پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
سه‌شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 May 14
کد خبر: ۳۰۱۷۰۶
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۵
بررسی آمار و ارقام کنکور‌های سراسری دو سال اخیر نشان می‌دهد که رتبه‌های برتر معمولا از مدارس غیردولتی و سمپاد هستند و دانش‌آموزان این مدارس شانس بیشتری برای پذیرش در دانشگاه‌ها معتبر دارند.
شعارسال: کنکور‌های امسال بخاطر وجود یک مهمان ناخوانده، متفاوت‌تر از سال‌های گذشته برگزار و حتی اعلام نتایج آن‌ها هم تاریخی شد به گونه‌ای که معرفی نفرات برتر کنکور سراسری همزمان با اعلام نتایج آزمون سایر داوطلبان در ساعتی غیرمعمول یعنی حدود ۳ بامداد انجام شد و همچون سال‌های گذشته نکته‌ای جالب توجه بود.

تهرانی یا شهرستانی؟

در آزمون سراسری رقابت برای تمام داوطلبان کشور یکسان است، اما نتایج چندسال اخیر نشان می‌دهد که دانش‌آموزان شهرستانی نسبت به تهرانی‌ها رتبه‌های بهتری را کسب می‌کنند بعنوان مثال در کنکور امسال روی سکوی برترین‌ها ۲۴ داوطلب شهرستانی و ۱۱ داوطلب تهرانی نشستند همچنان که در کنکور ۹۸ نیز رتبه‌های تک رقمی به ۱۹ تهرانی و ۲۲ شهرستانی رسید. البته شاید این مقایسه درستی نباشد که تعداد رتبه برتر‌های ۳۰ استان را با یک استان مد نظر قرار دهیم، اما طبیعی است که توقع از داوطلبان تهرانی با توجه به سهولت در دسترسی به امکانات بالاتر است.

مقایسه کنکور ۹۸ و ۹۹ به روایت آمار و ارقام

دولتی یا غیردولتی؟

علاوه بر شهرستانی یا تهرانی بودن نفرات برتر که همه ساله مورد توجه است طی چندسال اخیر اینکه رتبه برتر‌ها در چه نوع مدرسه‌ای تحصیل کرده‌اند نیز مهم شده است. اعلام نوع مدارس رتبه‌های تک رقمی کنکور سراسری نه‌تن‌ها تبلیغی برای جذب بیشتر دانش‌آموز در آن مدارس است بلکه خانواده‌ها را با کیفیت و سطح هر مدرسه آشنا می‌کند.

ارزیابی نوع مدارس رتبه‌های برتر کنکور سراسری سال گذشته نشان داد که حدود ۷۳ درصد آن‌ها دوران تحصیلی خود را در مدارس سمپاد گذرانده‌اند،  سهم بقیه مدارس هم می‌شود ۱۳ درصد نمونه دولتی‌ها و ۱۴ درصد غیرانتفاعی‌ها و در این تقسیم‌بندی متاسفانه خبری از مدارس دولتی نیست.

سمپاد مدارسی هستند که هنوز دولتی یا غیردولتی بودن آن شفاف نیست و از طریق برگزاری یک آزمون ورودی در سال ضمن دریافت شهریه، دانش‌آموزان مستعد و پرتلاش را پذیرش می‌کنند، درحقیقت سازمان ملی پرورش استعداد‌های درخشان یا به اختصار سمپاد، نهادی برای نظارت بر امور تحصیلی دانش‌آموزان مستعد و با بهره هوشی بالا است که مدرسه‌های راهنمائی، دبیرستان و پیش‌دانشگاهی دخترانه و پسرانه در شهر‌های پرجمعیت دارد. این سازمان سال ۱۳۵۵ از سوی ایرج برومند و با همکاری کارشناسان آموزشی آمریکایی پایه‌گذاری شد و تا سال ۱۳۶۶ تنها دو مرکز دخترانه (فرزانگان) و پسرانه (علامه حلّی) داشت. از سال ۱۳۶۶ با همین ۲ مرکز و ۸۰۲ دانش آموز به آموزش و پرورش پیوست و طبق آمار‌های اعلامی هم‌اکنون تعداد این مدارس به حدود ۶۸۰ مرکز  با ۱۱۴ هزار دانش‌آموز رسیده است.

مقایسه کنکور ۹۸ و ۹۹ به روایت آمار و ارقام

البته نباید از این مسئله غافل شد که قبولی در کنکور فقط و فقط به تلاش و پشتکار خود دانش‌آموز برمی‌گردد و راهنمایی‌ها و اجبار‌های مدارس برای مطالعه و شرکت در کلاس‌ها و آزمون‌های سنجشی تنها یک چراغ راه است، اما چرا باید مدارس دولتی که تعدادشان در کشور هم کم نیست چنین موضوع تلخی را در کارنامه خود ثبت کنند و ناخودآگاه ذهنیتی منفی را پرورش دهند.

این داستان برای کنکور سراسری امسال هم با اندکی تغییر رخ داده است به گونه‌ای که پس از اعلام نتایج سازمان سنجش مشخص شد، ۶۷ درصد نفرات برتر کنکور ۹۹ در مدارس سمپاد، ۱۸ درصد در مدارس غیرانتفاعی و ۱۰ درصد در مدارس نمونه دولتی تحصیل کردند. خوشبختانه در کنکور امسال بخاطر حضور رتبه هفتم کنکور ریاضی که تحصیلات دانش‌آموزیش را در مدرسه کاملا دولتی گذرانده است، در ارزیابی‌ها سهم ۵ درصدی مدارس دولتی هم به چشم می‌خورد.
 
مقایسه کنکور ۹۸ و ۹۹ به روایت آمار و ارقام
مقایسه کنکور ۹۸ و ۹۹ به روایت آمار و ارقام

مردان یا زنان؟

کنکور ۹۸ با یک میلیون و ۱۱۹ هزار داوطلب (۶۴۸ هزار و ۸۴۵ داوطلب زن و ۴۷۰ هزار و ۱۷۰ نفر داوطلب مرد) و کنکور ۹۹ با یک میلیون و ۲۴۷ هزار و ۴۴۹ داوطلب (۶۶۸ هزار و ۶ نفر زن و ۴۷۸ هزار و ۱۲۲ نفر مرد) برگزار شد که هرچند تعداد مردان نسبت به زنان اندکی کمتر است، اما اکثرا مردان رتبه‌های برتر کنکور‌های دوسال اخیر را از آن خود کرده‌اند.





شانس پذیرش در کدام گروه آزمایشی بیشتر است؟

مطابق اعلام رییس سازمان سنجش آموزش کشور تعداد ۸۳۲ هزار و ۲۸۹ نفر برای کنکور ۹۸ مجاز به انتخاب رشته شدند که از این تعداد با توجه به ظرفیت پذیرش دوره‌های با آزمون ۱۷۱ هزار نفر پذیرفته شدند. در مقابل برای کنکور ۹۹ مجازین به انتخاب رشته تعداد ۱ میلیون و ۱۲ هزار و ۴۰۶ نفر و ظرفیت پذیرش دوره‌های با آزمون سراسری ۱۷۵ هزار و ۸۴۹ نفر اعلام شد.

مقایسه کنکور ۹۸ و ۹۹ به روایت آمار و ارقام

جالب است بدانید که از ۱۳۷ هزار و ۱۷۶ داوطلب گروه علوم ریاضی ۱۳۵ هزار و ۴۲۰ نفر؛ از ۵۲۷ هزار و ۲۷۵ داوطلب گروه علوم تجربی ۳۵۲ هزار و ۹۲۳ نفر؛ از ۳۱۹ هزار و ۶۲۲ داوطلب گروه علوم انسانی ۳۱۴ هزار و ۴۷۱ نفر؛ از ۱۰۱ هزار و ۶۷۴ داوطلب گروه هنر ۸۰ هزار و ۸۶ نفر و از ۱۶۱ هزار و ۷۰۲ داوطلب گروه زبان‌های خارجی ۱۲۹ هزار و ۵۰۶ نفر مجاز به انتخاب رشته شدند که در این میان مطابق آمار‌ها به ترتیب داوطلبان کنکور تجربی، زبان‌های خارجی، هنر، انسانی و ریاضی نسبت به سایرین از شانس کمتری برای مجاز شدن به انتخاب رشته برخوردار هستند.
 
مقایسه کنکور ۹۸ و ۹۹ به روایت آمار و ارقام

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از دانشجو، تاریخ انتشار ۱ مهر ۹۹، کد خبر:۸۷۷۴۵۴، www.snn.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پرطرفدارترین