شعار سال :
در راس ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی،حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فردی با چهره ای منطقی بنام دکتر منوچهر منطقی قرار گرفته است. فردی صاحب صلاحیت علمی و تجربی که متاسفانه در چند سال اخیر، افکار عمومی و بخشی از صاحب نظران و منتقدین حوزه هوانوردی، فهم چندانی از بیانات(بخوانید ادعاهای) ایشان ندارند. به گونه ای که حتی می توان عنوان نمود که ادعاهای مکرر نامبرده در خصوص ساخت هواپیما، بنوعی قابلیت تبدیل به طنز را پیدا کرده است .
سوال اینجاست که چرا باید اینگونه باشد؟ چرا مدیر و متخصص صاحب صلاحیتی چون دکتر منطقی، با این حد از مبهم گویی و سخنان غیرشفاف، فضا را برای زیر سوال بردن خود،مجموعه تحت مدیریت خود و حتی توانمندی جوانان و متخصصان کشور در ساخت هواپیما، فراهم کند(
اینجا)؟
آیا ادعاهای ایشان فقط راهی برای گرفتن بودجه است؟ یا واقعا دغدغه ملی و حرفه ای دارند؟
پیش فرض ما این است که فردی با مختصات حرفه ای جناب دکتر منطقی، مسلما می بایست دارای دغدغه ملی و حرفه ای باشند. اما این برداشت، دلیلی بر عدم نقد ادعاهای بعضا غیر منطقی ایشان نخواهد بود.
ضرورت دارد که جناب دکتر منطقی بشکلی شفاف و غیر مبهم، به سوالات زیر پاسخ داده و توانمندی و صلاحیت های خود در خصوص ساخت هواپیمای 72 نفره مسافربری را به قضاوت افکار عمومی و جامعه متخصصان صنعت هوانوردی بگذارد. در غیر این صورت، هر ادعایی در خصوص ساخت هواپیما توسط مجموعه ایشان و هرگونه تقاضای بودجه در این خصوص ، می بایست با جدیت تمام نقد شده و به چالش کشیده شود.
- چرا دکتر منطقی یا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ، در خصوص ابعاد فنی و کلیات پروژه ساخت هواپیمای 72 نفره، اطلاع رسانی کافی نمی کنند تا افکار عمومی و آرای متخصصان در خصوص روند کاری ایشان، توان نقد و بررسی و تحلیل داشته باشند؟
- دکتر منطقی در آخرین مصاحبه خود (
اینجا) اشاره به پیشرفت 8 درصدی ساخت هواپیمای 72 نفره مسافربری داشتند، به فرض 5 ساله بودن پروژه ، چرا تنها کمتر از 8 درصد پروژه جلو رفته است(
اینجا)؟ اگر ده ساله باشد، درصد پیشرفت دقیقا درست ، تنظیم شده است. اما کدام پروژه 10 ساله ای، بدون تصویب ردیف بودجه و یا تخصیص بودجه ای خاص، راه اندازی شده و آغاز می گردد؟
- بودجه این 8 درصد پیشروی ادعایی، از کدام منبع تامین شده است؟
- کل بودجه درخواستی پروژه به چه میزان است؟ آیا تخصیص این میزان بودجه ، از اولویت در مجموعه ستاد توسعه فناوری و دیگر طرح های معاونت علمی ریاست جمهوری، برخوردار است(
اینجا)؟
- چرا دکتر ستاری در چند وقت پیش، صحبت های دکتر منطقی را نقد کرده و بیان داشتند که قصد هواپیما سازی نداریم (
اینجا)؟
- آیا دکتر منطقی از ساخت بدنه هواپیما حرف می زنند یا بیاناتشان در برگیرنده اویونیک و موتور هم هست؟
- آیا قرار است چرخ در مجموعه تحت مدیریت دکتر منطقی ، مجددا برای ساخت بدنه، ساخت اویونیک و ساخت موتور، اختراع شود یا قصد استفاده از توانمندی سایر شرکت های بین المللی در این خصوص وجود دارد؟ اگر رویکرد،سناریوی دوم است، تضمین همکاری و مشکل ساز نشدن بحث تحریم ،چگونه دیده شده است؟
- ایشان چگونه می خواهند تست ها ، استانداردها و مجوزهای بین المللی در خصوص خروجی نهایی خود را پاس نموده و گواهینامه های بین المللی لازم را بدست آورند؟
- به فرض ساخت هواپیما و اخذ کلیه استانداردهای پروازی، مشتریان این نوع هواپیماها چه کسانی هستند و بازار هدف آن کجاست؟ آیا خرید صرف توسط ایرلاین های داخلی، می تواند پاسخگو به اصل تولیدسودآور (رعایت مقیاس تولید) باشد؟
- ......
همانگونه که ملاحظه می شود ، می توان لیست سوالات بالا را بشکلی ریز تر و تخصصی تر و تا سرحد ، بیان صدها سوال در خصوص ادعای ساخت هواپیما 72 نفره توسط دکتر منطقی و تقاضای غیر شفاف بودجه ای ایشان ادامه داد.
اما راهکار مسلما ادامه سوال و سیاه نمایی در خصوص این حرکت نبوده و پیشنهاد مشخص ما، شفاف سازی همه جانبه طرح ساخت هواپیمای مسافربری 72 نفره، توسط خود دکتر منطقی است. تا از یک طرف باعث ایجاد نوعی وفاق ملی و هم افزایی تخصصی شده و از طرف دیگر، جلو حجم شایعات مطرح در این خصوص گرفته شود.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال