پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۲۴۷۸۳
تاریخ انتشار : ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۹
خودروسازی در دنیا جزء صنایع و حرفه‌هایی است که منافع زیادی از جهت مالی برای کشورها دارد.در این بین بسیاری از کمپانی‌های معروف خودروسازی دنیا برای رسیدن به این هدف که تولید محصولی باکیفیت و اصولی است، ارتباط خود را با دانشگاه حفظ کرده و هر روز نسبت به تقویت آن کوشیده‌اند تا با استفاده از علمی که برخاسته از دانشگاه و محیطی آکادمیک است، بتوانند خودروهایی کارآمد و قدرتمند تولید کنند.
شعار سال:خودروسازی در دنیا جزء صنایع و حرفه‌هایی است که منافع زیادی از جهت مالی برای کشورها دارد. اما با توجه به مشکلات و تحریم‌هایی که در سال‌های اخیر گریبانگیر کشور شده، بخش‌های مختلفی چون مسکن و ارز تحت‌تاثیر قرار گرفته‌اند. در این میان، بازار خودرو هم از این مشکلات بی‌نصیب نبوده است. بسیاری از کمپانی‌ها با واردات قطعات روبه‌رو شدند و علاوه‌بر ایجاد نارضایتی در مشتریان، خط‌تولید آنها نیز دچار مشکل شد، به‌طوری که دو کمپانی خودروساز بنام ایرانی در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند. این درحالی است که برخی کشورهای دنیا در این زمینه بسیار پیشرفته عمل می‌کنند و حرف‌های زیادی برای گفتن دارند، به‌طوری که نام و آوازه آنها در تمام دنیا پیچیده و بسیاری از عاشقان خودرو، به دنبال نام و برندهای معروف می‌روند و گاه هزینه‌های هنگفتی هم برای به‌دست آوردن آنها صرف می‌کنند. صنعت خودروسازی، ترکیبی از هنر و علم است که توانسته محصولی به زیبایی خلق کند که در کنار چشم‌نواز بودن، از نظر توانمندی‌ کارآمد باشد و بتواند نیاز مشتریان را جلب کند. در این بین بسیاری از کمپانی‌های معروف خودروسازی دنیا برای رسیدن به این هدف که تولید محصولی باکیفیت و اصولی است، ارتباط خود را با دانشگاه حفظ کرده و هر روز نسبت به تقویت آن کوشیده‌اند تا با استفاده از علمی که برخاسته از دانشگاه و محیطی آکادمیک است، بتوانند خودروهایی کارآمد و قدرتمند تولید کنند.

براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس «سرمایه‌گذاری صنعت خودروی جهان در بخش تحقیق و توسعه، سالانه به حدود 111‌میلیارد دلار می‌رسد که 11‌میلیارد دلار آن در آمریکا هزینه می‌شود. به عبارتی، به‌طور میانگین برای هر خودرو 1211‌ دلار در بخش تحقیق و توسعه هزینه می‌شود. بعد از صنعت الکترونیک و کامپیوتر با 27‌ درصد و تحقیقات بهداشت و درمان با 22 درصد، صنعت خودرو 16‌ درصد از سهم کل سرمایه‌گذاری را در بخش تحقیق و توسعه به خود اختصاص می‌دهد که بیشترین سهم را شامل می‌شود.»

شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه فرهیختگان،تاریخ انتشار:12مرداد1398،کدخبر:178008،newspaper.fdn.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین