شعار سال: 16 سال از جولان ریزگردها در خوزستان میگذرد و هرکس که به دیدار خوزستانیها میآید، وعدهای برای حل این مشکل نفس گیر میدهد.
روحانی، رئیس جمهور نیز در سال 92 گفته بود: یکی از مباحث اصلی مورد توجه دولت رفع مشکل هجوم ریزگردها به خوزستان است که باید این مسأله در تعامل با دیگر کشورها حل و فصل شود. قرار بود دوباره در این هفته شورای عالی محیط زیست تشکیل جلسه بدهد که به دلیل سفر به خوزستان به آینده موکول شد. مشکل ریزگردها باید با همکاری سایر کشورهای منطقه حل شود که ما این را انشاءالله دنبال خواهیم کرد. مسئله نه تنها برای این استان، بلکه برای بسیاری از استانها حائز اهمیت است.
اما 4 سال گذشت تا اینکه حسن روحانی دوباره درباره ریزگردها لب باز کند و در وعده انتخاباتیاش برای تشکیل دولت دوازدهم بگوید: موقعی که ریزگردها به همراه رطوبت زندگی مردم ایران را مختل کرد، من به همراه دکتر جهانگیری اشک ریختیم. در دولت دوازدهم اولویت با محیط زیست خوزستان است و مشکل گرد و غبار در دولت آینده رفع میشود.
انتصاب عجیب
حسن روحانی 22 مردادماه سال 96 در یکی از مهمترین اقدامات خود معصومه ابتکار را از سازمان حفاظت از محیط زیست کنار گذاشت اما عجیبترین اقدام او انتصاب کلانتری به این سمت بود. در حالی که کشاورزی و شیلات خوزستان به دلیل نبود آب با محدودیت مواجه بودند و آب شرب بسیاری از مناطق خوزستان تحت تأثیر خشکسالی بود، نامهای محرمانه از کلانتری منتشر شده بود که بر انتقال یک میلیارد متر مکعب آب از خوزستان تأکید کرده بود.
این نامه انتقال آب سبب شد که خیلی زود فعالان محیط زیست در خوزستان و چهارمحال و بختیاری لقب قاتل محیط زیست را به رئیس سازمان محیط زیست بدهند چرا که معتقد بودند با انتقال آب از خوزستان، کانونهای ریزگرد داخلی توسعه پیدا میکنند.
دستور رئیس جمهور به کلانتری
رئیس جمهور دوم بهمن سال گذشته دستور داد رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست و وزیر جهاد کشاورزی برای نظارت بیشتر و پیگیری فوری طرحها و برنامههای دولت عازم این مناطق شوند. همچنین کلانتری و حجتی موظف شدند گزارش اقدامات و هر گونه موانع احتمالی را به روحانی ارائه دهند.
نخستین سفر عیسی کلانتری به خوزستان با حاشیههای زیادی مواجه شد چرا که نمایندگان خوزستان در مجلس معتقد بودند رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست قبل از سفر به خوزستان به دلیل نامه محرمانه انتقال آب از مردم این استان عذرخواهی کند.
شش تا هفت سال زمان مورد نیاز برای برای مهار ریزگردها
اما دومین سفر کلانتری به خوزستان نکات جالبی داشت. او گفت: مردم خوزستان باید بدانند که ریزگردها در مدت یک یا دو سال مهار نمیشوند و باید حداقل شش الی هفت سال حدود 200 هزار هکتار منشاء آلودگی مهار شود و منابع مالی نیز در اختیار استاندار قرار داده شده و امیدواریم در برنامهای منظم در پنج سال بتوان ریشههای گرد و غبار با منشاء داخلی را مهار کرد.
کلانتری درباره ریزگردهای خارجی هم عنوان کرد: متاسفانه امکاناتی برای مهار گرد و غباری که از سمت جنوب غرب به کشور میآید نداریم البته سال گذشته کشور عراق در این زمینه بسیار خوب عمل کرد و حدود 150 هزار هکتار از تالابهای خشکشده را آبگیری کرد.
در حالی که در چهار سال اول دولت روحانی، معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست وقت گفته بود که دولت برای مهار ریزگردها دکمهای ندارد که آن را قطع کند اما به یک باره این دکمه در زمان انتخابات پیدا شد و روحانی وعده مهار ریزگردها را در دولت دوازدهم داد.
اما حالا دوباره وعده مهار ریزگردها به بعد از انتخابات ریاست جمهوری دولت سیزدهم گره خورد تا این سوال برای خوزستانیها به وجود بیاید که آیا وعده مهار ریزگردها از انتخاباتی به انتخابات دیگر موکول میشود؟.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری فارس، تاریخ 18 مرداد 97، کد مطلب: 13970518000105: www.khuzestan.farsnews.com