پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 2024 March 29
کد خبر: ۳۸۳۷۹۵
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۸
تامین اجتماعی حال خوبی ندارد. سازمان کارگری که توسط قانون به دست مدیرانی غیر تخصصی دولتی (تاکید می‌گردد غیر تخصصی و کم صلاحیت) سپرده شده و بنوعی غصب قانونی شده است. آینده آن هم قابل حدس است. وقتی خوب همه چیز به گند کشیده شد، لاشه سازمان رنجور را جلوی کارگر می‌اندازند و می‌گویند بفرمائید این هم سازمان شما، بروید ببینیم چه می‌کنید؟ وقتی کسی در وزن حجت الله عبدالملکی با هزار رابطه می‌شود وزیر و شخصی در وزن میرهاشم موسوی می‌شود، رئیس تامین اجتماعی، معلوم است که حال سازمان و کارفرما و کارگر چه باید باشد؟ ناگفته نماند که این نوع برخورد با تامین اجتماعی، برخوردی تاریخی است. شستا لقمه چربی برای برخی گروه‌های پشت پرده هست. همه می‌دانیم و هیچ صدایی هم از کسی شنیده نمی‌شود؟ القصه که ماده ۵۰ شده است اهرم پوست کشی از کارفرما توسط تامین اجتماعی و عدم پاسخگویی به کارگر. بر اساس کدام قانون لیست کارفرمای بدهکار را یک ماه درمیان قطع می‌کنید؟ بر اساس کدام قانون در زمان قطع لیست به کارگر مزایای بیمه تعلق نمی‌گیرد؟ غلط می‌کنید به کارگر مزایای بیمه نمی‌دهید و بعد کارفرما را برای لیست رد نشده جریمه می‌کنید؟ کجای دنیا با این حد بی نظمی و حماقت مواجه هستیم که در کشور ما باید باشد؟ آقای میرهاشم موسوی جواب بده؟
شعار سال: اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی از طرح‌های سرنوشت‌ساز برای کارگران است که اواخر سال ۹۹ در مجلس مطرح شد و اواخر خرداد ۱۴۰۰ وارد صحن علنی مجلس شد. اما به بهانه حساس دانستن طرح، بررسی آن به زمان دیگری موکول شد.

 اگرچه آن زمان نمایندگان مجلس قول بررسی یکی دو ماهه طرح را داده بودند، اما در سال۱۴۰۰ از این طرح در مجلس خبری نشد و در نهایت اوایل فروردین سال‌جاری به صحن علنی مجلس رسید. آن زمان قرار شد کمیسیون اجتماعی ظرف یک هفته طرح را اصلاح و برای بازگشت به صحن آماده کند. این در حالی است که هنوز اصلاحیه ماده۵ بیمه کارگران ساختمانی به صحن علنی مجلس نرسیده است.

براساس داده‌های آماری انجمن صنفی کارگران ساختمانی، وزارت راه و شهرسازی در ایران حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر کارگر ساختمانی وجود دارد که حدود ۵۰۰ هزار نفر از آنان در قالب شرکت‌های پیمانکاری و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از آن‌ها به شکل خوداشتغالی در حال فعالیت هستند.

سالی ۱۳ هزار حادثه کار در کشور اتفاق می‌افتد

حامد خانجانی، کارشناس ارشد مدیریت ساخت می‌گوید: سالانه حدود ۱۳هزار حادثه ناشی از کار در ایران رخ می‌دهد که ۷۰۰ تا ۸۰۰مورد آن به فوت منجر می‌شود. در این میان صنعت ساختمان با حدود ۴۰ درصد بیشترین سهم آسیب‌دیدگان شغلی منجر به فوت را در بین فعالیت‌های اقتصادی دارد. درحالی‌که میانگین حوادث ساختمانی در دنیا ۱۷ درصد از کل حوادث را شامل می‌شود.

سقوط از بلندی و برخورد جسم سخت حدود دوسوم از آمار حوادث منجر به فوت را در کشور تشکیل می‌دهند. همه این حوادث و اتفاقات در حالی جان کارگران ساختمانی را تهدید می‌کند که حدود ۴۰۰ هزار نفر از این کارگران تحت پوشش هیچ نوع بیمه‌ای نیستند. به‌گفته مهدی شکوری، مدیرکل بیمه‌شدگان سازمان تامین اجتماعی براساس آمار‌های موجود حدود ۴۰۰ هزار کارگر ساختمانی پشت نوبت بیمه تامین اجتماعی هستند.
 
تامین اجتماعی که فقط ماده ۵۰ می‌کند و پول می‌گیرد و کارگری که باید از شر این بیمه بخدا پناه ببرد
منتظر تصویب قانون جدید هستیم

او با بیان اینکه برای پوشش بیمه کارگران ساختمانی پشت نوبت منتظر تصویب قانون جدید در مجلس هستیم ادامه می‌دهد اگر قانون به تصویب برسد فارغ از تعداد می‌توانیم زمینه جذب کارگران ساختمانی را فراهم کنیم. شکوری ادامه می‌دهد: چنانچه ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی اصلاح شود زمینه برای بیمه‌شدگان جدید هم وجود خواهد داشت و تعداد افرادی که در صف انتظار خواهند بود بیمه می‌شوند.

براساس این طرح کارفرما موظف است ۸ درصد از مزد هر کارگر به ازای ساخت هر متر از ساختمان با ضریب بین ۰.۵ تا ۱۴درصد را به‌عنوان سهم خود برای پرداخت حق بیمه کارگر ساختمانی پرداخت کند. ضریب تعیین شده برای پرداخت حق بیمه در مناطق مختلف با توجه به قیمت زمین و شرایط محیطی از ۰.۵ تا ۱۴درصد متغیر خواهد بود.

حق کارگران پایمال شده

اکبر شوکت، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی، اما با انتقاد از پایمال شدن حقوق کارگران در بیمه ساختمانی حق می‌گوید: «ایرادی که نمایندگان مخالف به اصلاحیه ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی گرفتند منطقی نبود و به‌نظر می‌رسید که برای به تأخیر انداختن طرح مطرح شده باشد.»
او با بیان اینکه حل مشکلات کارگری در گرو اهمیت به تشکل‌های کارگری است چرا که بسیاری از راهکار‌ها در دست این تشکل‌هاست، وی نبود نظارت کافی بر کارفرمایان را از عوامل مؤثر بر پایمال شدن حقوق کارگران برمی‌شمارد و ادامه می‌دهد: «سازمان تامین اجتماعی باید با بازرسی از کارگاه‌های مختلف از پایمال شدن حقوق کارگران ساختمانی جلوگیری کنند.»

پرونده قطور اصلاحیه ماده ۵ قانون بیمه کارگران فصلی را که ورق می‌زنیم قصه پرغصه روزگار کارگران ساختمانی فاقد روایت می‌شود. قشری که سال‌های سال یکی از بهانه‌های سازمان تامین اجتماعی درخصوص بیمه کارگران ساختمانی، سیار بودن شغل این افراد و همکاری نکردنشان به‌صورت مستمر با یک پیمانکار بود. اما شوکت می‌گوید: در پروژه‌های پیمانی هم که کارفرما ثابت بود حق کارگر‌های ساختمانی، تضییع شد.

او می‌گوید: «در پروژه‌های پیمانی مبلغی را به‌عنوان حق پیمان از کارفرما دریافت می‌کنند تا در قبال آن لیست بیمه را ارائه دهد، کارفرما هم هرکسی را که مایل بود در لیست عنوان می‌کرد به‌نحوی که وقتی بیمه کارگران ساختمانی از اول مهر سال۸۹ آغاز شد، بیش از ۹۰درصد اعضا حتی یک روز سابقه بیمه نداشتند.» رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در ادامه از هیأت رئیسه مجلس می‌خواهد با ورود به این موضوع جلوی ظلم کارفرمای بخش ساختمان که دهه‌هاست بر حق کارگران ساختمانی روا می‌دارند را بگیرند.


طرح اصلاحیه ماده۵ بیمه کارگران ساختمانی تا به حال دو بار به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شده است. رویه‌ای که به‌گفته بسیاری از فعالان کارگری صرفا برای به تأخیر انداختنِ طرح است و دلیل دیگری نمی‌تواند داشته باشد.
 
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری سلامت نیوز، تاریخ انتشار:۱۱ مهر ۱۴۰۱، کدخبر: ۳۴۵۲۳۳، www.salamatnews.com
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین