پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 29
کد خبر: ۳۹۷۷۳۴
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۶:۴۴
معاون تامین سرمایه و اقتصاد حمل ونقل راه آهن از تدوین بسته حمایتی برای جذب سرمایه در صنعت ریلی خبر داد. وی با اشاره به تدوین بسته سرمایه گذاری سه ضلعی در صنعت ریلی بیان داشت (ضلع اول این بسته تدابیر برای افزایش بازدهی سرمایه گذاری در بخش ریلی و جذب سرمایه گذاران با توجه به نسبت سود بازار‌های رقیب، ضلع دوم بسته، بحث کاهش ریسک سرمایه گذاران در فضای بخش ریلی است و ضلع سوم نیز تامین مالی است؛ یعنی اتخاذ تدابیر لازم برای تامین مالی صنعت) که در این بسته با توجه به زمان و مکان اولویت‌ها تغییر می‌کند. وی تاکید نمود این بسته طی مشورت با سرمایه گذاران حاضر در صنعت و مذاکره با تامین کنندگان مالی از جمله صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه، بورس و اوراق بهادار، تامین کنندگان مالی خارجی، سرمایه گذاران داخلی و... تهیه شده است. در این بسته از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید یا پرداخت صرفه جویی سوخت، ظرفیت‌های تبصره ۱۸ با حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان وام کم بهره با تقاضای هفت برابری سرمایه گذاری در مقابل ارایه وام، حداکثر استفاده شده است. برخی از منتقدین معتقدند که ممکن است جامعیت نگاه در چنین برنامه ریزی رعایت نشده و شاهد توزیع رانت و اشاعه خوش خیالی، بجای سرمایه گذاری باشیم.

شعارسال: نورالله بیرانوند با اشاره به نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: در حوزه سرمایه گذاری در راه آهن، یک بسته حمایتی تدوین کرده ایم که ۳ ضلع دارد؛ ضلع اول این بسته اتخاذ تدابیر برای افزایش بازدهی سرمایه گذاری در بخش ریلی است، به گونه‌ای که بتوانیم سرمایه گذاران را نسبت به بازار‌های رقیب جذب کنیم.

تدوین بسته حمایتی برای جذب سرمایه در صنعت ریلی : از واقع بینی و اثرگذاری تا خوش خیالی و ایجاد رانت

وی ادامه داد: ضلع دوم بسته، بحث کاهش ریسک سرمایه گذاران در فضای بخش ریلی است. ضلع سوم نیز تامین مالی است؛ یعنی اتخاذ تدابیر لازم برای تامین مالی صنعت.

بیرانوند افزود: این بسته طی مشورت با سرمایه گذاران حاضر در صنعت و مذاکره با تامین کنندگان مالی از جمله صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه، بورس و اوراق بهادار، تامین کنندگان مالی خارجی، سرمایه گذاران داخلی و... تهیه شده است. ما تلاش کرده ایم فضای کسب وکار مناسبی را برای سرمایه گذاران فراهم کنیم.

وی گفت: ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید یا پرداخت صرفه جویی سوخت یکی از تدابیری است که برای افزایش بازدهی سرمایه گذاری در نظر گرفته ایم. در حال حاضر، سرمایه گذاری در بخش ریلی اقتصادی است و این حوزه برای سرمایه گذاران جذابیت دارد.

بیرانوند خاطرنشان کرد: خوشبختانه این بستر که نام آن را "زیست بوم سرمایه گذاری ریلی" گذاشته ایم، توجهات زیادی را جلب کرده است. در این بسته، اولویت بندی داریم؛ در بعضی مواقع مسافری، لکوموتیو و بسته به زمان و مکان، اولویت‌ها تغییر می‌کند.

وی افزود: در بحث تبصره ۱۸، حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان وام کم بهره تدارک دیده ایم و میزان تقاضا برای سرمایه گذاری در این زمینه در برخی موارد تا ۷ برابر میزان تسهیلات است.

وی با بیان این که استقبال از سرمایه گذاری در حوزه ناوگان بالاست، اضافه کرد: قرارداد‌های دیگری نیز در بخش سرمایه گذاری توسعه خطوط ریلی در دست اقدام داریم. حدود ۳۰ شرکت تقاضای سرمایه گذاری در بخش ریلی دارند که نمی‌توانیم به تمامی آن‌ها پاسخ دهیم.

معاون تامین سرمایه و اقتصاد حمل ونقل راه آهن ادامه داد: سرمایه گذاران هم داخلی و هم خارجی و عمدتاً از چین، روسیه، کشور‌های همسایه و کشور‌های حوزه خلیج فارس هستند.

بیرانوند یادآور شد: هیئت مدیره راه آهن در بندر خشک آپرین ۲۰۰۰ میلیارد تومان تصویب کرده است که در رابطه با آن اطلاع رسانی خواهد شد. همچنین، در حوزه ناوگان، تعمیر و نگهداری لکوموتیو، تعمیر واگن‌های مسافری و خرید و تامین نیز برنامه ریزی‌های ویژه‌ای داریم.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از تین نیوز، تاریخ انتشار: 19فروردین1404، کدخبر:294888، www.tinn.ir

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین