰ درصد برنج ممتاز را خریداری نموده یا پیش خرید کرده اند. ما خیلی واضح حرف زدیم و سر نخ داده ایم. در تائید همین ادعاها، رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل: بیان داشته است که مافیای برنج میخواهند قیمت برنج داخلی را تا پایان سال به کیلویی ۱۰۰ هزار تومان هدایت کنند.
شعار سال: رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل گفت: شنیدههای من حاکی از این است که مافیا برنج داخلی و صاحبان فروشگاههای زنجیرهای که برنج در حجم بالا خریداری و آن را دپو کردهاند میخواهند قیمت برنج داخلی را تا پایان سال به کیلویی ۱۰۰ هزار تومان هدایت کنند.
رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل گفت: از ۶ ماه پیش روند افزایش قیمت برنج داخلی آغاز شد و هر هفته قیمت این محصول روند صعودی به خود گرفت. پیشبینیها حاکی از این است که در هفتههای پایانی سال قیمت برنج داخلی به کیلویی ۱۰۰ هزار تومان برسد.
حسن تقیزاده با اشاره به ادامهدار بودن روند افزایش قیمت برنج داخلی، گفت: قیمت برنج طارم و هاشمی بودار شده در بنکداری به کیلویی ۷۸ تا ۸۰ هزار تومان رسیده است که این قیمت نسبت به هفته گذشته ۶ تا ۸ درصد افزایش داشته و همچنین قیمت برنج کشت دوم در بنکداری به کیلویی ۸۵ هزار تومان رسیده است.
وی با بیان اینکه برنامهای برای ثبات قیمت برنج داخلی وجود ندارد، گفت: شنیدههای من حاکی از این است که مافیا برنج داخلی و صاحبان فروشگاههای زنجیرهای که برنج در حجم بالا خریداری و آن را دپو کردهاند میخواهند قیمت برنج داخلی را تا پایان سال به کیلویی ۱۰۰ هزار تومان هدایت کنند.
این فعال اقتصادی با اشاره به بالا رفتن نرخ برنجهای پرمحصول فجر، تصریح کرد: قیمت فجر به کیلویی ۶۰ هزار رسیده است. همچنین برنج شیرودی کیلویی ۴۵ هزار تومان و ندا کیلویی ۴۲ هزار تومان در بنکداری خرید و فروش میشود.
رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل توزیع هوشمند برنج را راهکار مناسب برای ثبات قیمت برنج داخلی ندانست و افزود: توزیع هوشمند تا به امروز نتوانست بازار را تنظیم کند و به نظر من این طرح موفق نبوده است.
تقیزاده کمبود برنج و کاهش تولید این محصول در سال جاری را تایید کرد و افزود: در سالهای گذشته ما به کمبود تولید مواجه میشدیم، اما شاهد افزایش نرخ چندانی نبودیم چراکه کشاورزان و برنجفروشان آن را دپو نمیکردند. در هفته گذشته صاحبان فروشگاههای زنجیرهای همچنان برنج را از کشاورزان کیلویی ۷۵ خریداری میکردند این در حالی بود که قیمت برنج در بازار زیر ۷۰ هزار تومان بود آنها با نرخ بالا خریداری میکنند تا بتوانند گرانی در واحدهای خود را توجیه کنند.
وی عدم مدیریت در شبکه عرضه را به عنوان اصلیترین عامل گرانی برنج داخلی دانست و خاطر نشان کرد: مافیای برنج داخلی، این قدرت را دارند که قیمتها را مدیریت و نرخ را تعیین کند. دولت نیز در شرایط فعلی کاری نمیتواند برای مهار این مافیا انجام دهد. ۶ ماه دیگر برنج جدید به بازار عرضه خواهد و این مدت طولانی است و آنها میتوانند بازار را به آنجایی که میخواهند هدایت کنند. علاوه بر این برنج وارداتی نیز به وفور در بازار وجود دارد، اما باز نمیتوان نرخ برنج داخلی را مهار کرد.
به گفته این فعال اقتصادی، ۷۰ درصد دولت توان مهار و کنترل این افراد را ندارد و ۳۰ درصد آن نیز موافق این جریان است و همراه آنهاست.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی از مسئولان بر این باورند که رسانهها به گرانی قیمت برنج دامن زدهاند آیا این دیدگاه با واقعیت بازار همخوانی دارد؟ گفت: خیر، ۶ ماه است که ما شاهد گرانی قیمت برنج داخلی هستیم رسانهها میتوانند یک جو چند روزه ایجاد کنند مکانیزم عرضه و تقاضا قیمتها را تعیین میکند.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از فرارو، تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۴۰۰، کد خبر fararu.com/۵۳۴۱۲۸