پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 25
کد خبر: ۳۷۰۶۶۵
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۹
یارانه پنهان و منت نهادن روی شهروندان در خصوص آن زمانی معنا دارد که با اقتصاد باز و لیبرال مواجه باشیم نه اقتصاد دولتی و شهروند در قفس کج رفتاری‌های مدیران دولتی. یارانه پنهان در صورت معنا دارد که قابلیت و قدرت انتخاب داشته باشیم نه تحمیل خودرو ساز داخلی با میانگین سوخت بنزین ۱۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر (بجای متوسط جهانی ۵ لیتر) یا لوازم خانگی با گرید مصرف انرژی D بجای A. یارانه پنهان در صورتی معنا دارد که با بهره وری بالای بخش دولتی در تولید کالا و خدمات مواجه باشیم نه بهره وری حدودا ۴۰ درصدی در تولید برق و بهره وری زیر ۳۰ درصد نظام‌های اداری. یارانه پنهان در شرایطی معنا دارد که دو سوم کارمندان و حقوق بگیران دولت را بیرون بریزیم و کسری بودجه را از بین ببریم و دولت الکترونیک را حاکم کنیم. یارانه پنهان در شرایطی معنا دارد که دولت‌ها دست مبارک را از جیب شهروندان بیرون کشیده و با قیمت دلار برای کسری بودجه بازی نکنند. یارانه پنهان در شرایطی معنا دارد که تورم کنترل شده باشد و مالیات ستانی، اخذ حق بیمه، گرفتن عوارض مختلف، بشکلی عادلانه و نه سلیقه محور صورت پذیرد. دولت‌هایی که باعث تضعیف ملت با روش‌های فوق می‌شوند، تنها بخشی از گند کاری‌ها و ناکارآمدی‌های خود را در قالب یارانه پنهان، جبران می‌کنند. از خوانندگان محترم درخواست می‌کنیم، بعد از مطالعه چکیده حاضر در خصوص مقاله ‍ آمار عجیب یارانه پنهان انرژی برق در ایران؛ ۹۱۷ هزار تومان برای هر مشترک منعکس شده در خبرگزاری ایلنا، قضاوت کنند.
شعار سال: یارانه‌های پنهان و توزیع بی‌ضابطه آن در جامعه از جمله مسائل مهمی است که اقتصاد کشور را در سال و دهه‌های گذشته با چالش‌های فراوانی روبه‌رو کرده است؛ یارانه‌هایی که بررسی‌ها نشان می‌دهد به طور متوسط برای هر ایرانی چیزی حدود ۲۵ میلیون تومان در سال پرداخت می‌شود، اما درصد ناچیزی از آن به دهک‌های پایین جامعه تعلق می‌گیرد.

بر اساس آخرین مطالعات و بررسی‌های انجام شده، دولت‌ها در ایران سالانه حدود ۸۰ میلیارد دلار، برای حامل‌های انرژی پرداخت می‌کنند که حدود ۶۰ درصد تولید ناخالص داخلی و بیش از چهار برابر بودجه عمومی را در بر می‌گیرد.

با توجه به این آمار و ارقام، ایران با اختصاص بیش از ۸۴.۶ درصد یارانه به حامل‌های انرژی، رتبه دوم جهان را در نرخ پرداخت یارانه به حامل‌های انرژی به خود اختصاص داده است.

آمار و ارقامی بسیار بالا که نشان می‌دهد در ایران برای هر شهروند حدود ۲۵ میلیون تومان یارانه پنهان پرداخت می‌شود و جالب اینکه تنها ۷۰۰ هزار تومان از این مبلغ به ازای هر نفر به پایین‌ترین دهک درآمدی می‌رسد و بخش عمده آن توسط اقشار ثروتمند مصرف می‌شود.

همانطور که اشاره شد پرداخت بی‌رویه و بی‌ضابطه یارانه پنهان تبعات بسیار سنگینی برای اقتصاد کشور داشته است که از جمله آن می‌توان به افزایش تورم، مصرف بی‌رویه انرژی و نابرابری در بهره‌برداری از یارانه‌های پنهان اشاره کرد.

در میان همه حامل‌های انرژی شرایط برای صنعت برق نیز چندان مساعد ارزیابی نمی‌شود و دولت‌ها در همه سال‌های گذشته مبالغ بسیار زیادی را به صورت یارانه پنهان به مشترکین پرداخت کرده‌اند.

ارزیابی‌های دقیق حکایت از آن دارد که به صورت تقریبی وزارت نیرو سالانه حدود ۹۱۷ هزار تومان به صورت میانگین به هر مشترک خانگی یارانه انرژی پرداخت می‌کند؛ رقمی قابل تأمل که البته می‌دانیم بخش بسیار زیادی از آن به مشترکین پرمصرف تعلق پیدا می‌کند و اکثریت شهروندان جامعه به ویژه اقشار کم‌درآمد عملاً بهره چندانی از این یارانه نمی‌برند.

همچنین طبق آمار موسسه IEA در سال ۲۰۲۰ میلادی ایران با پرداخت ۳۰ میلیارد دلار یارانه انرژی بالاتر از چین و عربستان در رتبه اول تخصیص یارانه انرژی در جهان قرار دارد که از این میان بیش از ۱۲ میلیارد دلار یارانه به انرژی برق اختصاص دارد.

این وضعیت سبب شد تا مجلس در بودجه سال ۱۴۰۰ به موضوع ورود کرده و دولت سیزدهم با ورود تصویب یک آئین‌نامه نسبت به تغییر شرایط به سود اقشار کم‌درآمد و نیز جلوگیری از پرداخت یارانه پنهان و مازاد بر الگو مصرف به مشترکین پر مصرف اقدام کند.

بر اساس آئین نامه‌ای که در تاریخ ۵ دی ماه سال جاری به تصویب هیئت وزیران رسید، مقرر شد تا وزارت نیرو تعرفه مشترکین خانگی بالاتر از الگوی مصرف را تا یک و نیم برابر، تا دو برابر و مصارف بیش از دو برابر به ترتیب با ضریب یک و نیم (۱.۵)، دو و نیم (۲.۵) و سه و نیم (۳.۵) برابر هزینه تأمین برق محاسبه و دریافت کند.

تعرفه‌های جدیدی که البته بیش از ۷۵ درصد مشترکین به واسطه مصرف برق در چارچوب الگوی مصرف، مشمول آن نخواهند شد و تنها مشترکان پرمصرف را هدف قرار داده است تا ضمن پرهیز از پرداخت یارانه بی‌ضابطه به آنها، همچنین منابع حاصل از این محل را به یارانه پنهان اقشار کم‌درآمد و نیز مشترکین کم مصرف بیافزاید.

به نظر می‌رسد در آینده و مستند به این اقدام که الزام مشترکین خانگی به رعایت مصرف برق تا سقف الگو‌های بومی مصرف برق مناطق مختلف را به همراه خواهد داشت، علاوه بر اینکه شاهد نظم و نسق بخشیدن به نحوه توزیع یارانه انرژی برق در کشور خواهیم بود، همچنین بخش قابل توجهی از مصارف بی‌رویه مشترکین پرمصرف به دلیل حذف یارانه دریافتی شان کاهش خواهد یافت و مجموع این تحولات نقش موثری در پایداری انرژی برق خواهد داشت.


شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایلنا، تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۰، کدخبر:۱۱۸۳۳۰۰، www.ilna.news
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
0
0
قیمت برق باید بر اساس سرانه درامد ایران تعیین گردد نه به قیمت سایر کشور . با سرانه درامد قیمت برق گران هم است و هیچ یارانه ای برای برق وجود ندارد. افزایش قیمت برق و گاز اسمش گران فروشی است گران فروشی هم حرام است
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین