شعارسال: در شرایطی توئیت یکی از اقتصاددانان مجلس درباره جمع آوری امضا برای مالیات بر عایدی سرمایه خبرساز شده بود که اظهارات بعدی این نماینده و نیز دیگر اقتصاددانان مجلس نشان میدهد، اولا این طرح تا تصویب راه طولانی را در پیش دارد. ثانیا حساسیتهای اخیر حاصل کار برخی سفته بازان حرفهای بازار سرمایه برای نوسان گیری بوده است. این اقتصاددان مجلس بر حاشیهای بودن دریافت مالیات بر عایدی خرید و فروش سهام نسبت به کل طرح و نیز لزوم توجه به اقتضائات بازار و پرهیز از شوک به این بازار با هدف رشد آن تاکید دارد. اگرچه اظهارات پورابراهیمی دیگر اقتصاددان مجلس نشان میدهد که از نظر برخی چهرههای اقتصادی مجلس یازدهم، به جز مالیات بر عایدی مسکن، فعلا دیگر اجزای مالیات بر عایدی سرمایه در دستور کار نیست.
چند روز قبل بود که «خاندوزی» اقتصاددان و نماینده تهران در یادداشتی از جمع آوری امضا در صحن علنی مجلس برای طرح مالیات بر عایدی سرمایه خبر داد. مالیاتی که هدف آن کنترل سوداگری بوده و از مابه التفاوت قیمت خرید و فروش کالاهای سرمایهای گرفته میشود. وی همچنین گفته بود: این مالیات به سود سهام تعلق نمیگیرد، اما مشمول خرید و فروش میشود. اما هنوز متن آن کاملاً آماده نیست و جای کار دارد. طرح این موضوع در بازار سرمایه خبرساز شد، به طوری که برخی فعالان بازار، بخشی از کاهش سرعت رشد شاخص در روز ۱۹ خرداد را به این خبر نسبت دادند. این در حالی بود که مرور مواضع مرکز پژوهشهای مجلس که خود خاندوزی عضو هیئت علمی این مرکز بوده و طبیعی است مواضع وی منطبق با مواضع این مرکز باشد، نشان میدهد که استفاده از این ابزار مالیاتی در بازار سهام، ظرافتهای خاص خود را دارد.
گزارش شماره ۱۶۵۸۲ این مرکز معتبر پژوهشی نشان میدهد که اولاً تنها در صورتی که سرمایه گذار بورسی صرفاً به دنبال نوسان گیری قیمتی باشد و از محل افزایش قیمت سهامش سود کسب کند، فعالیت نامولدی انجام داده و باید دامنه فعالیت آن کنترل شود. ثانیاً باید هوشمندانه با این فضا برخورد کرد، زیرا بورس مکانی برای تخلیه هیجانات بازار است و تمام این محدودیتها صرفاً باید به منظور پیشگیری از التهابهای شدید در بازار بورس اعمال شود. در هر حال، این اتفاق، واکنش مجدد کارشناسان و خود خاندوزی را در پی داشت. به گزارش تسنیم، محمدرضا پورابراهیمی رئیس سابق کمیسیون اقتصادی و نماینده دوره فعلی مجلس با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری به صراحت اعلام کرد که «دریافت مالیات بر عایدی سهام، از نظر ما منتفی است، نهتنها این کار را نخواهیم کرد بلکه تقویت بازار سرمایه را در اولویت قرار خواهیم داد». وی افزود: مالیات بر عایدی برای جلوگیری از فعالیت سوداگری است. باید بازار سرمایه را تقویت کنیم. اگر مالیات بر عایدی را از سهام و سپرده بگیریم یعنی بازارهای موازی را تحریک میکنیم، بنابراین این موضوع از نگاه ما هم منتفی است. اما احسان خاندوزی نیز بعد از تشدید واکنشها به پیام قبلیاش درباره جمعآوری امضا برای دریافت مالیات بر عایدی سرمایه، در پیامی دیگر نوشت: «همه میدانند هنوز نه کمیسیون تشکیل شده و نه درباره جزئیات بحث شده و به دلیل مقدمات اطلاعات اقتصادی، تا اجرای چنین طرحی فاصله زیادی داریم. اما صبح ۱۹ خرداد پولهای هوشمندی که سودهای کلان کسب کرده اند، با تمرکز صرف بر مسئله بورس که اصلاً برجسته نشده بود، خواستند تا فضایی علیه طرح به دنیا نیامده ایجاد کنند. آن اقلیت تلاش کردند اکثریت ناآگاه را بترسانند تا با کاهش برخی قیمت ها، در قیمت پایین بخرند و بعداً در قیمت بالا بفروشند.
بنده و همکارانم حتماً بر وارد نشدن شوک به فضای اقتصاد ایران و حمایت از بورس و بانک حساس خواهیم بود. اما مسیر این اصلاح مهم – طرح کلی مالیات بر عایدی سرمایه- را که جزو عقب ماندگیهای کشور... و عامل کاهش سوداگری و موجب حرکت نقدینگی به سمت تولید است، ادامه خواهیم داد». در خور ذکر است، دیروز خبرگزاری صدا و سیما نیز از نود و پنجمین نشست شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی که در اتاق ایران برگزار شد، گزارش داد: در این نشست، وزیر اقتصاد تصریح کرد که برنامهای برای وضع مالیات بر عایدی در بازار سرمایه نداریم.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه خراسان، تاریخ انتشار: 21 خرداد 1399، کد خبر: 698719، www.khorasannews.com