شعار سال: پیمان مولوی؛ یکی موتورسیکلت خود را فروخت، یکی اجاره خانه خود را آورد، یکی برای خرید خانه وام گرفته بود و بخشی از آن را وارد بازار سرمایه کرد و همه این موارد ناشی از خطای تکرار است. ازآنجا که اکثر این افراد در حوزه سرمایه گذاری در بورس آشنا نبودند، فکر میکردند تا ابد رشدهای عجیب و غریب تیر و مرداد ادامه داشته باشد.
به همین دلیل ریسکهای زیادی کردند و این ریسکها بدون شناخت از محیط بازار سرمایه و به طور کلی محیط اقتصاد ایران بود. بسیاری از این افراد اگر بخواهند در حوزههای کوچکتر خرید و فروشی انجام بدهند پرس و جوی زیادی میکنند، اما به واسطه تبلیغات دولت به راحتی پول خود را وارد این بازار کردند. گرچه این بزرگترین اشتباه سیاستگذار بود. دعوت از مردم برای ورود به بورس و بیان حمایت از آن، گناهی نابخشودنی بود، زیرا ناخودآگاه بورس را برای مقاصدی که در کوتاه مدت میخواست از آن استفاده کند بدون ریسک جلوه داد؛ بنابراین این ایراد کاملا وارد است.
گرچه واقعیت این است که دولتها هر جایی از دنیا چیزی را اعلام کنند بسیاری از افراد اعتماد میکنند؛ اما در ایران بعد از ایجاد اعتماد، با جهشهای ناگهانی و ریزش یکباره شاخص بورس، این اعتماد کاملا سلب شد. از زمانی که بازارها به سمت نزول حرکت کردند شیبی ملایم را به سمت بالا داشتیم. بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همه منتظرند که ببینند چه اتفاقی میافتد. یک سری از افراد میگویند ما پیروز شدیم و تحریمها روی ما فشار نیاورده است. این در حالی است که بخش بزرگتر همچون مردم و کسب و کارها تحت فشارند.
موضوع بعدی این است که جنس رشد و نزول در بازار سرمایه متفاوت است. جنس نزول این است که سهامدار شاهد است که بین دولت و مجلس بر سر بودجه کشور تضادی حکمفرماست، او شاهد است که تورم وجود دارد و نقدینگی تولید میشود. او با چشم خود میبیند که تحریمها پابرجاست و درآمدهای ارزی ممکن است سال آینده نباشد، او میبیند که ریسک انتخابات ۱۴۰۰ وجود دارد، او میبیند که صادرات غیرنفتی نسبت به دورههای مشابه قبل دچار مشکل شده و… و همه این ریسکها را احصا میکند؛ بنابراین ریسکهای انباشته او را مجاب میکند که سریعتر بتواند از این بازار خارج شود. این روند ادامه دار خواهد بود، حقوقیها به صورت گردشی که پول وارد یک سری از سهامها میشود خرید میکنند و حقیقیها سعی میکنند خارج شوند، این مدل همان مدل مهر و آبان است که در حال تکرار در دی و بهمن ماه است.
زمانی میتوانیم به رشد پایدار بازار سرمایه امیدوار باشیم که خبر خوبی در مورد رشد اقتصادی، برداشته شدن تحریمها و خبرهای خوبی در مورد اینکه تضادهای سیاسی کمتر شود، بشنویم و این موارد تا ۶ ماه آینده امکان پذیر نیست و اتفاقا رو به افزایش است.
روز گذشته کلیات بودجه ۱۴۰۰ در مجلس رد شد. این کار فضای تعلیق را در اقتصاد تعلیق اندر تعلیق میکند، چشم انداز را کاملا کور میکند و باعث میشود افراد محافظه کارتر شوند و تاثیر آن را در بازارهای مختلف خواهیم دید. تاثیر رد کلیات بودجه در بازار بورس با خروج خود را نشان میدهد، در بازار دلار و طلا خود را با خرید نشان میدهد. در بازار بورس این تاثیر به این شکل است که مدیرعامل شرکتهای حقوقی به دنبال بازده هستند و سعی میکنند ریسکهای خود را به حداقل برسانند. به همین دلیل صحبت از رد بودجه، فشار روانی زیادی را بر اقشار حقیقی وارد میکند و آنها هم این ریسک را درک میکنند و کاملا به آن واکنش نشان میدهند.
اقتصاددان
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از کسب و کار، تاریخ انتشار: ۱۶بهمن ۱۳۹۹، kasbokarnews.ir