شعارسال: رضا اسماعیل زاده کناری در حاشیه برگزاری کنگره بین المللی علوم و صنایع غذایی ایران، دلیل برگزاری کنگرههای از این دست را پیگیری بهترین روشهای فرآوری مواد غذائی عنوان کرده است.
وی با اعلام اینکه در نگهداری مواد غذائی باید حداکثر مواد مغزی در محصولات غذایی باقی بماند، تصریح کرد: ایمنی و سلامت مصرف کننده باید تامین شود.
* آیا این مسائلی که فرمودید در حال حاضر در صنایع غذایی کشور انجام میشود؟
اسماعیل زاده: آخرین یافتههای که در پژوهشها داریم به دنبال این هستیم که روشهای را در اشل صنعتی پیاده سازی کنیم که یک ماده غذائی ایمن برای مصرف کننده داشته باشیم.
* آیا واقعا صنایع غذایی ایران جایگاه مناسبی نزد مصرف کننده دارد؟
اسماعیل زاده: با توسعه شبکه مجازی و گسترش آنها که شایعات زیادی در ارتباط با فرآوری مواد غذائی ایجاد کردند و روی باورهای مصرف کننده هم اثر گذاشتهاند و اثرات منفی گذاشته شد؛ در بسیاری مواقع اقدامات بسیار مناسبی در حال انجام است تا غذای سالمی در اختیار مصرف کننده قرار گیرد و بزرگترین رسالت ما این است و شایعات باعث شد که بسیاری از مصرف کنندهها به فکر استفاده از محصولات سُنتی باشند که این مشکلات و تبعات خاص خودش را دارد که زنگ خطری برای صنعت غذائی، ایمنی و سلامت جامعه ایجاد شده است.
* برای اعتماد سازی چه اقداماتی انجام شده است؟
اسماعیل زاده: یکی از فعالیتهای انجام شده در غالب اتاق فکر کارگروه صنایع غذائی و صنایع تبدیلی و انجمن همگن غذا و داروی مازندران، برنامه سازی که با هماهنگی رسانهها در حال انجام است برای اصلاح باورهای مردم در ارتباط با مواد غذایی که زمینه آگاهی مردم را افزایش دهیم.
*یکی از مباحث جدی و دغدغه مردم بحث استفاده از نگهدارندهها در مواد غذائی است،آیا در این همایش این مباحث مطرح شده است؟
اسماعیل زاده: یکی از موضوعات بحث ما نگهدارنده هست، ما به دنبال نگهدارندههای طبیعی هستیم که به جای نگهدارندههای صنعتی و شیمیایی جایگزین شوند، مقالات زیادی دریافت کردیم به صنعت هم پیشنهاد دادیم که از این مواد استفاده کنند.
*برای کیفی سازی محصولات و مواد غذائی در کشور چه اقداماتی انجام شده است؟
اسماعیل زاده: کیفیت یک مباحث پنهانی است، بخشی از مباحث مربوط به رنگ و ظاهر است که قابل لمس است، باقی مانده سموم و دوز بالای مواد نگهدارنده و بالابودن فلزات قابل لمس نیست، مصرف کننده متوجه نمیشود، این مباحث را محقق پس از تحقیقات متوجه میشوند.
* یک محصول تولید همه استانداردهای لازم را دریافت میکند ولی زمانی که در اختیار مصرف کننده قرار میگیرد، قابل استفاده نیست، این موضوع از کجا نشات میگیرد؟
اسماعیل زاده: ارگانهای نظارتی پس از بررسی آزمایشات مجوزهای لازم را صادر میکنند ولی ممکن است کارخانه دار خطا کرده و بعد از دریافت مجوز اتفاقات نامناسبی رخ دهد، کارخانجاتی که تخلف میکنند، بحث مشت نمونه خروار اتفاق میافتد و به کل مصرف کنندهها تعمیم داده شود، نظارتها باید مثتمر باشد.
* یک سری مباحث تحققاتی در سطح دانشگاهها انجام میشود ولی برخی محصولات تولید میشود که ارتباط با تحقیقات ندارد، ارتباط مناسبی بین دو قشر وجود ندارد، چه اقداماتی باید انجام شود؟
اسماعیل زاده: در کل صنعت کشور ما ارتباط بین صنعت و دانشگاه برقرار نیست و یک معضل جدی است، ولی یک حلقه واسطهای مثل سازمان های مردم نهاد و انجمنها میتوانند این ارتباط با ایجاد کنند، کنگره ما برگزار کننده انجمن علوم و صنایع غذایی مازندران است که دانشگاه و انجمن را کنار همدیگر قرار داده است.
* در مقایسه با صنایع غذائی دیگر کشورها جایگاه کشور ما چه طور هست؟
اسماعیل زاده: در برخی از زمینهها خوب هستیم و پیشرفتهای داشتیم و چیزی که باعث میشود که موفقیت صنایع غذایی از بعد کیفیت باشد، دانش فنی نیست چون از این لحاظ مشکلی با دیگر کشورها نداریم، آگاهی مصرف کننده باید افزایش پیدا کند.
تا زمانی که مصرف کننده کالای با کیفیت نخواهد رقابت برای تولید کننده ایجاد نمیشود، بحث دیگر مباحث اقتصادی است، در کشور ما مطابق با شرایط اقتصادی هر فرد به دنبال محصول میرود.
ممکن است یک مصرف کننده در کشور متوجه شود که محصول بیکیفیت هست ولی چون ارزان هست نسبت به خرید اقدام میکند.
*در این کنگره فکر میکنید تا چه مقدار به ارزیابیهای که از گذشته داشتید، نزدیک میشوید؟
اسماعیل زاده: در این کنگره انتظار داریم که حداقل خروجی داشته باشیم،بحث ارتباط صنعت با دانشگاه را در این کنگره تا حدودی احساس کردیم و با توجه به نشست و میزگردی که داریم.
از طرفی نتایج برخی از سخنرانیها برای شرکت کنندهها و تولید کنندهها جذاب بوده است که از این نتایج در کارخانجات استفاده کنند.
* یکی از ایراداتی که به کنگرههای از این دست وارد است، تنها صرف برگزاری کنگره و عدم بهرهبرداری از مقالات است،چه اقداماتی باید انجام شود که نتایج کنگره بعد از برگزاری و اتمام آن در سطح جامعه لمس شود؟
اسماعیل زاده: سابقه برگزاری این کنگره بسیار طولانی است، پشت برگزاری این مجموعه مدیریت افکار مناسبی انجام شده است و ارتباط صنایع غذایی با دانشگاه از مواردی است که تا حدودی بعد از برگزاری کنگره بنا داریم به صورت جدی به مباحث مطرح شده در کنگره پیگیری کنیم.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری علم و فناوری، تاریخ انتشار: 10اردیبهشت1397 ، کدخبر: 62510: www.stnews.ir