هادی حقپرست نوشت: روابط ما با چین بسیار با اهمیت است و نه تنها با چین، بلکه با هر قدرت جهانی دیگر باید ارتباط نزدیک و مستحکمی داشته باشیم، اما پیش از آن و ضروریتر باید خود را تقویت کنیم تا به سادگی در معادلات و مناسبات جهانی قابل حذف و نادیده گرفتن نشویم. این همان راهی است که خود چین برای پیشرفت خود طی کرده است.
شعار سال: هادی حقپرست، کارشناس ارشد روابط بینالملل، در یادداشتی درباره روابط ایران و چین نوشت:
این یادداشت را به این عنوان باید به یاد داشت که دغدغههای یک دانشجوی روابط بینالملل است که تلاش دارد تا چشم بیداری برای کشور باشد. سعی میکند هر چند در درون و قلب نظام قرار دارد، اما از چشم دیگران و ذهن آنها ایران را تحلیل کند. سعی میکند در بازیهای سیاسی و جنجالهای جناحی قرار نگیرد و تنها منافع ملی را مدنظر خود قرار دهد و بیش از همه به استقلال و اختیار عمل کشور خود بیندیشد.
در محافل سیاسی و اقتصادی امروز کشور یکی از مباحث پرچالش مسئله هستهای ایران است که البته مسئلهای چندان جدید و مربوط به امروز و دیروز نیست؛ که در مورد مواضع کشورها در این رابطه از جمله چین، اما همچنان شنیده میشود که بعضی معتقدند که چین در مناسبات بینالمللی خود از ایران دفاع خواهد کرد و در مقابل عدهای هم استدلال میکنند که چین هیچ تمایلی برای چالش یا ایستادگی در برابر آمریکا برای ایران ندارد.
واکنش چین در مسئله هستهای ایران و مناقشات آن با آمریکا و اروپا
نگارنده بارها در یادداشتها و مقالات خود در رابطه با چین این موضوع را مورد بحث قرار داده که نه تنها در مورد چین، که در قبال هر کشور دیگری باید کنش و واکنشهای آن را بر اساس اصول سیاست بینالملل تحلیل و تبیین کنیم و بر این اساس بدیهی است که چین در مسئله هستهای ایران و مناقشات آن با آمریکا و اروپا چه واکنشی نشان خواهد داد. هر کشوری تصمیمات خود را در نظام بینالملل بر اساس منافع ملی خود اتخاذ میکند و بعید میدانم این حکم نیاز به اثبات و استدلال داشته باشد. پس برای پیشبینی مواضع چین کافی است که به مناسبات دهه اخیر خود ایالات متحده آمریکا با چین بپردازیم و ببینیم میزان تجارت ما با چین چقدر بوده است؟ و میزان تجارت آمریکا با چین به چه صورت؟ یا میزان سفرها از آمریکا به مقصد چین چه حجمی داشته یا بالعکس و میزان رفت و آمد از ایران به چین چه آماری داشته است؟ تعداد کرسیهای تدریس زبان چینی در آمریکا چه عددی است؟ و تعداد آن در ایران چه میزانی؟ و بعضی نکات دیگر که با جستجوی ساده به دست میآید؛ و نتیجه هرچه بود تصمیم چین در قبال ایران و آمریکا نیز خواهد بود.
ما نمیتوانیم از رقابت میان چین و امریکا استفاده و در این میان برای خود سهم و منافعی کسب کنیم
قطعا چین در شرایطی که در سال ۲۰۲۰ میزان صادراتش به امریکا ۵۰۰ میلیارد دلار و واردات آن ۱۲۰ میلیارد بوده یا روسیه که ۱۳میلیارد دلار به آمریکا صادرات و ۹میلیارد دلار واردات داشته و حدود ۲۰۰۰ شرکت آمریکایی در روسیه فعال هستند، تصمیم نمیگیرد که در مقابل آمریکا به خاطر منافع ملی ایران بایستد؛ کشوری که میزان کل تجارت خارجی آن در سال ۲۰۲۰ به حدود ۷۰ میلیارد دلار رسیده است.
آنچه که ما در روابط چین و روسیه با آمریکا میبینیم چیزی جز رقابت نیست. رقابت بر سر تامین هر چه بیشتر منافع ملی، سهم بیشتر داشتن در نظام بینالملل و صادرات بیشتر در مقابل واردات کمتر از کشور هدف است. صریح بگویم که ما نمیتوانیم از رقابت میان چین و امریکا استفاده و در این میان برای خود سهم و منافعی کسب کنیم، چرا که هم امریکاییها و هم چینیها آگاه هستند و به خصوص چین خود این تجربه را میان رقابت شوروی و آمریکا پشت سر گذاشته است. ضمن آنکه ما در حال حاضر چنین ساختار و بستری برای بهرهبرداری از رقابت ابرقدرتها را نداریم.
اما این تحلیل هرگز به معنای قطع ارتباط با چین یا عادی پنداشتن آن نیست، بلکه روابط ما با چین بسیار با اهمیت است و نه تنها با چین، بلکه با هر قدرت جهانی دیگر باید ارتباط نزدیک و مستحکمی داشته باشیم، اما پیش از آن و ضروریتر باید خود را تقویت کنیم تا به سادگی در معادلات و مناسبات جهانی قابل حذف و نادیده گرفتن نشویم. این همان راهی است که خود چین برای پیشرفت خود طی کرده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از انصاف نیوز، تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۹، کد خبر: ۲۸۶۳۸۱، www.ensafnews.com