پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۵۲۹۸۶
تاریخ انتشار : ۱۰ دی ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۲

۲۲۸ هزار میلیارد تومان کسری بودجه!؟

رئیس دیوان محاسبات کشور با رد کسری عجیب و غریب ۲۲۸ هزار میلیارد تومانی که از سوی برخی جریان های سیاسی مطرح شده است، اعلام کرد که حداکثر کسری بودجه سال آینده ۵۵ هزار میلیارد تومان است.

شعار سال: شنبه شب عادل آذر با حضور در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر تحلیل های خود را به عنوان رئیس دیوان محاسبات کشور در خصوص لایحه بودجه ۱۳۹۹ اعلام کرد که تفاوت بسیار زیادی با آنچه منتقدان می گویند دارد.

درهفته های اخیر و حتی پیش از تقدیم لایحه بودجه ۹۹ از سوی دولت به مجلس، رسانه های منتقد دولت به همراه برخی کارشناسان جریان های سیاسی حملات هماهنگی علیه مهم ترین سند مالی دولت ساماندهی کرده اند که پس از رونمایی از اعداد و ارقام لایحه این حملات به اوج خود رسید. این نقدها تا حدی پیش رفت که برای حمله به دولت از نام «مرکز پژوهش های مجلس» نیز سوءاستفاده شد و این مرکز در اطلاعیه ای رسمی وابستگی منتقدان به خود را رد کرد. برهمین اساس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به این دست نقدها، از تشکیل اتاق جنگ رسانه ای علیه لایحه بودجه ۹۹ خبر داد. اتاق جنگ رسانه ای جدای از تعیین خطوط محوری و محتوایی کمپین و عملیات روانی علیه بودجه کشور، چند حلقه عملیاتی دارد، حلقه اول چند پایگاه خبری که با دروغ های تلفیقی علیه بودجه سال ۹۹ مطلب نگاری می کند، حلقه دوم سه خبرگزاری متعلق به اصولگرایان است که مستمر ضمن مصاحبه با چند کارشناس مشخص اقتصادی با چهره های جوان و بازنشر مطالب پایگاه خبری یکسره بودجه کشور را به باد نقدهای تکراری و بدیهی می گیرند. حلقه سوم، نوشتارهای کوتاه تاثیرگذاران در فضای توئیتر و بازچرخانی همان مطالب در فضای تلگرام است و در نهایت، برگزاری نشست های کارشناسی و هم اندیشی به بهانه نقد بودجه.

کیست که نداند که اقتصاد کشور تحت فشارهای تحریم قرار دارد.

این درحالی است که بواسطه شدیدترین تحریم های خارجی و کاهش صادرات نفت دولت با تنگناهای شدیدی روبه رواست، منتقدان به جای پشتیبانی از دولت، لایحه ۹۹ را به کارزاری برای تسویه حساب های جناحی تبدیل کرده اند.

دروغ هرچه بزرگ تر باورپذیر تر

در هفته های اخیر اعداد و ارقام مختلفی درباره کسری بودجه سال آینده مطرح شده است تا جایی که برخی از اظهارنظرها کسری بودجه ۲۲۸ هزار میلیارد تومانی را مطرح کرده اند که از نگاه رئیس دیوان محاسبات، اعداد عجیب و غریبی است. جالب اینکه این عدد تقریبا نیمی از کل بودجه عمومی ۴۸۴ هزار میلیارد تومانی را شامل می شود که با هیچ منطق اقتصادی و محاسباتی سازگاری ندارد.

واکنش دیوان محاسبات به لایحه بودجه

رئیس دیوان محاسبات کشور گفت: کسری بودجه ۹۹ چیزی حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان پیش بینی می شود.عادل آذر در برنامه تیتر امشب درباره میزان کسری بودجه سال ۹۹ افزود: خیلی حرف های عجیب و غریب درباره کسری ۲۲۸ هزارمیلیارد تومانی مطرح می شود، منتهی اگر ما رشد اعتبارات هزینه ای را همان ۱۵ درصدی که دولت حساب کرده است روی لایحه بودجه بیاوریم، مابقی را هم برعملکرد سال ۹۸ مبنا قرار دهیم، باورمان این است که با ظرفیت و جابه جایی اعدادی در همین بودجه، کسری بودجه واقعی سال ۹۹ چیزی حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان خواهد شد.

وی با بیان اینکه تلاش می کند ازموضع رئیس دیوان محاسبات صحبت کند، گفت: ما به کلیات رای دادیم، زیرا اگر رای نمی دادیم در صحن مجلس هم رای نمی دادند و لایحه بودجه به دولت برمی گشت. در این وضع به دولت دو هفته فرصت می دادند تا لایحه را اصلاح کند و در این دو هفته هم هیچ اتفاقی نمی افتاد، به هر حال منطقی ترین تصمیم را بواسطه ملاحظات اجتماعی و اقتصادی که تایید کلیات بودجه بود، گرفتیم.

رئیس دیوان محاسبات کشور درباره منابع بودجه هم گفت: اقلام اساسی درآمدی دولت یکی مالیات است که دولت تا حدودی واقع بینانه دیده است و ۹۵ درصد آن حاصل می شود، منتهی دولت نباید سراغ خوش حساب ها برود، بلکه باید به دنبال مودیان جدید برود و از فرار مالیاتی جلوگیری کند.

آذر افزود: در حوزه نفت هم دولت اعداد را خوب دیده است، اما نکته مهم در حوزه نفت برداشت از صندوق توسعه ملی است که دولت بخشی (۱۶ درصد) را تحت عنوان فریز آورده و آن را درآمد تلقی کرده است که این باید اصلاح شود و بازگردد.

رئیس دیوان محاسبات درخصوص فروش اوراق مشارکت و خزانه نیز گفت: فروش اوراق، قلم درشت دیگری از درآمدهای دولت است، اما چیزی که پیش بینی شده و قابل ملاحظه است آن ۸۰ هزار میلیارد تومان است، اما قانون برنامه گفته ۵۰ هزار میلیارد و از طرفی حرف ما این است که دارایی که فروخته می شود باید تبدیل به احسن شود نه اینکه خرج شود.

وی همچنین افزود: بخش عمده ای (بیش از نیمی) از شرکت های دولتی زیانده هستند و به لحاظ مدیریتی و بهره وری مشکل دارند که باید برای آن فکری کرد.

بررسی ادعای کسری بودجه ۹۹

در شرایطی که اعداد و ارقام مختلفی از کسری بودجه سال آینده مطرح می شود، نکته مهم در تفاوت کسری بودجه و تراز عملیاتی است که سخنگوی ستاد بودجه درباره آن توضیح داده است. براساس گفته های مژگان خانلو، سال ۹۹ حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان کسری عملیاتی در بودجه داریم. در ادبیات بودجه نویسی عدم تکافوی درآمدهای عمومی برای تامین هزینه های عمومی دولت را کسری تراز عملیاتی می نامند که از محل واگذاری دارایی های مالی یا واگذاری دارایی های سرمایه ای تامین می شود.

طبق توضیحات وی، لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ با پیش بینی ۴۸۴ هزار میلیارد تومان منابع بودجه عمومی تنظیم شده است، سهم درآمدهای عمومی شامل درآمدهای مالیاتی، حقوق ورودی و سایر درآمدهای دستگاه های اجرایی، ۲۶۱ هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با سقف پیش بینی شده هزینه ها (۳۶۷ هزار میلیارد تومان) بیانگر حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی است که به اشتباه به عنوان کسری بودجه از آن یاد می شود.

همچنین مجموع درآمد دولت ناشی از صادرات نفت خام به میزان ۱۰,۵ میلیارد دلار به کالاهای اساسی با نرخ ۴۲۰۰ تومان اختصاص یافته است که کاهش آن نسبت به ارقام سال جاری ناشی از کاهش میزان صادرات نفت خام است نه اینکه دولت این رقم را کاهش داده باشد.

در خصوص بحث انتشار اوراق مالی، میزان اعتبار مصوب سال جاری ۴۴ هزار میلیارد تومان بوده است که تاکنون بابت انتشار ۴۰ هزار میلیارد تومان آن اقدام شده و مابقی ظرفیت نیز در دست اقدام است؛ لذا اطلاعات ارائه شده در این بخش نیاز به اصلاح دارد؛ ضمن اینکه فروش اوراق مالی اسلامی توسط دولت با سازوکارهای مناسب و در هماهنگی با سیاست های پولی کشور نه تنها تورم زا نیست، بلکه حجم نقدینگی سرگردان را کنترل می کند و به کاهش تورم و کنترل نرخ بهره نیز می انجامد.

اجازه قانونی اخذ شده در قالب بند (ه‍) تبصره (۴) لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، برای دومین سال پیش ‎بینی شده است و فقط ۲ میلیارد یورو آن مربوط به تقویت بنیه دفاعی است و غیر از تقویت بنیه دفاعی، ۱۰ مورد دیگر نیز مربوط به طرح های توسعه ای و زیربنایی و نوآورانه است.

درآمدهای مالیاتی نیز با احتساب مالیات ارزش افزوده، با ۲۵ درصد رشد نسبت به مصوب سال جاری و با در نظر گرفتن عملکرد مناسب و تلاش های سازمان امور مالیاتی کشور در وصول مبالغ پیش بینی شده سال جاری و فرض عدم اعمال هیچ گونه فشار مالیاتی مضاعف به مودیان موجود پیش بینی شده است. آن طور که سخنگوی ستاد بودجه توضیح داده است:فروش اوراق در هماهنگی با سیاستگذار پولی انجام شده و تورم زا نیست. سال ۹۹ حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان کسری عملیاتی در بودجه داریم.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از وبسایت مگیران، تاریخ 8 دی 98، کد مطلب: 3995925: www.magiran.com

خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین