شعارسال: در تحولی مهم برای نیروی هوایی ایالات متحده، شرکت بوئینگ بهعنوان برنده برنامه Next Generation Air Dominance (NGAD) معرفی شد. این برنامه، که آینده برتری هوایی آمریکا را شکل میدهد، شامل توسعه جنگنده F-۴۷، نسل ششم جنگندههای پنهانکار است. نیروی هوایی قصد دارد این جنگنده را طی دهه آینده عملیاتی کند و آن را بهعنوان ستون فقرات قدرت هوایی آینده بهکار گیرد.
ارتش آمریکا به طور رسمی جنگنده F-۴۷ را به عنوان هواپیمای سرنشیندار رادار گریز نسل ششم خود برگزید. این تصمیم به معنای خداحافظی با برنامه F/A-XX نیروی دریایی است که با عقب بودگی از برنامه اجرایی، روبرو است.F-۴۷ به عنوان اولین جنگنده نسل ششم سرنشیندار، با ۳.۵ میلیارد دلار بودجه پس از تصمیم مارس ۲۰۲۵ رئیس جمهور ترامپ مبنی بر ادامه توسعه توسط بوئینگ، در حال پیشرفت است.
جنگنده اف ۴۷ محل تلاقی استفاده طیفی از فناوریهای مرتبط با حوزه هوش مصنوعی و فناوریهای بالا (High Tech) خواهد بود. برخی تحلیلگران حوزه راهبردی معتقدند که اصلترین مخاطب عملیاتی شدن جنگندههای اف ۴۷، کشور چین به عنوان مهمترین رقیب جهانی آمریکا است. از جمله مهمترین ویژگیهای این جنگنده سرعت فراصوت و طراحی بدون سطوح عمودی آن است. دونالد ترامچ مدعی شده که اف ۴۷ به پیشرفتهترین فناوریهای پنهانکاری در جهان مجهز خواهد بود و عملا غیرقابل شناسایی است.
مقامهای آمریکایی معتقدند که اف ۴۷ از نظر سرعت و مانور پذیری به هیچ عنوان نمونه منشابهی ندارد. پروژه ساخت اف ۴۷، پروژهای کاملا محرمانه است و درست به همین دلیل هنوز اطلاعات زیادی در مورد ماهیت و ویژگیهای فنی جنگنده اف ۴۷ به بیرون درز نکرده است. با این حال، آنچه تاکنون گفته شده نیز از سوی مقامهای ارشد آمریکایی و منابع مطلع، با احتیاط ذکر شده است.
از نظر فنی، جنگنده نسل ششم به عنوان جنگنده برتری هوایی، یک جنگنده چندمنظوره است یعنی امکان داگ فایت و درگیری هوا به سطح با امکانات سوخت گیری هوایی و حمل تمامی تسلیحات متعارف و نامتعارف را دارد و انتظار میرود امکاناتی مشتمل بر قابلیتهای دیجیتال پیشرفته شامل ظرفیت بالای شبکهسازی، هوش مصنوعی، ترکیب دادهها، جنگ سایبری، دادهتاتصمیم و فرماندهی میدان نبرد، کنترل و ارتباطات (C۳)، خلبان انتخابی که بهصورت اختیاری قادر به انجام ماموریتهای سرنشیندار، هدایتپذیر از دور یا هدایتپذیر با هوش مصنوعی داخلی باشد، یکپارچهسازی سامانههای انسانی پیشرفته، با کابینهای مجازی ارائهشده از طریق نمایشگرهای کلاه خلبانی و ارائه امکان دید ۳۶۰ درجه به خلبان با آگاهی میدان نبرد متکی بر هوش مصنوعی و جایگزینی پنلهای ابزار معمولی، بدنهها و اویونیک پنهانکار پیشرفته، موتورهای سیکل متغیر پیشرفته که بهصرفه هستند، اما همچنان میتوانند رانش بالایی تأمین کنند، سلاحهای دورایستا و فامد (BVR) دوربُردتر را داشته باشد. سفارش دهنده این جنگنده نیروی دریایی آمریکاست و قرار است جایگزین بوئینگ ئیای-۱۸جی گرولر ابزار جنگ الکترونیک آمریکا و بوئینگ اف/ای-۱۸اف سوپر هورنت پراستفادهترین جنگنده مورد استفاده روی ناوهای هواپیمابر آمریکا شود.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
در نمایشگاه هوایی پاریس، شرکت هوافضای داسو فرانسه با تمام قوا حاضر شد. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، شخصاً جنگنده رافال را به عنوان نماد خودکفایی اروپا معرفی کرد. در کنار فرانسه، شرکتهای چینی و کرهای نیز حضور داشتند. چین با نمایش مدلهایی از جنگندههای نسل پنجم J-۲۰ و J-۳۵A و همچنین جنگنده J-۱۰CE، سعی داشت تواناییهای خود را به نمایش بگذارد. کره جنوبی هم جنگنده سبک FA-۵۰ و مدل KF-۲۱ نسل ۴.۵ خود را معرفی کرد.
با وجود تبلیغات گسترده چین در نمایشگاه پاریس و ادعاهای پیروزی در درگیری هوایی هند و پاکستان، هیچ کشور اروپایی تاکنون به خرید جنگندههای چینی علاقه نشان نداده است. کارشناسان معتقدند دلیل اصلی، نه در فناوری یا عملکرد این جنگندهها، بلکه در ابعاد سیاسی ماجراست. کشورهای اروپایی، چین را نه به عنوان شریک، بلکه به عنوان رقیب استراتژیک میبینند.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون