پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۴۹۱۶۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۰
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، کمبود نیرو و عدم رعایت استاندارد نسبت ضریب پرستار به تخت بیمارستانی را دلیل اصلی اجرای ناقص قانون بهروری دانست.

شعار سال: حیدرعلی عابدی، در رابطه با اجرای ناقص قانون ارتقای بهره وری نیروهای بالینی نظام سلامت، که با هدف کاهش ساعت کار پرستاران تصویب شد، گفت: این قانون در راستای کار سخت، طاقت فرسا و زیان‌آور پرستاران، تصویب شد، که بر اساس آن ساعت کاری پرستاران از ۱۷۶ ساعت در ماهبه۱۵۰ ساعت کاهش پیدا کرد.

وی با اشاره به علت اجرای ناقص قانون ارتقای بهره وری پرستاران، اظهار کرد: متاسفانه به دلیل عدم استخدام و کمبود پرستار، برنامه کاری پرستاران به گونه‌ای شدهکه نه تنها ساعت استراحت پرستار را نمی دهند بلکه اضافه کار اجباری را نیز مطرح کردند، هر چند حق اضافه‌کاری پرداخت می‌شود، ولی نفس این کار توجیه قانونی ندارد.

عابدی با اشاره به کمبود نیروی پرستاران نسبت به تخت بیمارستان گفت: ضریب استاندارد تعداد نیروی پرستار به تخت، ۷/۱ است، بدین معنی که اگر در یک بیمارستانی صد تخت خواب وجود دارد، ۱۷۰ پرستار و کادر پرستاری باید استخدام شود.

وی ادامه داد: در بیمارستان‌های مختلف کشور، میزان این شاخص و نسبت نیروی پرستار به تخت بیمارستان بسیار پایین است و در بعضی از بیمارستان‌ها حتی کمتر از یک است. عدم وجود استاندارد در جذب نیرو به معنی فشار بیشتر روی پرستاران و فرسودگی شغلی، کمبود نیرو یکی از مشکلات پرستاران است که باید وزارت بهداشت و درمان باید به آن توجه بیشتری داشته باشد.

عابدی با اشاره به جلسه‌ کمیسیون بهداشت مجلس با وزیر بهداشت،گفت: موضوع استخدام و جذب بیشتر پرستاران در این جلسه مطرح شد، وزیر بهداشت، سازمان استخدامی کشور را مسئول ارئه مجوز جذب دانست. همچنین ما با معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشورجلسه‌ای گذاشتیم، که وی معتقد بود، بیمارستان‌ها توانایی درآمدزایی دارند و ۶۸ درصد بودجه بیمارستان‌ها از درآمدهای اختصاصی است، در این صورتباید طوری برنامه‌ریزی شود که ۶۸ درصد پرسنل‌ را هم از طریق همین درآمدهای اختصاصیتامین کنند. بنابراین موضوع جذب نیروی پرستار یکی از اختلاف‌هایی است که بین وزارت بهداشت و سازمان امور استخدامی کشور وجود دارد.

سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس،در رابطه با سامانه صلاحیت حرفه‌ای پرستاری، افزود: این سامانه به صدور کارت صلاحیت حرفه‌ای پرستاران مربوط می‌شود و در هر بخش و مجموعه‌، بیمارستان و دانشکده‌ای آموزش ببینند، نظارت‌هایی روی این افراد انجام می‌شود، اگر این نظارت کافی نباشد، بعد از فارغ التحصیلی و قبل از اشتغال به کار باید آزمون صلاحیت حرفه ای را بدهند و ثابت کنند می‌توانند، به عنوان پرستار کار کنند.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری مهر، تاریخ 23 مرداد 97، کد مطلب: 4374628:www.mehrnews.com


اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۵
0
0
ا.ف75
واقعا بعد از معلم ها یا قبلشون فکر میکنم این پرستار ها هستن که این همه در حقشون داره اجخاف میشه امیدوارم روزی به این نتیجه برسیم که این دو گروه بزرگوار حقشون بیشتر از ایناست
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین