شعار سال: این مطلب قبل از استیضاح خلیلی (شهردار اسبق رشت ) و جایگاه اعضای شورا در سال نخست فعالیت شان ، نگارش شده است ولی با توجه به اطلاعاتی که از سوابق تحصیلی و شغلی 15 عضو شورای رشت در خود دارد، مفید و جالب به نظر می رسد:
رشت یکی از معدود شهرهای کشور بود که تایید انتخابات شورای شهر چهارم در آن بسیار دیر انجام شد. گفته شد هنگام شمارش آرا در بعضی مناطق اشتباهات و تخلفاتی صورت گرفته تا درنهایت طی چند مرحله کاندیداها جابهجا شده و بازشماری نهایی هم باعث تغییر جایگاه کاندیداها شد.
گویا خانه حاج میرزا خلیل آقا رفیع اولین شهردار رشت بعد از جریانات شورای سوم و انحلال آن تمایلی به میزبانی از افراد جدید نداشت!
اما درنهایت اعلام لیست ۱۵ نفره شورا و مشخص شدن میزان تحصیلات و تخصص منتخبین این نوید را میداد که این شورا بتواند با انتخاب مسیر درست گام بلندی در بهبود حال نه چندان خوب رشت بردارد.
در تقسیم کمیسیونها هم سعی شد تا تخصص جلوتر از ویژگیهای دیگر به چشم آید. در ابتدای کار انتظار میرفت که شهرداری بومی و معروف برای گرفتن کلید شهر رشت انتخاب شود اما درنهایت پس از بررسی گزینههای متعدد به ابراهیم خلیلی رسیدند که با سپری کردن دوره ۳۰ ساله مسوولیت بازنشسته محسوب میشد؛ شهرداری که بعد از ۹ ماه از آغاز کار، زمزمه استیضاحش شنیده میشود.این شورا در طول دوره کاری خود با ایجاد کارگروههای مدیریت پسماند، حملونقل شهری، قطار شهری، ساماندهی دستفروشان، سازماندهی رودخانهها، سرمایهگذاری و قشر آسیبپذیر سعی در پرداختن به اصلیترین موضوعات رشت داشته است. «نهضت آسفالت» برای رفع چالههای شهر رشت و جمعآوری آبهای سطحی برای جلوگیری از آبگرفتگیهای چندین ساله در شهر هم از برنامههای اصلی در حال اجرای شورا است. بعد از گذشت یک سال از عمر شورا، نگاهی داریم به ۱۵ عضو شورای شهر کلانشهر رشت، راهی که آمدهاند، شعارها و برنامههایشان، مهمترین فعالیتهایشان و بررسی گمانهزنیهای موجود درباره آینده آنها:
*رضا جمشیدی، منضبط و بلندپرواز
تعداد آرای او مانند تحصیلاتش در تاریخ انتخابات شورای رشت بیسابقه است. او دانشآموخته دانشگاه صنعتی شریف و دکترای ژئوتکنیک خود را از دانشگاه علم و صنعت دریافت کرده است. جمشیدی ۲۴ هزار رای خودش را مدیون نه تجربه که تحصیلات، تخصص خود و نیز دانشجویان دانشگاه گیلان است که به همراه بعضی از اساتید و نخبگان برای او در انتخابات سنگ تمام گذاشتند. تدریس در دانشگاه، مدیریت و مشارکت در چندین پروژه عمرانی تجربیات او تا قبل از ریاست بر شورای شهر رشت بود. خاستگاه سیاسی او را اردوگاه اصلاحطلبان میدانند. هرچند که در یک سال گذشته عملکردی از او دال بر نزدیکیاش با اصلاحطلبان وجود ندارد. جمشیدی منضبطترین و جدیترین عضو شورای شهر رشت در تمام جلسات به شمار میرود. حضور ذهن او در پارلمان حتی در مواقعی که به نظر میرسد توجهی به صحبتهای اعضا ندارد گاه شگفتی حاضران را به دنبال دارد. البته بعضی از اعضای شورا هم از او انتقاد میکنند که جلسه شورا را کلاس درس، خود را استاد و اعضا را دانشجو تصور و در ارایه طرحها تکروی میکند و نسبت به نظرات جمع توجه ندارد و اگر هم هدفش جلب رای موافق برای طرحی باشد به هر لطایفالحیلی نظر موافق اکثریت را جلب میکند. او پیگیریهای زیادی نسبت به کارهای عمرانی، محیطزیست و بهخصوص زیباسازی شهر دارد و اصلا خود او بود که نهضت آسفالت را در رشت کلید زد. اظهار نظرات یک سال گذشته او نشان میدهد که نگاه وسیعی دارد و برنامههای بلندی برای خود و شهر رشت در سر میپروراند. البته بعضی ناظران، رای بالای او در شورای شهر را زمینهای میدانند برای حضورش در انتخابات مجلس آینده.
*فرانک پیشگر، متخصص محیطزیست شورای شهر
دانشجوی دکترای مهندسی محیطزیست و تنها متخصص محیطزیست شورا محسوب میشود. راهیابی این استاد دانشگاه فومنی بهعنوان نفر دوم به شورای شهر رشت هم یکی از شگفتیهای این انتخابات بود.
بسیاری فکر میکنند راهکارهای اجرایی برای حل مشکلات محیطزیست رشت ازجمله رودخانه زرجوب و گوهر رود بهواسطه حضور او در شورا میتواند رنگ علمی بگیرد. او که چندان اهل حاشیه و جدالهای سیاسی نیست، معاونت پژوهشی شورای شهر رشت را هم بر عهده دارد. پیشگر همچنین بهتازگی بهعنوان نایبرییس کمیسیون ملی سلامت، محیطزیست و خدمات شهری کلانشهرهای کشور انتخاب شده است.
*محمود باقری: موافق سابق، مخالف امروز
ریاست حراست شهرداری رشت اصلیترین تجربه کاری باقری قبل از شورای شهر رشت بوده است. در روزهای انتخاب شهردار او از حامیان اصلی خلیلی بود اما امروز جزو جدیترین منتقدانش محسوب میشود. باقری که معاونت نظارت و پیگیری شورا را بر عهده دارد در ماههای اخیر منتقد شهرداری بوده و در کسری از ثانیه اطلاعات و اخبار جلسات برگزار شده شهردار برای جلوگیری از استیضاحش را به دست میآورد. او معتقد است که بسیاری از ندانمکاریها و عدم مدیریت بعضی از افراد در گوشه و کنار شهرداری به نام شورا تمام میشود. باقری همواره از آنچه سیاسی بازی میخواند، در شهرداری و مدیریت شهری گلهمند است. باقری که ازجمله جدیترین مخالفان محمدعلی ثابتقدم، شهردار سابق رشت بود، ازجمله کسانی است که بهواسطه سابقه کاریاش در سپاه پاسداران و تیم حفاظت استانداری گیلان کمتر مورد انتقاد و مخالفت گروههای سیاسی قرار میگیرد.
*اسماعیل حاجیپور، مردی برای حل اختلاف
شهردار سابق شش شهر گیلان و معاون فرماندار شهرستان رشت از اصلیترین پستهای مدیریتی حاجیپور بوده تا او را یکی از باتجربههای شورای چهارم معرفی کند. شاید همین تجربه او باعث شده تا در شورای رشت همواره همچون پدری دلسوز در خانواده سعی کند جوی آرام را بر جلسات حاکم کند و به نوعی واسطه و میانجی حل اختلافات باشد. هرچند انتخاب پسر او بهعنوان مشاور کمیسیون حملونقل و ترافیک شورا و بعضی انتقادها چند صباحی آرامش همیشگی او را برهم زد اما بعد از چند روز همهچیز به روال عادی خود بازگشت. حاجیپور که ارتباطات عمیق و گستردهاش با مردم و محلات رشت در روی کار آمدنش بیتاثیر نبوده، رئیس شورای شهر شهرستان رشت نیز هست. شورایی که در مصوبهای بینظیر، تصمیم گرفته شد تا اعضای آن در جلسات به زبان گیلکی سخن بگویند. او که در کمیسیونهای تخصصی شورا نیز حضور فعالی دارد، به نظر میرسد نسبت به ریاست شورای شهر رشت هم بیمیل نباشد. اتفاقی که با توجه به نقش او در اتفاقات یک سال گذشته چندان دور از ذهن نیست.
*مجید رجبی ویسرودی، مبصر شورا و تذکرات آییننامهای
عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای ساختمانی استان گیلان، نائب رئیس کمیسیون توسعه و عمران است. همگان او را با تبلیغات گسترده ستادش قبل از انتخابات به خاطر میآورند و پیروزی او را یکی از عجایب انتخابات تلقی میکنند. همچنین معاونت اجرایی شورا نیز به رجبی سپرده شده است. اگرچه در اوایل تشکیل شورا در صحن علنی بیشتر با لپتاپش سرگرم بود و اظهارنظر چندانی در موافقت یا مخالفت با لوایح نداشت. برخورد پرحاشیه وی با خبرنگاران دریکی از جلسات سبب شد اهالی رسانه از حضور در صحن خودداری کنند و با او میانه خوبی نداشته باشند. در جلسات بنا به فعالیت عمرانیاش بیشتر در خصوص برنامههای عمرانی و کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری و ساختوسازها با تذکرات مکرر اما مستند به آییننامهها، صحبت میکند.
*رضا رسولیو ارایه راهکارهای علمی
فارغالتحصیل و رتبه اول کارشناسی ارشد برنامهریزی حملونقل و ترافیک از دانشگاه علم و صنعت ایران. همین کافی است تا او ریاست کمیسیون حملونقل و ترافیک شهر را بر عهده داشته باشد. این سابقه خوب دانشگاهی سبب شده تا همیشه از راهکارها و برنامههای علمی در جلسات سخن بگوید که تصویب طرح ایجاد مشاغل و درآمد پایدار در رشت، ازجمله آثار آن است. رسولی که در جریان تبلیغات انتخاباتی، او را تنها نامزد متخصص ترافیک در تمام دورههای شورای شهر معرفی میکردند در کمیسیون تخصصی خود، به دنبال پیدا کردن راهحلی برای برونرفت از ترافیک فعلی شهر است و پیگیری جدی خط اتوبوسهای تندروی خیابان امام و ایجاد تراموا از برنامههایی است که برای این منظور دنبال میکند. او یکی از دو مخالف استیضاح شهردار رشت است.
*محمد رفیعی، وکیل همیشه غایب
او تنها حقوقدان شورا است. عضویت این وکیل که اصالتی خلخالی دارد، موجب شد تا تعداد کمیسیونهای شورا از ۵ به ۶ افزایش پیدا کند و رفیعی هم ریاست کمیسیون حقوقی را بر عهده بگیرد. او همچنین در انتخابات هیات رییسه بهعنوان خزانهدار شورا انتخاب شد. یکی از حاشیههای پیرامون او، ارایه اطلاعات به یکی از پایگاههای خبری گیلان، غیبتهای مکرر و تاخیرهای طولانی اوست که با انتقاد برخی از اعضا شورا همراه است که معتقد هستند آقای وکیل باید قانون و نظم را بیشتر از دیگران رعایت کند.
*فرهاد شوقی، ۲۸ سالهای که رییس کمیسیون شد
بهواسطه آنکه فرزند یکی از شهدای جنگ تحمیلی و نیز پدر همسرش از متمولان و معتمدان است، کاندیدای مورد حمایت اصولگرایان و بهویژه یکی از نمایندگان اصولگرای رشت در ایام انتخابات بود. با توجه به اینکه متولد ۱۳۶۵ است طبیعتا رزومه خاصی ندارد اما در سال ۹۰ در فرمانداری رشت استخدام شده است. دبیر کمیسیون ماده ۱۰ (یارانه)، مسوول کمیته اطلاعرسانی ستاد انتخابات شهرستان رشت و همینطور فعالیت بهعنوان مشاور جوان مدیرکل بنیاد شهید گیلان تمام تجربیات کاری او محسوب میشود. هرچند تاکنون برنامه مشخص و مثبتی از وی دیده نشده اما ریاست کمیسیون فرهنگی و اجتماعی به او سپرده شده است. این کمیسیون کمکهای فراوانی به اجرای برنامه فرهنگی اعزام کاروانهای راهیان نور، کمک به کاروانهای پیاده زیارتی داشته اما همواره مورد انتقاد همکاران فرهنگی شهرداری و هنرمندان رشتی بوده است. شوقی ازجمله افراد پیگیر برای تغییر ریاست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری رشت بود که در نهایت هم این خواسته عملی شد و عاطفی جای خود را به علیرضا قانع مدیر فرهنگی اجتماعی شهرداری رشت داد. گفته میشود قانع با این عضو اصولگرای شورا هماهنگی زیادی دارد.
*فاطمه شیرزاداز سخنگویی شورا تا انتخاب مشاوران خانوادگی
فاطمه شیرزاد خانم مجری برنامههای کودک شبکه باران در سالهای گذشته، امروز در مقام سخنگوی شورای کلانشهر رشت و در انتخابات هیات رییسه بهعنوان منشی نخست شورا نیز انتخاب شده است. مدیر مسوول و صاحبامتیاز هفتهنامه فرزندان گیل همواره ابتدای جلسات شورا با اهالی رسانه گپ و گفتی صمیمی برقرار میکند. شیرزاد عروس خانواده پرنفوذ شهیدان نهی قناد محسوب میشود؛ اما علاوه بر شیرزاد دو عضو دیگر خانواده او هم در سال گذشته بر سر زبانها بودند. ابتدا مادر سالمند همسرش که بهعنوان مشاور امور فرهنگی شهردار انتخاب شد و چندی پیش هم پسر بسیار جوان او بهعنوان مشاور فرماندار دولت یازدهم در رشت انتخاب شد. انتخاب او که در جلسات شورای شهر و نشستهای خبری ادارات کل استان نیز حضور پررنگی دارد، با انتقادات زیادی همراه شد که نداشتن سابقه اجرایی و عدم توانمندی او را نشانه گرفته بود.
*عباس صابرو حساسیت تصویب قوانین بر اساس قانون
کارشناس ارشد مهندسی عمران از دانشگاه امیرکبیر است. وی سه دوره متوالی عضو هیات رییسه سازمان نظاممهندسی ساختمان گیلان، معاون فنی و اجرایی سازمان مسکن و شهرسازی گیلان و مدت ۵ سال هم نایبرییس سازمان نظاممهندسی بود. این تحصیلات و تجربیات صابر دیگر اعضای شورا را بر آن داشت تا ریاست کمیسیون عمران را به او بسپارند. یکی از ویژگی صابر حساسیت ویژه او برای تصویب طرحها و لایحهها بر اساس قوانین است. این عضو شورا هم عمدتا از حواشی سیاسی دوری میکند و معتقد است برای کار فنی و علمی به شورا آمده و نه سیاست.
*امیرحسین علوی، هزینه و فایده
فارغالتحصیل مکانیک از دانشگاه گیلان و مدیرعامل یک شرکت کوچک صنعتی است. رییس کمیسیون برنامهوبودجه یکی از منتقدین رییس فعلی شورا است که در میان اعضای شورا با فرهاد شوقی نزدیکی و هماهنگی بیشتری دارد. علوی رابطه حمایتی دوطرفه با جبار کوچکی نژاد دارد .
علوی به دلیل ریاست بر کمیسیون برنامهوبودجه که مدتی است جلساتش منظم برگزار نمیشود، بر روی هزینه کرد بودجه شهرداری، بسیار حساس است. هرچند برخی میگویند این حساسیت و حسابگری ناشی از اختلاف او با جمشیدی است. اهالی رسانه میگویند این فعال اقتصادی، علاقه زیادی به رسانهای کردن فعالیتها و اقدامات خود دارد.
*مسعود کاظمی، رابط شورا و فرمانداری
مدیرعاملی سازمان تاکسیرانی شهرداری رشت و کارشناس فرمانداری اصلیترین تجربه او، قبل از عضویت در شورای شهر بوده است که همین سوابق، حمایت گسترده تاکسیداران، صاحبان نمایشگاههای اتومبیل و دیگر اصناف مرتبط از او را در انتخابات به همراه داشت. نایبرییسی شورای شهر رشت مشخصا در نتیجه لابی او با جمشیدی، در روز انتخاب رییس شورا به دست آمد. البته شورای شهر رشت روی روابط و حضور وی در فرمانداری برای تصویب و اجرای مصوبات بسیار تکیه کرده است.
*رضا موسوی روزان، به دنبال اتاقی از آن خود
بعد از جنجالهای فراوان بازشماری آرا، موسوی روزان نیز به جمع ۱۵ نفره اعضا شورای شهر پیوست. مدیرکل سابق زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان گیلان در نطقهایی که معمولا بسیار طولانی است، همواره مباحث اخلاقی را با تکیه بر روایات به اعضا تذکر میدهد. او عضو کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری است. او در اعتراضهایی که به شهردار میشود، طرف شهردار را گرفته و معتقد است که شهردار غیربومی به فرصت بیشتری نیاز دارد. کاندیدای نهمین دوره مجلس شورای اسلامی شهرستان رشت، همچنین از اینکه اتاقی در ساختمان شهرداری در اختیار اعضا شورا شهر برای ملاقات مردمی قرار نگرفته، بارها شکایت کرده است و همینطور چند بار به دلایل مختلف با چند سایت خبری محلی جدلهای لفظی و مکاتبهای داشته است. موسوی همچنین به شدت پیگیر استفاده از امکانات سپاه قدس گیلان و قرارگاه خاتم در پروژههایی است که به گفته او شهرداری بهتنهایی توانایی انجام آن را ندارد. زمزمههایی مبنی بر حضور مجدد او در انتخابات مجلس آینده شنیده میشود.
*مظفر نیکومنش، تحریم جلسات شورا
او اصالتا خلخالی است و نایبرییسی هیات ورزشهای رزمی استان گیلان، رییس بازرسی اداره کل امور انتظامی وزارت کشور، مشاور جانشینی فرماندهی کل قوا در امور ناجا و عضو کارگروه سازمان امداد و نجات کشور (مدیریت بحران) از تجربیات او محسوب میشود. رییس کمیسیون بهداشت و محیطزیست که بسیاری امیدوارند تجربیات او در کنار تخصص پیشگر، بتواند به راهکاری برای حل بحرانهای زیستمحیطی شهر منجر شود.گفته میشود طرح سوال از شهردار را او کلید زده است. نیکومنش همچنین در جلسهای که منتهی به استیضاح از شهردار شد گفت که اعضا شورا در حال خودزنی یکدیگر هستند و اعلام کرد که به نشانه اعتراض به عملکرد شهردار در جلسه پنجاهوهشتم شورا شرکت نخواهد کرد.
*حسین واثق کارگرنیا، پولها کجا صرف شد؟
سرهنگ اخیرا انتقاداتی نسبت به هزینههای اجلاس کلانشهرهای رشت مطرح کرد که با واکنش و بازتاب زیادی در شورا و رسانهها همراه شد. او در انتخابات هیات رییسه هم نامزد طیف اصولگرایان شورا بود که با اختلاف کمی ریاست شورا را به جمشیدی واگذار کرد اما در تمام یک سال گذشته منتقد جمشیدی و حامیانش باقی مانده است. او که برخی از اعضا، معلم اخلاق شورا میخوانندش، معتقد بود که هزینههای انجام شده نوعی اسراف بیتالمال و غیرضروری محسوب میشود. این اظهارات کارگرنیا سبب بروز دلخوریهایی بین اعضا شد اما حساسیتهای بسیاری را برای بررسی هزینهکردهای شورا و شهرداری در خصوص اجلاس روسای کلانشهرهای کشور در رشت به وجود آورد که در نتیجه بررسی های مشخص شد رقم اعلام شده او نصف هزینه های صورت گرفته برای اجلاس کانشهرها بود. رییس سابق پلیس مبارزه با مواد مخدر استان و فرمانده انتظامی اسبق شهرستانهای رودبار، لنگرود، آستانه و رشت که از جدیترین طراحان ساماندهی دستفروشان شهر محسوب میشود و همچنین از حمایت بازاریان رشت برخوردار است./منبع ؛ روزنامه فرهیختگان
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی صدای گیلان، تاریخ انتشار 14 آذر 1394، کد مطلب: 5303: www. sedayegilan.ir