وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه پژوهشگاهها باید در زمینه فعالیت خود نقش مدیریتی داشته باشند و هدایتگری و نظارت پژوهشهای حوزه فعالیت خود را بر عهده بگیرند، گفت: پژوهشگاهها باید برای نیازهای آتی کشور و افقهای آینده طرح پژوهشی انجام دهند و نیازسنجی و آیندهپژوهی را در اولویت قرار دهند.
شعار سال: دکتر محمدعلی زلفیگل در آیین معارفه سرپرست پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری گفت: این پژوهشگاه با داشتن ۱۰۰ عضو هیئت علمی میتواند شبکهای با مشارکت پیش از ۱۰۰۰ عضو هیئت علمی و محقق را شکل دهد و هر عضو هیئت علمی این پژوهشگاه مدیریت یک تیم ۱۰ نفره برای پژوهش در یک زمینه خاص را بر عهده بگیرد و در صورت اجرایی این مدل پژوهشگاهها قطب پژوهش کشور خواهند شد.
پذیرش دانشجوی پسا دکتری
وی تأکید کرد: وظایف و مأموریتهای پژوهشگاهها با دانشگاهها متفاوت است و نباید همانند دانشگاهها انتظار داشته باشیم که پژوهشگاهها به امر آموزش و پذیرش دانشجو اشتغال داشته باشند، اما پژوهشگاهها میتوانند در مقیاس محدود و برای انجام پژوهشهای خود دانشجو پذیرش کنند و به ویژه باید دورههای پسا دکترا در پژوهشگاهها ایجاد شود.
وزیر علوم اظهار داشت: با ایجاد دورههای پسا دکترا در پژوهشگاهها این موسسات میتوانند از بین فارغ التحصیلان ممتاز دانشگاه ها، دانشجوی پسا دکترا پذیرش کنند و این دانشجویان که از لحاظ علمی و نظری، جز سرآمدان هستند با زمینههای تحقیقاتی و فناورانه نیز آشناتر شوند و به نوعی از افراد عالم به عامل تبدیل شوند.
نیازسنجی معطوف به آینده مهمتر از نیازسنجی شرایط امروز
دکتر زلفیگل تأکید کرد: علاوه بر اینکه پژوهشگاهها برای نیازهای موجود کشور تحقیق میکنند؛ باید برای نیازهای آتی کشور و افقهای آینده نیز طرح پژوهشی انجام دهند و به نوعی آینده پژوهی کنند، هم آینده را پیشبینی کنند و هم برای دهههای آتی نیازهای جدیدی را ایجاد کنند و قطعاً افق سنجی آینده و آینده پژوهی از نیازسنجی امروز مهمتر است.
وزیر علوم با اشاره به اینکه برای پیشرفت علمی نیاز به سه مؤلفه شامل سختافزار، نرمافزار و مغزافزار داریم گفت: همه این عناصر و مؤلفهها در مؤسسات علمی کشور فراهم است و وزارت علوم نیز حداکثر حمایتهای خود را میکند تا مراکز علمی کشور به اهداف خود دست یابند.
دیگر زلفیگل در ادامه افزود: هر موسسه علمی مانند دانشگاه و پژوهشگاه باید برای سالهای آتی خود یک هدف بلند مدت و راهبردی داشته باشد و برای آن برنامه ریزی کنند و تمام ارکان موسسه علمی اعم از مدیریت کارکنان و تجهیزات برای رسیدن به آن هدف بسیج شوند.
وزیر علوم با اشاره به نامگذاری سال جدید به عنوان سال" تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین" گفت: نامگذاری امسال موقعیت ممتازی را در اختیار وزارت علوم قرار داد و وزارت علوم و دانشگاهها باید از این نامگذاری برای توسعه علم و فناوری و تحقق برنامههای خود و از همه مهمتر نهادینهسازی گفتمان علم در جامعه و به عبارتی دانش پذیری جامعه استفاده کنند.
دکتر زلفیگل تأکید کرد: اطلاع رسانی برنامهها و اقدامات موسسات علمی در رسانه ملی میتواند به آشنایی تمام اقشار جامعه و همچنین مدیران از این اقدامات و فعالیتها کمک کند و حمایت مدیران و مسئولان را نیز به دنبال داشته باشد.
وی در پایان سخنان خود با قدردانی از دکتر مطلبی رئیس سابق پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری گفت: جامعه علمی با سایر محافل و جمیعتها متفاوت است و در این جامعه همه خود را عضو یک خانواده میدانیم و وظیفه ماست که از تمام مدیران گذشته که در مراکز علمی و پژوهشی فعالیت کردند قدردانی کنیم.
در پایان این مراسم وزیر علوم و تحقیقات و فناوری حکم انتصاب دکتر جواد محمدی به عنوان سرپرست پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری را تقدیم و با اهدای لوح سپاس از خدمات دکتر مصطفی مطلبی رئیس سابق این پژوهشگاه قدردانی کرد.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از سایت وزارت علوم تحقیقات و فناوری، تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۴۰۱، کد خبر: ۶۷۹۸۶، www.msrt.ir