شعارسال: مدیران خراسان شمالی در تصمیمی اعلام کردند تا آب برای شالیکاران استان از فروردینماه دو نرخی میشود، تصمیمی که به نظر خنجری بر حیات کشاورزان منطقه مانه و سملقان خواهد بود.
در سفر رهبر انقلاب به خراسان شمالی کشاورزی بهعنوان یکی از پیشرانهای اقتصاد این استان تعیین شد. سالها از آن تعیین راهبرد میگذرد. رخوت و سستی مدیران جهاد کشاورزی و گلایههای کشاورزان حاکی از عدم اهتمام به این موضوع دارد.
استاندار فعلی خراسان شمالی که با شعارهای عالمگیر و جهانشمول بر مسند کار تکیه زد و در اولین روزها از عزم جدی و کار شبانهروزی سخن راند، نیز با تکیهبر این موضوع، در سند توسعه استان بهطور جدی کشاورزی را در سرفصل اولویتهای توسعه اقتصادی خراسان شمالی قرارداد.
آب چالش اصلی کشاورزی است طی سال آبی گذشته به اذعان مسئولین، خراسان شمالی شاهد بارندگیهای مناسبی بود، تقریباً بخشهای مختلف کشاورزی استان و کشاورزان طبق روال همیشگی اقدام به کشت و زرع کردند اما امسال بر اساس اعلام سازمان هواشناسی از ابتدای مهرماه امسال تا ۲۳ دیماه، استان خراسان شمالی رتبه نخست کاهش بارندگی نسبت به سال گذشته را در میان استانهای کشور به خود اختصاص داده، بهنحویکه بیش از ۵۶ درصد دچار کاهش بارندگی طی همین مدت نسبت به سال گذشته شده است.

حال طی این روزها مسئولین جهاد کشاورزی و آب منطقهای استان، پیکان فشار خود برای کاهش مصرف آب به سمت شالیکاران استان بردهاند. شالیکارانی که عمدتاً در شهرستانهای مانه و سملقان و بهطور محدود در سایر شهرستانهای هشتگانه استان اقدام به کشت برنج برای امرارمعاش خود میکنند.
مدیرعامل آب منطقهای خراسان شمالی در این راستا از دو نرخی شدن آب سد شیریندره برای برنجکاران خبر داد و گفت: دو نرخی شدن آب تحویلی به کشاورزان مانه و سملقان از فروردینماه سال آینده صورت میگیرد.
وی در تشریح این خبر افزود: پیشبینی میشود، طی سه سال میزان آب تحویلی به برنجکاران مانه و سملقان قطع شود.
سید عقیل مرتضوی ادامه داد: کشاورزان برنجکار تا ۷ هزار مترمکعب آب را با تعرفه قبلی، دریافت میکنند و برای مقدار بیش از آن باید بهای بیشتری را بپردازند.
به گفته کشاورزان و شالیکاران مصرف آب در زمینهای کشت برنج تا ۳۰ هزار مترمکعب میرسد که رقم در نظر گرفتهشده برای آنان مقداری ناچیز خواهد بود و بهناچار باید آب را باقیمت بالاتری از آب منطقهای خریداری کنند.
وی علت این اقدام را تصمیم کارگروه سازگاری با کمآبی در سطح ملی بیان کرد و افزود: تمام استانهای کشور بهجز مازندران و گیلان در کشت برنج ممنوعیت دارند و باید جهاد کشاورزی برای این مناطق کشت جایگزین تعریف کند.
کینوا جایگزین برنج! مسئولین جهاد کشاورزی استان نیز در همین مسیر، بارندگیهای مناسب ابتدای امسال را باعث شکست و عدم اجرایی شدن ممنوعیت کشت برنج عنوان میکنند.
جواد تشکری محدود کردن کشت برنج در استان را سیاست جهاد کشاورزی خراسان شمالی اعلام و اظهار کرد: برنامه کاهش کشت برنج از سال گذشته در استان اجرایی شده اما بارندگی مناسب ابتدای امسال مردم را به کشت برنج ترغیب کرد.
وی به میزان کشت برنج در استان اشاره دارد و گفت: ازنظر جهاد کشاورزی ۷ هزار و ۵۰۰ هکتار و بر اساس آمار آب منطقهای استان هزار و ۱۰۰ هکتار برنج در استان کشت میشود و باید تا سه سال آینده کشت جایگزین را در این مزارع انجام داد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی طی سال گذشته کینوا را ازجمله کشتهای جایگزین برنج در استان بیان کرد و افزود: محصولاتی همچون لوبیا، چغندرقند، ذرت علوفهای، ذرت دانهای و ... ازجمله محصولات جایگزین هستند.
کینوایی که در آخر مشخص نشد آیا کشت آن برای کشاورزان نانی دارد، یا نه!؟

تشکری از تغییر کاربری شالیکوبیهای استان نیز خبر داد و افزود: از دو واحد شالیکوبی فعال استان، یک مورد تغییر کاربری انجامشده اما شالیکوبیهای فاقد مجوز در استان همچنان فعالیت دارند.
به گزارش فارس اما مردم منطقه مانه و سملقان نسبت به این طرح خوشبین نیستند و معتقدند که کشت محصولی جز برنج در زمینهای باتلاقی و کوچک آنان صرفه اقتصادی ندارد و بالاجبار باید روستاهای خود را ترک کنند.
ایکاش مدیران پشتمیزنشین برای یکبار هم که شده اتاقهای خود را ترک کنند و با واقعیتهای میدانی دستورالعملهای خلقالساعه اینچنینی حیات مردم رنجکشیده را تهدید نکنند!
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازخبرگزاری فارس ،تاریخ انتشار: 14 دی 1398،کدخبر: 13981024000064،www.farsnews.com