شعارسال: بعد از شرکت رئیس جمهور در شورای عالی فضای مجازی و صحبتهای منتشر شده بعد از آن، برخی از رسانهها با سادگی تمام نوشتند:
«آقای رییسجمهور هم باید محکمتر روی مواضع و وعدههایی که در خصوص رفع فیلترینگ در زمان انتخابات داده بود، بایستد. مانع جدی این روزها، فروشندگان فیلترشکن هستند که به صورت مافیا فعالیت میکنند و سود سرشاری از فروش فیلترشکن به جیب میزنند و بزرگترین مانع رفع فیلتر در کشورند. باید بررسی کرد که فروشندگان فیلترشکن چه کسانی هستند و کدام آقازادهها پشت سرآنها جاخوش کردهاند و منافعشان تامین میشود که استفاده از فیلترشکنها را در کشور رواج دادهاند؟». موضوعی که نشان میدهد، کمتر اطلاعی از ماهیت فنی کار ندارند.
برای ورود به بحث، باید بررسی شود که فیلتر کردن چیست و فیلترشکن و vpn چگونه کار میکند. فیلتر کردن یا فیلترینگ یکی از پرکاربردترین عبارتهای این روزهاست که در گوشه و کنار فضای مجازی از آن زیاد میشنویم. اما فیلتر کردن یعنی چه؟ فیلتر کردن به معنای بستن سایت به روی کاربران تعیین شده است. به صورتی که این کاربران نتوانند به راحتی به برنامهها و سایتهای مورد نظر وارد شوند. البته فیلتر معنای دیگری نیز دارد و به معنای پاک کردن وسایل از هر نوع آلودگی است. به نوعی میتوان معنای لغوی فیلتر را صافی در نظر گرفت. تا اینجای کار نه تنها چیز بدی نیست، بلکه بسیار ضروری و مفید هم هست. خصوصا وقتی به دنبال حفظ ارزشها، نظامهای اعتقادی، تحفظ در مباحث سیاسی، ممانعت از آسیبها و مواردی همانند باشیم. در چنین شرایطی، فیلترینگ قاعدهمند، نوعی نظام پیشگیری قلمداد میشود.
اما وقتی از یکطرف با تشدید فیلترینگ مواجه هستیم و از طرف دیگر با فروش نسبتا آزاد و غیرقانونی فیلترشکن، جای سوالات مختلفی پیش میآید که پشت این داستان چیست؟ خاصیت vpn ارتباط دو طرفه است و شما اجازه دسترسی به هر چیزی که روی سیستم یا گوشی خود دارید را به صاحب این نرم افزارها و همین طور هکرها تقدیم میکنید. به کلیپ زیر توجه کنید (پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، پیشاپیش از انعکاس این ویدئو عذرخواهی نموده و مراتب پوزش عمومی خود را بیان میدارد. اما تشریح برخی از ترفندهای کف خیابانی، به راحتی میتواند مورد توجه عموم قرار گرفته و هدف کار که ممانعت از تشدید آسیبها است، حاصل و حادث شود).
به راحتی ملاحظه میشود که با دانلود برنامه یا ورود به لینک خاص، مجوز دسترسی آگاهانه یا غیر آگاهانه به برخی یا تمام دادههای دیوایس یا وسیله ارتباطی در اختیار، داده میشود. در حالت عادی، سازمانهای رگولاتوری تخصصی هر کشور، جلوی این دسترسیها را گرفته و جرم انگاری میکنند.
وقتی فردی از فیلترشکن یا vpn استفاده میکند. عملا اختیار دسترسی بی قید به صاحب فیلترشکن و یا برخی هکرهای سوار شده بر فیلترشکنها را میدهد. مسلما رئیس جمهور محترم توجه دارند که رواج این پدیده کمتر ارتباطی با فروش فیلترشکن نداشته و شاید فروش فیلترشکن برای خودگردانی مالی یک برنامه دیگر است.
سربسته عرض میشود که چنین شیوههایی در دنیا کاربرد خود را تا حد زیادی از دست داده، چرا که افراد مسئله دار یا دارای فعالیتهای حساس، مسلما آگاه به موضوع بوده و روشهای پیشگیرانه را اعمال میکنند. قربانیان این داستان عموم مردم بوده که دسترسی به دادههای انها ارزش چندانی نداشته و از کاربرد خاصی هم برخوردار نیست. خصوصا زمانی که ما فناوریهای پایش و لایه بندی اطلاعات را بشکل فوق حرفه اش، در اختیار نداشته باشیم.
همچنین باید یادآور شد که ضعف یا عدم تمایل ما برای سرمایه گذاری روی طراحی و راه اندازی اپلیکیشنها، سکوها، برنامههای کاربردی تخصصی (متناسب با فعالیتهای مختلف و گروههای مخاطب هدف) و ...، باعث تشدید گرایشات به این سمت و سوی شده است. جناب رئیس جمهور، بسیار سربسته جهت اطلاع فرد هوشمندی، چون شما مطرح شد تا ان شاالله ضمن تامین منافع ملی و اجرای برخی ضروریات، شاهد کاهش پیامدهای برخی از اقدامات در برخی از حوزهها باشیم.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون